W kilka chwil zrobisz obiad na trzy dni. W PRL-u był hitem

Szukacie smacznego i rozgrzewającego dania, które będziecie mogli jeść przez kilka dni? Zróbcie bogracz! To prosty i szybki przepis na gulasz, który zachwyci was swoim smakiem i aromatem.

Pomysł na potrawkęPomysł na potrawkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Darius Dzinnik
Marcin Michałowski

W dzisiejszym zabieganym świecie często brakuje nam czasu na gotowanie codziennie nowych dań. Kiedy zapragniesz szybkiego obiadu, który rozgrzeje cię w zimowe dni, gulasz jest doskonałym wyborem. To danie, które przez lata cieszyło się ogromnym uznaniem, szczególnie w PRL-u. Było hitem tamtych czasów i nadal zachwyca swoim smakiem. Dziś podpowiemy, jak przygotować pysznego bogracza wieprzowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Pyszny gulasz, czyli przepis na tradycyjny bogracz wieprzowy

To danie klasyczne i pełne smaku, które przetrwało próbę czasu. W Polsce w okresie PRL-u cieszyło się wyjątkowym uznaniem, a do dziś jest symbolem prostoty i smaku. Chociaż sława tego dania przycichła, to nadal jest to obiad, który nie tylko smakuje wybornie, ale także pozwala zaoszczędzić czas. Współczesna wersja różni się nieco od oryginału, ale zachowuje autentyczny smak.

Składniki, których będziesz potrzebować to:

  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej lub innej tłustszej części,
  • 1 cebula,
  • 2 czerwone papryki,
  • 500 g pieczarek,
  • 150 g drobnego makaronu (np. kolanek),
  • 1 puszka pomidorów,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania składników. Obierz i pokrój pieczarki w niewielkie kawałki.
  2. Następnie pokrój cebulę, mięso i papryki w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z masłem.
  4. Na średnim ogniu obsmaż mięso z każdej strony, dodając mieloną słodką i wędzoną paprykę. Smaż przez 5 minut.
  5. Dodaj pokrojoną cebulę, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
  6. Następnie dorzuć pieczarki, wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut. Dopraw pieprzem.
  7. Dodaj pokrojone papryki, pomidory z puszki, passatę, liście laurowe, ziele angielskie i wymieszaj wszystko razem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
  8. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem, jeśli to konieczne.
  9. W osobnym garnku ugotuj makaron na półtwardo.
  10. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i przepłucz zimną wodą.
  11. Na koniec, dodaj ugotowany makaron do garnka z gulaszem, wymieszaj i danie jest gotowe!

Chcesz żeby twoje danie było jeszcze bardziej sycące? Dodaj pokrojone ziemniaki, które ugotują się w około 20-25 minut. Teraz możesz cieszyć się smakiem tradycyjnej potrawki, która przywodzi na myśl smaki przeszłości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇