Pierogi na święta mrozić surowe czy ugotowane? Rada teściowej mnie zaskoczyła

Mam wrażenie, że z teściową jest trochę tak, jak z rabinem w przysłowiu: jeden powie tak, drugi powie nie. Oto jak proste pytanie — czy pierogi na święta mrozić surowe, czy już ugotowane — przerobić w uniwersytecki wykład. Muszę jednak przyznać, że lekcja została z tego wyciągnięta i teraz wiem już wszystko o mrożeniu tego typu potraw!

Pierogi mrozić surowe czy gotowane? Oto jest pytanie!Pierogi mrozić surowe, czy gotowane? Oto jest pytanie!
Źródło zdjęć: © Canva | Qwart

Każda osoba, która chociaż raz w życiu organizowała świąteczny zjazd rodzinny w swoim domu, wie doskonale, że mierzenie sił na zamiary jest w tej kwestii niezmiernie ważne. Jasne, najlepiej byłoby przygotować wszystko w dniu samej Wigilii. Problem w tym, że doba ma tylko 24 godziny. Zdając sobie z tego sprawę, dochodzimy do wniosku, że chociaż część potraw musimy zrobić już na długo przed Gwiazdką.

Rozkład takiej świątecznej, kulinarnej jazdy już kiedyś opisaliśmy, pozwolę sobie jednak go tu przypomnieć. Dwa tygodnie przed Wigilią pieczemy i dekorujemy pierniki; tydzień później przyrządzamy zakwas na barszcz; cztery dni przed Świętami nadchodzi czas na kapustę z grzybami, a dobę później — na makowiec. Na deser zostaje ryba po grecku, sernik i sałatka jarzynowa. Proste? Proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy z ziemniaka można zrobić harmonijkę? Oczywiście, że tak i do tego z niespodzianką w środku!

Gdzieś w międzyczasie wraca jeszcze kwestia pierogów. Czy je również można przygotować wcześniej i zamrozić? Oczywiście, że tak! Pytanie brzmi: czy umieszczać je w zamrażarce surowe, czy ugotowane? W tej sprawie zgłosiłem się do teściowej. Odpowiedź? Jeden rabin powie tak, drugi powie nie...

Można i tak, i tak. Ale jest to warunkowe

Praktyczną część odpowiedzi teściowej już ci zdradziłem. Pierogi można mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane. Żeby jednak nie wyschły i nie skleiły się ze sobą, trzeba to zrobić z głową. Inaczej tuż przed Wigilią może nas czekać przykra niespodzianka i nieodzowna konieczność przyznania rodzinie, że w tym roku z pierogów zrobiła się jedna wielka katastrofa.

Pierogi mrozimy w szczelnych opakowaniach
Pierogi mrozimy w szczelnych opakowaniach © Canva | Qwart

Przejdźmy więc do meritum z kompendium wiedzy wszystkich teściowych tego świata. Pierogi surowe wytrzymają w zamrażarce nawet 3 miesiące; żeby jednak przetrwały w nienaruszonym stanie, trzeba najpierw umieścić je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie należy je wyjąć i przełożyć do szczelnego opakowania.

Ugotowane pierogi zachowają w zamrażarce świeżość nieco krócej — około miesiąca. Po ugotowaniu trzeba polać je odrobiną oleju, wymieszać i poczekać, aż ostygną. Tylko dzięki tej czynności nie skleją się ze sobą podczas mrożenia. Teraz możesz już przełożyć je do woreczków foliowych i zamrozić. Powodzenia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości