Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień

O tradycji przygotowywania domowych kompotów wiele osób przypomina sobie tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Na Wigilii pojawia się kompot z suszu, który ma wyrażać wdzięczność za zbiory i zapewnić dobrobyt na cały nowy rok. Jednak jeszcze za PRL-u kompot był obowiązkowy do każdego obiadu. Ten przepis pochodzi z dwudziestolecia międzywojennego.

Kompot z jabłek przypomni ci obiadki u babciKompot z jabłek przypomni ci obiadki u babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kompoty z owoców sezonowych mają długą tradycję w kuchni polskiej. Gotowano je ze świeżych lub suszonych owoców zazwyczaj z dużą ilością cukru. W efekcie powstawał gęsty, bardzo esencjonalny i intensywny w smaku napój. Wybierz stare odmiany jabłek i dodaj przyprawy korzenne, aby jak najwierniej zrekonstruować smak, którym raczyły się nasze prababcie.

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Domowe kompoty – wymiar praktyczny i ekonomiczny

Początkowo kompot pełnił przede wszystkim funkcję praktyczną – był sposobem na przerabianie nadmiaru sezonowych owoców, które nie nadawały się do dłuższego przechowywania. Owoce gotowane w syropie cukrowym zyskiwały dłuższy termin ważności. Taki napój można było wypić od razu lub zawekować w słoikach na zimę.

W PRL-u, zwłaszcza w latach 80., kiedy doszło do największego kryzysu, kompot zyskał na popularności jako ekonomiczny sposób na urozmaicenie obiadu. Stał się symbolem prostoty i pomysłowości, z których słynęły polskie gospodynie. Dziś, pomimo bogatej oferty soków i napojów, kompot wciąż ma swoich zwolenników, którzy cenią go za smak i wartość sentymentalną.

Jak zrobić kompot z jabłek?

Jeśli chcesz, aby napój był lżejszy, możesz rozcieńczyć go wodą.

Składniki:

  • 0,5 kg jabłek,
  • 125 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • dodatki: laska cynamonu, kilka goździków, sok z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
  2. W garnku podgrzej wodę i wymieszaj z cukrem.
  3. Gdy się rozpuści, dodaj laskę cynamonu, goździki i sok z cytryny.
  4. Wrzuć także pokrojone jabłka i gotuj do momentu, aż będą miękkie.
  5. Kompot przecedź i rozlej do szklanek.
  6. Do każdej możesz wrzucić po kilka kawałków jabłka.
Wybrane dla Ciebie
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥