W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata

Myślisz, że o krokietach wiesz już wszystko? Już za moment przekonasz się, że istnieje jeszcze jeden ciekawy przepis, który warto wykorzystać w swojej kuchni. I to jak najszybciej!

Krokiety ziemniaczane z mięsną wkładką
Krokiety ziemniaczane z mięsną wkładką
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Co zrobić, aby przygotować pyszny obiad dla całej rodziny? Wystarczy zajrzeć do bazy z przepisami Pyszności. Czeka tam na ciebie cała masa genialnych inspiracji na sprawdzone receptury, które nigdy cię nie zawiodą. Kiedy je przygotujesz, wszyscy będą zachwyceni. Po prostu palce lizać!

Dziś w roli głównej wystąpią genialne krokiety ziemniaczane z mięsną wkładką. Już od samego czytania można zgłodnieć, dlatego od razu przechodzimy do sedna sprawy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata

Chcesz zaskoczyć bliskich zupełnie nowym przepisem? Gotowa receptura już czeka!

Składniki:

Ziemniaki:

  • 3-4 duże ziemniaki,
  • 50 g tartego cheddara,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku.

Mięsna wkładka:

  • 240 g mielonego mięsa z wołowiny,
  • przyprawy: sól oraz pieprz według uznania,
  • 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. panierki panko lub bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obraniaopłukania ziemniaków. Następnie podsmażam je przez chwilę w rozgrzanym oleju. Kiedy już nabiorą złocistych rumieńców, wyjmuję je z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem.

Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków
Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Czas przygotować mięsną warstwę. W tym celu na rozgrzanej patelni podsmażam krążki mięsa mielonego. Każdy krążek doprawiam dodatkowo do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Na koniec podsmażam z każdej strony.

Przygotowanie mięsnej wkładki
Przygotowanie mięsnej wkładki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wracam do pracy z ziemniakami. Do warzyw dodaję starty na tarce żółty ser, granulowany czosnek oraz sól. Składniki łączę przy pomocy tłuczka do ziemniaków. 

Ziemniaczana warstwa jest już prawie gotowa
Ziemniaczana warstwa jest już prawie gotowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Powstałą w ten sposób mieszankę dzielę na cztery części. Następnie z każdej części formuje mały placek. Na wierzchu układam podsmażone mięsne krążki. Wystające części składam do środka, aby stworzyć idealną osłonkę dla mięsnej mieszanki. 

Złożenie mięsno-ziemniaczanej mieszanki
Złożenie mięsno-ziemniaczanej mieszanki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowaną konstrukcję obtaczam następnie w mące, roztrzepanych jajkach i panierce panko. Zamiennie można użyć tu bułkę tartą. 

Panierowanie ziemniaczanych kawałków
Panierowanie ziemniaczanych kawałków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec smażę ziemniaczane krążki w rozgrzanym oleju przez kilka minut. Każdy krążek ma mieć złocisty kolor. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Moim zdaniem będzie to prawdziwy powiew świeżości w każdej kuchni. Jest to po prostu przepis na smaczne, ciekawe i oryginalne danie jednocześnie! Czyli tak, jak każdy o tym marzy. Sukces masz więc gwarantowany na samym starcie!

Wybrane dla Ciebie