Nie lubisz zawijać makowca? Dzięki temu przepisowi nie musisz się więcej męczyć, a jest równie pysznie
Makowiec to jedno z najpopularniejszych polskich ciast świątecznych. Tradycyjny makowiec zwijany wymaga jednak sporo pracy i cierpliwości. Jeśli nie lubisz zawijać ciasta, to mamy dla ciebie świetną alternatywę.
17.11.2023 12:52
Makowiec, choć kojarzy się z tradycją i pysznym smakiem, czasami sprawia nam kulinarną trudność. Zwijanie ciasta drożdżowego i walka z niechętnie współpracującym makiem to dla wielu z nas wyzwanie. Na szczęście istnieje alternatywa, która pozwoli nam cieszyć się wyjątkowym smakiem makowca bez zbędnego zachodu. Oto przepis na makowiec japoński - innowacyjny, lekki i równie apetyczny!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makowiec japoński - łatwy i pyszny
Makowiec japoński to ciasto, które jest znacznie prostsze w przygotowaniu niż tradycyjny makowiec z ciasta drożdżowego. Nie wymaga zawijania, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a jego smak zachwyci każdego.
Jedz mak na zdrowie
Mak, choć często traktowany jest jedynie jako posypka do różnych wypieków, to niesłusznie niedoceniane nasiono. Bogate w białko roślinne, tłuszcze wielonienasycone, błonnik, witaminy B i E - to tylko niektóre z korzyści płynące z jego spożycia. Makowiec japoński to zatem nie tylko smakowite, ale także odżywcze ciasto.
Jak zrobić makowiec japoński?
Składniki:
- 400 g mielonego maku
- 5 jabłek
- 400 ml gorącego mleka
- 200 g miękkiego masła
- 300 g cukru
- 8 dużych jajek
- 200 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g orzechów włoskich
- esencja migdałowa
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zacznij od zalania zmielonego maku gorącym mlekiem. Dokładnie go wymieszaj i odstaw. Stygnąc, wchłonie płyn i napęcznieje.
- W międzyczasie przez około 4 minuty ucieraj masło z cukrem. Następnie wlewaj żółtka i kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz białą masę.
- Wsyp kaszę mannę i proszek do pieczenia. Starannie miksuj i przystąp do stopniowego dodawania ostudzonego maku. Do masy wrzuć jeszcze posiekane orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wlej też esencję migdałową.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta.
- W osobnej misce ubij białka z dodatkiem soli. Sztywną pianę połącz z resztą składników.
- Następnie przenieś całość do formy o wymiarach 20 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Makowiec japoński możesz udekorować z wierzchu polewą czekoladową lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego!