W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata

Myślisz, że o krokietach wiesz już wszystko? Już za moment przekonasz się, że istnieje jeszcze jeden ciekawy przepis, który warto wykorzystać w swojej kuchni. I to jak najszybciej!

Krokiety ziemniaczane z mięsną wkładkąKrokiety ziemniaczane z mięsną wkładką
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Co zrobić, aby przygotować pyszny obiad dla całej rodziny? Wystarczy zajrzeć do bazy z przepisami Pyszności. Czeka tam na ciebie cała masa genialnych inspiracji na sprawdzone receptury, które nigdy cię nie zawiodą. Kiedy je przygotujesz, wszyscy będą zachwyceni. Po prostu palce lizać!

Dziś w roli głównej wystąpią genialne krokiety ziemniaczane z mięsną wkładką. Już od samego czytania można zgłodnieć, dlatego od razu przechodzimy do sedna sprawy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata

Chcesz zaskoczyć bliskich zupełnie nowym przepisem? Gotowa receptura już czeka!

Składniki:

Ziemniaki:

  • 3-4 duże ziemniaki,
  • 50 g tartego cheddara,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku.

Mięsna wkładka:

  • 240 g mielonego mięsa z wołowiny,
  • przyprawy: sól oraz pieprz według uznania,
  • 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. panierki panko lub bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obraniaopłukania ziemniaków. Następnie podsmażam je przez chwilę w rozgrzanym oleju. Kiedy już nabiorą złocistych rumieńców, wyjmuję je z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem.

Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków
Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Czas przygotować mięsną warstwę. W tym celu na rozgrzanej patelni podsmażam krążki mięsa mielonego. Każdy krążek doprawiam dodatkowo do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Na koniec podsmażam z każdej strony.

Przygotowanie mięsnej wkładki
Przygotowanie mięsnej wkładki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wracam do pracy z ziemniakami. Do warzyw dodaję starty na tarce żółty ser, granulowany czosnek oraz sól. Składniki łączę przy pomocy tłuczka do ziemniaków. 

Ziemniaczana warstwa jest już prawie gotowa
Ziemniaczana warstwa jest już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Powstałą w ten sposób mieszankę dzielę na cztery części. Następnie z każdej części formuje mały placek. Na wierzchu układam podsmażone mięsne krążki. Wystające części składam do środka, aby stworzyć idealną osłonkę dla mięsnej mieszanki. 

Złożenie mięsno-ziemniaczanej mieszanki
Złożenie mięsno-ziemniaczanej mieszanki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowaną konstrukcję obtaczam następnie w mące, roztrzepanych jajkach i panierce panko. Zamiennie można użyć tu bułkę tartą. 

Panierowanie ziemniaczanych kawałków
Panierowanie ziemniaczanych kawałków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec smażę ziemniaczane krążki w rozgrzanym oleju przez kilka minut. Każdy krążek ma mieć złocisty kolor. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Moim zdaniem będzie to prawdziwy powiew świeżości w każdej kuchni. Jest to po prostu przepis na smaczne, ciekawe i oryginalne danie jednocześnie! Czyli tak, jak każdy o tym marzy. Sukces masz więc gwarantowany na samym starcie!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀