Tomasz Strzelczyk w 5 minut robi chrupiącą surówkę. Sto razy lepsza od mizerii
Ta surówka to prawdziwy hit. Zrobisz ją raz, będziesz chciał przygotować ją znowu. Nie dość, że jest pożywna i pyszna, to jeszcze przygotowuje się ją w dosłownie pięć minut. Zdążysz ją zrobić przed samym obiadem i przed przybyciem gości.
Obiad staramy się przygotowywać jak najlepiej, ale nie chcemy zbyt wiele czasu spędzać przy kuchence. Szukamy więc przepisów, które będą jednocześnie szybkie, ale i smaczne. Najczęściej jednak decydujemy się na klasykę, czyli schabowe z ziemniakami i mizerią. Tomasz Strzelczyk ma zupełnie inną propozycję i podzielił się przepisem na niezwykłą surówkę, która przebije smak nawet najlepszej mizerii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy
Surówka Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych
Składniki potrzebne do przygotowania pożywnej surówki:
- 2 białe części pora,
- marchewka,
- jabłko,
- pół twardej gruszki,
- niewielka czerwona cebula,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
- łyżeczka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- Pora umyj dokładnie i odkrój z niego liście, od razu po tym pokrój warzywo w talarki. Włóż je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por stanie się o wiele bardziej chrupiący.
- Marchew obierz, to samo zrób z jabłkiem. Z owocu usuń gniazda nasienne. Obydwa składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gruszkę zaś umyj, przekrój na pół, a na samym końcu zetrzyj.
- Cebulę obierz i pokrój na dość cienkie piórka. Wszystkie owoce i warzywa wrzuć do dużej miski. Wymieszaj ze sobą składniki.
- Przygotuj sos z kwaśnej śmietany, musztardy, majonezu i soku z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie.
- Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw. Wlej wcześniej przygotowany sos. Ponownie wszystko zamieszaj i posmakuj. Surówka jest już gotowa. Możesz podać ją do obiadu lub potraktować jako oddzielną przekąskę na podwieczorek.