Zrób na obiad zapiekankę proboszcza i zaskocz rodzinę. Szybko zniknie z blachy

Przygotowanie smacznego obiadu dla całej rodziny wcale nie musi być trudne. Nie musisz też robić go na bazie skomplikowanych składników. Oto najlepszy dowód!

Zapiekanka ziemniaczana to zawsze dobry pomysł na obiadZapiekanka ziemniaczana to zawsze dobry pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | exclusive-design
Marzena Pęcak

Chcesz zaskoczyć całą rodziną genialnym obiadem, ale jakoś brakuje ci inspiracji? A może w lodówce zostało sporo szynki oraz sera i myślisz, jak je wykorzystać do przygotowania obiadu? Niezależnie od ostatecznej odpowiedzi, przychodzę z pomocą. 

Tak się składa, że doskonale wiem, jaki przepis spisze się w tej roli idealnie. Co więcej, przygotujesz go w 20 minut, więc jest to idealny pomysł na obiad w środku tygodnia, kiedy zawsze brakuje czasu. A, że zrobisz go z podstawowych składników, nawet nie musisz iść do sklepu na zakupy. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już pod ręką!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik jagodowy, który możesz jeść bez obaw. Jest w 100% fit

Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny

Zanim podzielę się z tobą dzisiejszą inspiracją kulinarną, muszę coś zaznaczyć. Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie smacznego i oryginalnego obiadu każdego dnia to nie lada wyczyn. Tym bardziej jeśli w domu masz małe niejadki, które lubią marudzić przy stole. 

Z dzisiejszym pomysłem nie musisz jednak obawiać się takiego scenariusza. Pyszny obiad zrobisz z dobrze znanych składników, dlatego wszyscy będą zadowoleni. Po prostu nie ma innej opcji!

Zrób ziemniaki w pieczonej wersji, a wszyscy będą zachwyceni
Zrób ziemniaki w pieczonej wersji, a wszyscy będą zachwyceni © Adobe Stock | Pixel-Shot

Przepis na genialną zapiekankę

Tym razem mam dla ciebie pomysł na wspaniałą zapiekankę proboszcza. Jest to prosty i sprawdzony patent na smaczny, rozgrzewający oraz pożywny obiad, który idealnie wpisze się w jesienno-zimowe menu. Palce lizać!

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 300 g szynki,
  • 250 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania.

  1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od obraniaposiekania w drobną kostkę cebuli. Następnie podsmaż ją na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni. 
  2. W międzyczasie obierz i opłucz ziemniaki. Następnie podziel ziemniaki w cienkie talarki. Część warzyw ułóż w formie do pieczenia.
  3. Na wierzchu umieść kawałki szynki, starty ser oraz część podsmażonej cebuli. Na koniec dopraw powstałą warstwę solą oraz pieprzem.
  4. Teraz powtórz cały proces jeszcze raz. Na wierzchu powinny znaleźć się ziemniaki.
  5. W osobnej misce połącz jajka i mleko. Powstały miks rozprowadź następnie w formie do pieczenia.
  6. Tak przygotowany obiad wstaw do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Smacznego!

I to wszystko! Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób zrobić pyszny obiad ze składników, które na pewno masz w swojej kuchni. 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯