Nie lubisz zawijać makowca? Dzięki temu przepisowi nie musisz się więcej męczyć, a jest równie pysznie

Makowiec to jedno z najpopularniejszych polskich ciast świątecznych. Tradycyjny makowiec zwijany wymaga jednak sporo pracy i cierpliwości. Jeśli nie lubisz zawijać ciasta, to mamy dla ciebie świetną alternatywę.

Przepis na pyszny i prosty makowiecPrzepis na pyszny i prosty makowiec
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Makowiec, choć kojarzy się z tradycją i pysznym smakiem, czasami sprawia nam kulinarną trudność. Zwijanie ciasta drożdżowego i walka z niechętnie współpracującym makiem to dla wielu z nas wyzwanie. Na szczęście istnieje alternatywa, która pozwoli nam cieszyć się wyjątkowym smakiem makowca bez zbędnego zachodu. Oto przepis na makowiec japoński - innowacyjny, lekki i równie apetyczny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Makowiec japoński - łatwy i pyszny

Makowiec japoński to ciasto, które jest znacznie prostsze w przygotowaniu niż tradycyjny makowiec z ciasta drożdżowego. Nie wymaga zawijania, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a jego smak zachwyci każdego.

Jedz mak na zdrowie

Mak, choć często traktowany jest jedynie jako posypka do różnych wypieków, to niesłusznie niedoceniane nasiono. Bogate w białko roślinne, tłuszcze wielonienasycone, błonnik, witaminy B i E - to tylko niektóre z korzyści płynące z jego spożycia. Makowiec japoński to zatem nie tylko smakowite, ale także odżywcze ciasto.

Jak zrobić makowiec japoński?

Składniki:

  • 400 g mielonego maku
  • 5 jabłek
  • 400 ml gorącego mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 8 dużych jajek
  • 200 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • esencja migdałowa
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zalania zmielonego maku gorącym mlekiem. Dokładnie go wymieszaj i odstaw. Stygnąc, wchłonie płyn i napęcznieje.
  2. W międzyczasie przez około 4 minuty ucieraj masło z cukrem. Następnie wlewaj żółtka i kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz białą masę.
  3. Wsyp kaszę mannę i proszek do pieczenia. Starannie miksuj i przystąp do stopniowego dodawania ostudzonego maku. Do masy wrzuć jeszcze posiekane orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wlej też esencję migdałową.
  4. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta.
  5. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem soli. Sztywną pianę połącz z resztą składników.
  6. Następnie przenieś całość do formy o wymiarach 20 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Makowiec japoński możesz udekorować z wierzchu polewą czekoladową lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości