Pierogi na święta mrozić surowe czy ugotowane? Rada teściowej mnie zaskoczyła

Mam wrażenie, że z teściową jest trochę tak, jak z rabinem w przysłowiu: jeden powie tak, drugi powie nie. Oto jak proste pytanie — czy pierogi na święta mrozić surowe, czy już ugotowane — przerobić w uniwersytecki wykład. Muszę jednak przyznać, że lekcja została z tego wyciągnięta i teraz wiem już wszystko o mrożeniu tego typu potraw!

Pierogi mrozić surowe czy gotowane? Oto jest pytanie!Pierogi mrozić surowe, czy gotowane? Oto jest pytanie!
Źródło zdjęć: © Canva | Qwart

Każda osoba, która chociaż raz w życiu organizowała świąteczny zjazd rodzinny w swoim domu, wie doskonale, że mierzenie sił na zamiary jest w tej kwestii niezmiernie ważne. Jasne, najlepiej byłoby przygotować wszystko w dniu samej Wigilii. Problem w tym, że doba ma tylko 24 godziny. Zdając sobie z tego sprawę, dochodzimy do wniosku, że chociaż część potraw musimy zrobić już na długo przed Gwiazdką.

Rozkład takiej świątecznej, kulinarnej jazdy już kiedyś opisaliśmy, pozwolę sobie jednak go tu przypomnieć. Dwa tygodnie przed Wigilią pieczemy i dekorujemy pierniki; tydzień później przyrządzamy zakwas na barszcz; cztery dni przed Świętami nadchodzi czas na kapustę z grzybami, a dobę później — na makowiec. Na deser zostaje ryba po grecku, sernik i sałatka jarzynowa. Proste? Proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy z ziemniaka można zrobić harmonijkę? Oczywiście, że tak i do tego z niespodzianką w środku!

Gdzieś w międzyczasie wraca jeszcze kwestia pierogów. Czy je również można przygotować wcześniej i zamrozić? Oczywiście, że tak! Pytanie brzmi: czy umieszczać je w zamrażarce surowe, czy ugotowane? W tej sprawie zgłosiłem się do teściowej. Odpowiedź? Jeden rabin powie tak, drugi powie nie...

Można i tak, i tak. Ale jest to warunkowe

Praktyczną część odpowiedzi teściowej już ci zdradziłem. Pierogi można mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane. Żeby jednak nie wyschły i nie skleiły się ze sobą, trzeba to zrobić z głową. Inaczej tuż przed Wigilią może nas czekać przykra niespodzianka i nieodzowna konieczność przyznania rodzinie, że w tym roku z pierogów zrobiła się jedna wielka katastrofa.

Pierogi mrozimy w szczelnych opakowaniach
Pierogi mrozimy w szczelnych opakowaniach © Canva | Qwart

Przejdźmy więc do meritum z kompendium wiedzy wszystkich teściowych tego świata. Pierogi surowe wytrzymają w zamrażarce nawet 3 miesiące; żeby jednak przetrwały w nienaruszonym stanie, trzeba najpierw umieścić je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie należy je wyjąć i przełożyć do szczelnego opakowania.

Ugotowane pierogi zachowają w zamrażarce świeżość nieco krócej — około miesiąca. Po ugotowaniu trzeba polać je odrobiną oleju, wymieszać i poczekać, aż ostygną. Tylko dzięki tej czynności nie skleją się ze sobą podczas mrożenia. Teraz możesz już przełożyć je do woreczków foliowych i zamrozić. Powodzenia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką