PrzepisDania mięsnePosmaruj schab, zamiast dawać do sałatki. Będzie miękki i delikatny

Posmaruj schab, zamiast dawać do sałatki. Będzie miękki i delikatny

Jeśli przygotujesz schab w ten konkretny sposób, to już nigdy nie zrobisz tego inaczej. Takie mięso to nie tylko pomysł na udaną Wielkanoc, ale również na zwykły niedzielny obiad czy nawet na pyszną kanapkę. Sekretem jest tu jeden składnik, który nadaje schabowi cudownie kruchej konsystencji.

Idealnie kruchy schab osiągniesz tylko dzięki przemyślanej marynacie
Idealnie kruchy schab osiągniesz tylko dzięki przemyślanej marynacie
Źródło zdjęć: © canva.com

17.10.2023 14:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczony schab nie pojawia się w jadłospisie Polaków tak często, jak kotlety czy nawet karkówka. Być może jest to kwestia tradycji — ta sama zależność dotyczy żuru czy czerwonego barszczu, które to, podobnie jak pieczeń, zwykle królują na naszych stołach jedynie podczas świąt. Naszym jednak zdaniem jest to potworne marnotrawstwo kulinarnego potencjału i warto ten trend zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odpowiednio przygotowany schab — czyli taki, który jest kruchy, mięciutki i rozpływający w ustach — jest składnikiem doskonale komponującym się z różnego rodzaju sosami (pieczeniowym, grzybowym itd.), ale to nie koniec jego zalet. Według naszej skromnej opinii kawałek takiego mięsa w lodówce to absolutny must have, bo kanapki z nim smakują po prostu obłędnie.

Przejdźmy jednak do konkretów, bo chcieć i móc to w końcu dwie różne rzeczy. Jak osiągnąć wspomnianą kruchość pieczeni ze schabu? Oczywiście za pomocą marynaty. Czosnek, papryka, zioła i musztarda stanowią tu obowiązkowe pozycje, ale poza nimi zachęcamy również do użycia... majonezu. To właśnie on sprawi, że schab będzie mięciutki. Nie pierwszy raz zresztą ma ten sos coś wspólnego z przygotowaniem mięsa na kanapki, prawda?

Majonez, musztarda, czosnek i kilka przypraw i twój pieczony schab będzie lepszy niż kiedykolwiek
Majonez, musztarda, czosnek i kilka przypraw i twój pieczony schab będzie lepszy niż kiedykolwiek© canva.com

Idealnie kruchy pieczony schab

  • 1 kg schabu,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ze schabu odkrój ewentualne błonki i włókna. Oczyszczone mięso osusz.
  2. Przygotuj marynatę. Majonez zmieszaj z musztardą, oliwą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i resztą składników. Tą mieszanką natrzyj teraz schab z każdej strony.
  3. Mięsu w tej postaci pozwól się marynować w rękawie przez 2-3 godziny. Po tym czasie możesz przystąpić do pieczenia. 45-50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku będzie tu w sam raz. Smacznego!