Posmaruj schab, zamiast dawać do sałatki. Będzie miękki i delikatny

Jeśli przygotujesz schab w ten konkretny sposób, to już nigdy nie zrobisz tego inaczej. Takie mięso to nie tylko pomysł na udaną Wielkanoc, ale również na zwykły niedzielny obiad czy nawet na pyszną kanapkę. Sekretem jest tu jeden składnik, który nadaje schabowi cudownie kruchej konsystencji.

Idealnie kruchy schab osiągniesz tylko dzięki przemyślanej marynacieIdealnie kruchy schab osiągniesz tylko dzięki przemyślanej marynacie
Źródło zdjęć: © canva.com

Pieczony schab nie pojawia się w jadłospisie Polaków tak często, jak kotlety czy nawet karkówka. Być może jest to kwestia tradycji — ta sama zależność dotyczy żuru czy czerwonego barszczu, które to, podobnie jak pieczeń, zwykle królują na naszych stołach jedynie podczas świąt. Naszym jednak zdaniem jest to potworne marnotrawstwo kulinarnego potencjału i warto ten trend zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Odpowiednio przygotowany schab — czyli taki, który jest kruchy, mięciutki i rozpływający w ustach — jest składnikiem doskonale komponującym się z różnego rodzaju sosami (pieczeniowym, grzybowym itd.), ale to nie koniec jego zalet. Według naszej skromnej opinii kawałek takiego mięsa w lodówce to absolutny must have, bo kanapki z nim smakują po prostu obłędnie.

Przejdźmy jednak do konkretów, bo chcieć i móc to w końcu dwie różne rzeczy. Jak osiągnąć wspomnianą kruchość pieczeni ze schabu? Oczywiście za pomocą marynaty. Czosnek, papryka, zioła i musztarda stanowią tu obowiązkowe pozycje, ale poza nimi zachęcamy również do użycia... majonezu. To właśnie on sprawi, że schab będzie mięciutki. Nie pierwszy raz zresztą ma ten sos coś wspólnego z przygotowaniem mięsa na kanapki, prawda?

Majonez, musztarda, czosnek i kilka przypraw i twój pieczony schab będzie lepszy niż kiedykolwiek
Majonez, musztarda, czosnek i kilka przypraw i twój pieczony schab będzie lepszy niż kiedykolwiek © canva.com

Idealnie kruchy pieczony schab

  • 1 kg schabu,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ze schabu odkrój ewentualne błonki i włókna. Oczyszczone mięso osusz.
  2. Przygotuj marynatę. Majonez zmieszaj z musztardą, oliwą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i resztą składników. Tą mieszanką natrzyj teraz schab z każdej strony.
  3. Mięsu w tej postaci pozwól się marynować w rękawie przez 2-3 godziny. Po tym czasie możesz przystąpić do pieczenia. 45-50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku będzie tu w sam raz. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej