Idealne śniadanie. Smakuje jak szarlotka, ale pomaga spalać tłuszcz

Według wielu osób największym wyzwaniem podczas odchudzania jest przyrządzanie rozsądnych, nieobciążających organizmu, a jednocześnie dostarczających wystarczająco dużo energii i sytości śniadań. My mamy doskonały pomysł na to, jak taki posiłek mógłby wyglądać. Oto ultrazdrowe smoothie na bazie płatków owsianych, które smakuje jak szarlotka!

Zdrowe śniadanie, które wspiera odchudzanieZdrowe śniadanie, które wspiera odchudzanie
Źródło zdjęć: © canva.com

Ułożenie zdrowego jadłospisu śniadaniowego uwzględniającego wszystkie zasady procesu odchudzania to rzecz skomplikowana i niełatwa. Co więcej, trzeba się jeszcze liczyć z tym, że z rana, mówiąc wprost, trochę nam się nie chce spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, a nawet jeśli, to rzeczywistość szybko weryfikuje, ile takiego czasu faktycznie mamy. Liczenie kalorii i wypełnianie żmudnych przepisów z jęczącą dziatwą u boku to nic przyjemnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Jakie więc powinno być śniadanie? Sycące — to jasne. Podstawą odchudzania jest przecież niepodjadanie pomiędzy posiłkami. Odżywcze — bo w zdrowym ciele zdrowy duch. Najważniejszymi elementami okazuje się tu błonnik, witaminy i kwasy tłuszczowe. I w końcu smaczne, z bardzo prostego powodu. Dieta udaje się zwykle wtedy, kiedy nie sprawia nam "cierpienia", lecz łączy przyjemne z pożytecznym.

Połączeniem tych wszystkich zalet jest smakujące jak szarlotka smoothie z płatków owsianych, kefiru, jabłka i cynamonu. Jest pyszne, sycące i dostarczające wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów do naszego organizmu. Każdy ze składników ma swój udział w tym sukcesie, a na szczególne wyróżnienie zasługuje tu cynamon, który w niezwykły sposób pobudza jelita do trawienia. Więcej o korzyściach ze spożywania tej przyprawy przeczytaj w innym naszym artykule.

Zdrowe śniadanie z kefiru i płatków owsianych

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 250 ml kefiru,
  • 3-4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 szczypta cynamonu.
Śniadanie, które smakuje jak szarlotka
Śniadanie, które smakuje jak szarlotka © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane namocz w ciepłej, przegotowanej wodzie. Pamiętaj, że gotowanie ich to niepotrzebna, a wręcz szkodliwa praktyka. Możesz też przelać je wrzątkiem na sicie.
  2. Jabłko umyj, odkrój ogonek i gniazdo nasienne. Pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do płatków owsianych.
  3. Dolej kefir, wsyp cynamon i całość zblenduj. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby