W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata
Myślisz, że o krokietach wiesz już wszystko? Już za moment przekonasz się, że istnieje jeszcze jeden ciekawy przepis, który warto wykorzystać w swojej kuchni. I to jak najszybciej!
Co zrobić, aby przygotować pyszny obiad dla całej rodziny? Wystarczy zajrzeć do bazy z przepisami Pyszności. Czeka tam na ciebie cała masa genialnych inspiracji na sprawdzone receptury, które nigdy cię nie zawiodą. Kiedy je przygotujesz, wszyscy będą zachwyceni. Po prostu palce lizać!
Dziś w roli głównej wystąpią genialne krokiety ziemniaczane z mięsną wkładką. Już od samego czytania można zgłodnieć, dlatego od razu przechodzimy do sedna sprawy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata
Chcesz zaskoczyć bliskich zupełnie nowym przepisem? Gotowa receptura już czeka!
Składniki:
Ziemniaki:
- 3-4 duże ziemniaki,
- 50 g tartego cheddara,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku.
Mięsna wkładka:
- 240 g mielonego mięsa z wołowiny,
- przyprawy: sól oraz pieprz według uznania,
- 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szkl. panierki panko lub bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania i opłukania ziemniaków. Następnie podsmażam je przez chwilę w rozgrzanym oleju. Kiedy już nabiorą złocistych rumieńców, wyjmuję je z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem.
Krok 2. Czas przygotować mięsną warstwę. W tym celu na rozgrzanej patelni podsmażam krążki mięsa mielonego. Każdy krążek doprawiam dodatkowo do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Na koniec podsmażam z każdej strony.
Krok 3. Wracam do pracy z ziemniakami. Do warzyw dodaję starty na tarce żółty ser, granulowany czosnek oraz sól. Składniki łączę przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Krok 4. Powstałą w ten sposób mieszankę dzielę na cztery części. Następnie z każdej części formuje mały placek. Na wierzchu układam podsmażone mięsne krążki. Wystające części składam do środka, aby stworzyć idealną osłonkę dla mięsnej mieszanki.
Krok 5. Tak przygotowaną konstrukcję obtaczam następnie w mące, roztrzepanych jajkach i panierce panko. Zamiennie można użyć tu bułkę tartą.
Krok 6. Na koniec smażę ziemniaczane krążki w rozgrzanym oleju przez kilka minut. Każdy krążek ma mieć złocisty kolor. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Moim zdaniem będzie to prawdziwy powiew świeżości w każdej kuchni. Jest to po prostu przepis na smaczne, ciekawe i oryginalne danie jednocześnie! Czyli tak, jak każdy o tym marzy. Sukces masz więc gwarantowany na samym starcie!