Idealne śniadanie. Smakuje jak szarlotka, ale pomaga spalać tłuszcz

Według wielu osób największym wyzwaniem podczas odchudzania jest przyrządzanie rozsądnych, nieobciążających organizmu, a jednocześnie dostarczających wystarczająco dużo energii i sytości śniadań. My mamy doskonały pomysł na to, jak taki posiłek mógłby wyglądać. Oto ultrazdrowe smoothie na bazie płatków owsianych, które smakuje jak szarlotka!

Zdrowe śniadanie, które wspiera odchudzanieZdrowe śniadanie, które wspiera odchudzanie
Źródło zdjęć: © canva.com

Ułożenie zdrowego jadłospisu śniadaniowego uwzględniającego wszystkie zasady procesu odchudzania to rzecz skomplikowana i niełatwa. Co więcej, trzeba się jeszcze liczyć z tym, że z rana, mówiąc wprost, trochę nam się nie chce spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, a nawet jeśli, to rzeczywistość szybko weryfikuje, ile takiego czasu faktycznie mamy. Liczenie kalorii i wypełnianie żmudnych przepisów z jęczącą dziatwą u boku to nic przyjemnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Jakie więc powinno być śniadanie? Sycące — to jasne. Podstawą odchudzania jest przecież niepodjadanie pomiędzy posiłkami. Odżywcze — bo w zdrowym ciele zdrowy duch. Najważniejszymi elementami okazuje się tu błonnik, witaminy i kwasy tłuszczowe. I w końcu smaczne, z bardzo prostego powodu. Dieta udaje się zwykle wtedy, kiedy nie sprawia nam "cierpienia", lecz łączy przyjemne z pożytecznym.

Połączeniem tych wszystkich zalet jest smakujące jak szarlotka smoothie z płatków owsianych, kefiru, jabłka i cynamonu. Jest pyszne, sycące i dostarczające wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów do naszego organizmu. Każdy ze składników ma swój udział w tym sukcesie, a na szczególne wyróżnienie zasługuje tu cynamon, który w niezwykły sposób pobudza jelita do trawienia. Więcej o korzyściach ze spożywania tej przyprawy przeczytaj w innym naszym artykule.

Zdrowe śniadanie z kefiru i płatków owsianych

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 250 ml kefiru,
  • 3-4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 szczypta cynamonu.
Śniadanie, które smakuje jak szarlotka
Śniadanie, które smakuje jak szarlotka © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane namocz w ciepłej, przegotowanej wodzie. Pamiętaj, że gotowanie ich to niepotrzebna, a wręcz szkodliwa praktyka. Możesz też przelać je wrzątkiem na sicie.
  2. Jabłko umyj, odkrój ogonek i gniazdo nasienne. Pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do płatków owsianych.
  3. Dolej kefir, wsyp cynamon i całość zblenduj. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej