Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Ciasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Orzechowa szarlotka to przepis na udany deser na każdą okazję. Połączenie kruchego ciasta, masy jabłkowej i chrupiącej posypki z orzechów nie ma sobie równych. To niezawodny domowy wypiek do jesiennej kawy. Lista składników czeka poniżej. Z kolei w wideo znajdziesz szczegółową instrukcję, która pomoże ci przygotować ciasto warstwowe we własnej kuchni.

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 4 łyżeczki miodu,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 2 jajka,
  • 220 g masła.

Masa jabłkowa:

  • 3 kg jabłek, tj. antonówka lub szara reneta,
  • 144 g galaretki cytrynowej (zwykle to 2 opakowania),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego.

Warstwa orzechowa:

  • 350 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 100 g cukru.

O czym warto pamiętać:

  1. Masę jabłkową przygotuj na bazie kwaśnych jabłek. Ten aspekt jest kluczowy, bo to właśnie dzięki takim owocom ciasto nie będzie mdłe i przesłodzone. Kwaskowaty posmak jabłek będzie świetnie równoważył się ze słodkimi akcentami w domowym wypieku.
  2. Do wykonania tego ciasta potrzebujesz trzech blatów tej samej wielkości. My użyliśmy formy o wymiarach 28 x 18 cm.
  3. Każdy blat należy wstawić do piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Jak złożyć ciasto? Na spodzie ma znaleźć się pierwszy blat ciasta. Bezpośrednio na nim trzeba rozprowadzić połowę masy jabłkowej. Potem położyć drugi blat i ponownie rozsmarować w formie masę jabłkową. Na wierzchu ułożyć trzeci blat. Zwieńczeniem ciasta jest zaś warstwa orzechowa.
  5. Po złożeniu wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny.
Więcej wideo
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkęZupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwaKnedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Robią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywnaRobią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywna
Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchniChrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnikaSchab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składnikówWłoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Nie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościamiNie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościami
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem