Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
O tradycji przygotowywania domowych kompotów wiele osób przypomina sobie tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Na Wigilii pojawia się kompot z suszu, który ma wyrażać wdzięczność za zbiory i zapewnić dobrobyt na cały nowy rok. Jednak jeszcze za PRL-u kompot był obowiązkowy do każdego obiadu. Ten przepis pochodzi z dwudziestolecia międzywojennego.
Kompoty z owoców sezonowych mają długą tradycję w kuchni polskiej. Gotowano je ze świeżych lub suszonych owoców zazwyczaj z dużą ilością cukru. W efekcie powstawał gęsty, bardzo esencjonalny i intensywny w smaku napój. Wybierz stare odmiany jabłek i dodaj przyprawy korzenne, aby jak najwierniej zrekonstruować smak, którym raczyły się nasze prababcie.
Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc
Domowe kompoty – wymiar praktyczny i ekonomiczny
Początkowo kompot pełnił przede wszystkim funkcję praktyczną – był sposobem na przerabianie nadmiaru sezonowych owoców, które nie nadawały się do dłuższego przechowywania. Owoce gotowane w syropie cukrowym zyskiwały dłuższy termin ważności. Taki napój można było wypić od razu lub zawekować w słoikach na zimę.
W PRL-u, zwłaszcza w latach 80., kiedy doszło do największego kryzysu, kompot zyskał na popularności jako ekonomiczny sposób na urozmaicenie obiadu. Stał się symbolem prostoty i pomysłowości, z których słynęły polskie gospodynie. Dziś, pomimo bogatej oferty soków i napojów, kompot wciąż ma swoich zwolenników, którzy cenią go za smak i wartość sentymentalną.
Jak zrobić kompot z jabłek?
Jeśli chcesz, aby napój był lżejszy, możesz rozcieńczyć go wodą.
Składniki:
- 0,5 kg jabłek,
- 125 g cukru,
- 250 ml wody,
- dodatki: laska cynamonu, kilka goździków, sok z połówki cytryny.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
- W garnku podgrzej wodę i wymieszaj z cukrem.
- Gdy się rozpuści, dodaj laskę cynamonu, goździki i sok z cytryny.
- Wrzuć także pokrojone jabłka i gotuj do momentu, aż będą miękkie.
- Kompot przecedź i rozlej do szklanek.
- Do każdej możesz wrzucić po kilka kawałków jabłka.