PrzepisPrzekąskiJuż nie kupuję szynki w sklepie. Robię ją sam w 10 minut

Już nie kupuję szynki w sklepie. Robię ją sam w 10 minut

Nie musisz kupować szynki. Ugotujesz ją w domu w 10 minut
Nie musisz kupować szynki. Ugotujesz ją w domu w 10 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30.09.2023 19:03, aktualizacja: 16.10.2023 10:21

Jeśli jesteś jedną z tych osób, w których lodówce zawsze znajdzie się miejsce na smaczną szynkę gotowaną, to dzisiaj mam przepis w sam raz dla ciebie. Zero konserwantów, zero barwników — zamiast nich pyszny smak i niewiele roboty. Na tę szynkę poświęcisz nie więcej niż 10 minut.

Jeśli jest coś, co na pewno można powiedzieć o szynkach ze sklepu, to jest to fakt, że wszystkie wymagają dokładnego sprawdzenia składu. I tak — mamy tu również na myśli te wyroby mięsne, które ekspedienci kroją na twoich oczach. Sprawdzając ich skład (trzeba o to poprosić sprzedawcę), można dojść do prostej konkluzji: jakość szynki z działu mięsnego niekoniecznie jest lepsza od tej z opakowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj chcę ci zaprezentować produkt, którego jakości możesz być pewny. Skąd ta wiedza? Cóż, to bardzo proste. Tę szynkę przyrządzisz sam, w domu. Czeka cię niewiele pracy: coś około 10 minut. Później szynka będzie się już tylko gotowała i marynowała, żeby na końcu olśnić cię swoim smakiem, zapachem i konsystencją. Trzy słowa: niebo w gębie. Zrób sam i przekonaj się, jakie to proste.

Domowa gotowana szynka

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 5 łyżek soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • kilka kulek kolendry,
  • kilka owoców jałowca,
  • trzy gałązki rozmarynu,
  • kilka łyżek majonezu.

Sposób przygotowania:

Ta szynka gotowana robi się praktycznie sama
Ta szynka gotowana robi się praktycznie sama© canva.com
  1. Cały patent na sprawienie, by gotowana szynka dobrze smakowała i pachniała, to dobranie odpowiednich przypraw, dlatego na żadnej nie oszczędzaj! Kiedy już będziesz miał wszystkie, wrzuć je do garnka i zalej 2,5 litrami wody. Do tej mieszanki dodaj również majonez i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszaj łyżką lub trzepaczką i zagotuj.
  2. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy będzie już chłodna, wstaw do niej szynkę. Zagotuj ponownie. Kiedy zalewa zacznie wrzeć, gotuj jeszcze przez 10 minut.
  4. Po tym czasie odstaw garnek i trzymaj pod przykryciem przez całą noc. Następnego dnia powtórz czynność: gotuj przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij szynkę z zalewy i osusz. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także