W kilka chwil zrobisz obiad na trzy dni. W PRL-u był hitem

Szukacie smacznego i rozgrzewającego dania, które będziecie mogli jeść przez kilka dni? Zróbcie bogracz! To prosty i szybki przepis na gulasz, który zachwyci was swoim smakiem i aromatem.

Pomysł na potrawkęPomysł na potrawkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Darius Dzinnik
Marcin Michałowski

W dzisiejszym zabieganym świecie często brakuje nam czasu na gotowanie codziennie nowych dań. Kiedy zapragniesz szybkiego obiadu, który rozgrzeje cię w zimowe dni, gulasz jest doskonałym wyborem. To danie, które przez lata cieszyło się ogromnym uznaniem, szczególnie w PRL-u. Było hitem tamtych czasów i nadal zachwyca swoim smakiem. Dziś podpowiemy, jak przygotować pysznego bogracza wieprzowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Pyszny gulasz, czyli przepis na tradycyjny bogracz wieprzowy

To danie klasyczne i pełne smaku, które przetrwało próbę czasu. W Polsce w okresie PRL-u cieszyło się wyjątkowym uznaniem, a do dziś jest symbolem prostoty i smaku. Chociaż sława tego dania przycichła, to nadal jest to obiad, który nie tylko smakuje wybornie, ale także pozwala zaoszczędzić czas. Współczesna wersja różni się nieco od oryginału, ale zachowuje autentyczny smak.

Składniki, których będziesz potrzebować to:

  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej lub innej tłustszej części,
  • 1 cebula,
  • 2 czerwone papryki,
  • 500 g pieczarek,
  • 150 g drobnego makaronu (np. kolanek),
  • 1 puszka pomidorów,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania składników. Obierz i pokrój pieczarki w niewielkie kawałki.
  2. Następnie pokrój cebulę, mięso i papryki w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z masłem.
  4. Na średnim ogniu obsmaż mięso z każdej strony, dodając mieloną słodką i wędzoną paprykę. Smaż przez 5 minut.
  5. Dodaj pokrojoną cebulę, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
  6. Następnie dorzuć pieczarki, wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut. Dopraw pieprzem.
  7. Dodaj pokrojone papryki, pomidory z puszki, passatę, liście laurowe, ziele angielskie i wymieszaj wszystko razem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
  8. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem, jeśli to konieczne.
  9. W osobnym garnku ugotuj makaron na półtwardo.
  10. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i przepłucz zimną wodą.
  11. Na koniec, dodaj ugotowany makaron do garnka z gulaszem, wymieszaj i danie jest gotowe!

Chcesz żeby twoje danie było jeszcze bardziej sycące? Dodaj pokrojone ziemniaki, które ugotują się w około 20-25 minut. Teraz możesz cieszyć się smakiem tradycyjnej potrawki, która przywodzi na myśl smaki przeszłości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników