PrzepisSałatkiTomasz Strzelczyk w 5 minut robi chrupiącą surówkę. Sto razy lepsza od mizerii

Tomasz Strzelczyk w 5 minut robi chrupiącą surówkę. Sto razy lepsza od mizerii

Surówka
Surówka
Źródło zdjęć: © Instagram.com, YouTube | oddaszfartucha

23.10.2023 15:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ta surówka to prawdziwy hit. Zrobisz ją raz, będziesz chciał przygotować ją znowu. Nie dość, że jest pożywna i pyszna, to jeszcze przygotowuje się ją w dosłownie pięć minut. Zdążysz ją zrobić przed samym obiadem i przed przybyciem gości.

Obiad staramy się przygotowywać jak najlepiej, ale nie chcemy zbyt wiele czasu spędzać przy kuchence. Szukamy więc przepisów, które będą jednocześnie szybkie, ale i smaczne. Najczęściej jednak decydujemy się na klasykę, czyli schabowe z ziemniakami i mizerią. Tomasz Strzelczyk ma zupełnie inną propozycję i podzielił się przepisem na niezwykłą surówkę, która przebije smak nawet najlepszej mizerii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Składniki potrzebne do przygotowania pożywnej surówki:

  • 2 białe części pora,
  • marchewka,
  • jabłko,
  • pół twardej gruszki,
  • niewielka czerwona cebula,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Surówka
Surówka© YouTube | oddaszfartucha

Sposób wykonania:

  1. Pora umyj dokładnie i odkrój z niego liście, od razu po tym pokrój warzywo w talarki. Włóż je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por stanie się o wiele bardziej chrupiący.
  2. Marchew obierz, to samo zrób z jabłkiem. Z owocu usuń gniazda nasienne. Obydwa składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gruszkę zaś umyj, przekrój na pół, a na samym końcu zetrzyj.
  3. Cebulę obierz i pokrój na dość cienkie piórka. Wszystkie owoce i warzywa wrzuć do dużej miski. Wymieszaj ze sobą składniki.
  4. Przygotuj sos z kwaśnej śmietany, musztardy, majonezu i soku z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie.
  5. Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw. Wlej wcześniej przygotowany sos. Ponownie wszystko zamieszaj i posmakuj. Surówka jest już gotowa. Możesz podać ją do obiadu lub potraktować jako oddzielną przekąskę na podwieczorek.

Surówka z pora / Oddaszfartucha

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także