Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Ciasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Orzechowa szarlotka to przepis na udany deser na każdą okazję. Połączenie kruchego ciasta, masy jabłkowej i chrupiącej posypki z orzechów nie ma sobie równych. To niezawodny domowy wypiek do jesiennej kawy. Lista składników czeka poniżej. Z kolei w wideo znajdziesz szczegółową instrukcję, która pomoże ci przygotować ciasto warstwowe we własnej kuchni.

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 4 łyżeczki miodu,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 2 jajka,
  • 220 g masła.

Masa jabłkowa:

  • 3 kg jabłek, tj. antonówka lub szara reneta,
  • 144 g galaretki cytrynowej (zwykle to 2 opakowania),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego.

Warstwa orzechowa:

  • 350 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 100 g cukru.

O czym warto pamiętać:

  1. Masę jabłkową przygotuj na bazie kwaśnych jabłek. Ten aspekt jest kluczowy, bo to właśnie dzięki takim owocom ciasto nie będzie mdłe i przesłodzone. Kwaskowaty posmak jabłek będzie świetnie równoważył się ze słodkimi akcentami w domowym wypieku.
  2. Do wykonania tego ciasta potrzebujesz trzech blatów tej samej wielkości. My użyliśmy formy o wymiarach 28 x 18 cm.
  3. Każdy blat należy wstawić do piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Jak złożyć ciasto? Na spodzie ma znaleźć się pierwszy blat ciasta. Bezpośrednio na nim trzeba rozprowadzić połowę masy jabłkowej. Potem położyć drugi blat i ponownie rozsmarować w formie masę jabłkową. Na wierzchu ułożyć trzeci blat. Zwieńczeniem ciasta jest zaś warstwa orzechowa.
  5. Po złożeniu wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny.
Więcej wideo
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
To zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurkaTo zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurka
Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"
Wydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkęWydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkę
Wybrane dla Ciebie
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety