Nie lubisz zawijać makowca? Dzięki temu przepisowi nie musisz się więcej męczyć, a jest równie pysznie

Makowiec to jedno z najpopularniejszych polskich ciast świątecznych. Tradycyjny makowiec zwijany wymaga jednak sporo pracy i cierpliwości. Jeśli nie lubisz zawijać ciasta, to mamy dla ciebie świetną alternatywę.

Przepis na pyszny i prosty makowiecPrzepis na pyszny i prosty makowiec
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Makowiec, choć kojarzy się z tradycją i pysznym smakiem, czasami sprawia nam kulinarną trudność. Zwijanie ciasta drożdżowego i walka z niechętnie współpracującym makiem to dla wielu z nas wyzwanie. Na szczęście istnieje alternatywa, która pozwoli nam cieszyć się wyjątkowym smakiem makowca bez zbędnego zachodu. Oto przepis na makowiec japoński - innowacyjny, lekki i równie apetyczny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Makowiec japoński - łatwy i pyszny

Makowiec japoński to ciasto, które jest znacznie prostsze w przygotowaniu niż tradycyjny makowiec z ciasta drożdżowego. Nie wymaga zawijania, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a jego smak zachwyci każdego.

Jedz mak na zdrowie

Mak, choć często traktowany jest jedynie jako posypka do różnych wypieków, to niesłusznie niedoceniane nasiono. Bogate w białko roślinne, tłuszcze wielonienasycone, błonnik, witaminy B i E - to tylko niektóre z korzyści płynące z jego spożycia. Makowiec japoński to zatem nie tylko smakowite, ale także odżywcze ciasto.

Jak zrobić makowiec japoński?

Składniki:

  • 400 g mielonego maku
  • 5 jabłek
  • 400 ml gorącego mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 8 dużych jajek
  • 200 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • esencja migdałowa
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zalania zmielonego maku gorącym mlekiem. Dokładnie go wymieszaj i odstaw. Stygnąc, wchłonie płyn i napęcznieje.
  2. W międzyczasie przez około 4 minuty ucieraj masło z cukrem. Następnie wlewaj żółtka i kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz białą masę.
  3. Wsyp kaszę mannę i proszek do pieczenia. Starannie miksuj i przystąp do stopniowego dodawania ostudzonego maku. Do masy wrzuć jeszcze posiekane orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wlej też esencję migdałową.
  4. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta.
  5. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem soli. Sztywną pianę połącz z resztą składników.
  6. Następnie przenieś całość do formy o wymiarach 20 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Makowiec japoński możesz udekorować z wierzchu polewą czekoladową lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają