Ciasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Orzechowa szarlotka to przepis na udany deser na każdą okazję. Połączenie kruchego ciasta, masy jabłkowej i chrupiącej posypki z orzechów nie ma sobie równych. To niezawodny domowy wypiek do jesiennej kawy. Lista składników czeka poniżej. Z kolei w wideo znajdziesz szczegółową instrukcję, która pomoże ci przygotować ciasto warstwowe we własnej kuchni.
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 4 łyżeczki miodu,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 2 jajka,
- 220 g masła.
Masa jabłkowa:
- 3 kg jabłek, tj. antonówka lub szara reneta,
- 144 g galaretki cytrynowej (zwykle to 2 opakowania),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego.
Warstwa orzechowa:
- 350 g posiekanych orzechów włoskich,
- 100 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 100 g cukru.
O czym warto pamiętać:
- Masę jabłkową przygotuj na bazie kwaśnych jabłek. Ten aspekt jest kluczowy, bo to właśnie dzięki takim owocom ciasto nie będzie mdłe i przesłodzone. Kwaskowaty posmak jabłek będzie świetnie równoważył się ze słodkimi akcentami w domowym wypieku.
- Do wykonania tego ciasta potrzebujesz trzech blatów tej samej wielkości. My użyliśmy formy o wymiarach 28 x 18 cm.
- Każdy blat należy wstawić do piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Jak złożyć ciasto? Na spodzie ma znaleźć się pierwszy blat ciasta. Bezpośrednio na nim trzeba rozprowadzić połowę masy jabłkowej. Potem położyć drugi blat i ponownie rozsmarować w formie masę jabłkową. Na wierzchu ułożyć trzeci blat. Zwieńczeniem ciasta jest zaś warstwa orzechowa.
- Po złożeniu wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny.