Ta zupa pomaga spalić tłuszcz z brzucha. Składniki znajdziesz w każdym warzywniaku

Szukasz sposobu na to, aby pozbyć się tłuszczu z okolic brzucha? Okazuje się, że jedna zupa może pomóc osiągnąć ci zadowalające efekty.

Zdrowa zupa warzywnaZdrowa zupa warzywna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | shaiith
Marzena Pęcak

Wiem, że dla wielu osób walka ze zbędnymi kilogramami lub zalegającym tłuszczykiem od razu kojarzy się z restrykcyjną dietągodzinami spędzonymi na siłowni. Oczywiście zarówno aktywność fizyczna, jak i zdrowe oraz racjonalne odżywianie są bardzo ważne i mogą dać niesamowite efekty.

A skoro o jedzeniu już mowa, to aby pozbyć się tłuszczyku z brzucha, możesz przetestować również przepis na pyszną zupę na bazie genialnych warzyw. Będzie smacznie, ciekawie i prosto jednocześnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Jak zrobić warzywną zupę krok po kroku?

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 marchewki,
  • 1 brokuł,
  • 2 bataty,
  • 4 garście szpinaku,
  • 2 litry wody,
  • 1,5 cukinii,
  • 150 g jogurt naturalny,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad zupą rozpocznij od podzielenia warzyw na mniejsze kawałki. Jeśli wymaga tego sytuacja, wcześniej je obierz.
  2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż na złocisty kolor cebulę oraz ząbki czosnku przeciśnięte wcześniej przez praskę. 
  3. Po 3 minutach dodaj do środka kawałki batatów oraz marchewki, po czym zalej warzywa wodą i gotuj. 
  4. Po 10 minutach gotowania dodaj do garnka cukinię
  5. Po kolejnych 10 minutach wrzuć do środka różyczki brokuła oraz świeży szpinak.
  6. Kiedy warzywa będą już miękkie, zdejmij garnek z palnika
  7. Zupę zabiel przy pomocy jogurtu naturalnego. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Smacznego!

Jak działa zupa?

Skoro już wiesz, jak zrobić pyszną zupę, czas dowiedzieć się, jak ona w ogóle działa. Dlatego od razu śpieszę z wyjaśnieniami.

Po pierwsze, zupa z dzisiejszego przepisu powstała na bazie praktycznie samych warzyw. Są one mega sycące, dlatego też nie będziesz odczuwać głodu już po godzinie, a co za tym idzie, nie sięgniesz po niezdrową przekąskę. Wręcz przeciwnie uczucie sytości będzie skutecznie powstrzymywać cię przed sięganiem po niepotrzebne zachcianki. 

Rozgrzewająca zupa świetnie wpisze się w jesienne menu
Rozgrzewająca zupa świetnie wpisze się w jesienne menu © Adobe Stock | gkrphoto

Po drugie, warto podkreślić, że warzywa są idealny źródłem błonnika, który wpływa korzystnie na układ pokarmowy, w tym na metabolizm. Ponadto, warzywa nie zawierają wiele kalorii ani sporej dawki tłuszczów, więc możesz jeść je do woli. 

Oczywiście należy podkreślić, że wykorzystując dzisiejszy przepis, dostarczysz swojemu organizmowi wiele witaminminerałów. Składniki dzisiejszej zupy charakteryzują się również niskim indeksem glikemicznym. Co też pomaga przy kontrolowaniu wagi i tego, ile spożywamy jedzenia.

I to wszystko na dziś. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o warzywnej zupie. Zadomowi się w twoim menu na stałe?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości