Już nie kupuję szynki w sklepie. Robię ją sam w 10 minut

Jeśli jesteś jedną z tych osób, w których lodówce zawsze znajdzie się miejsce na smaczną szynkę gotowaną, to dzisiaj mam przepis w sam raz dla ciebie. Zero konserwantów, zero barwników — zamiast nich pyszny smak i niewiele roboty. Na tę szynkę poświęcisz nie więcej niż 10 minut.

Nie musisz kupować szynki. Ugotujesz ją w domu w 10 minutNie musisz kupować szynki. Ugotujesz ją w domu w 10 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli jest coś, co na pewno można powiedzieć o szynkach ze sklepu, to jest to fakt, że wszystkie wymagają dokładnego sprawdzenia składu. I tak — mamy tu również na myśli te wyroby mięsne, które ekspedienci kroją na twoich oczach. Sprawdzając ich skład (trzeba o to poprosić sprzedawcę), można dojść do prostej konkluzji: jakość szynki z działu mięsnego niekoniecznie jest lepsza od tej z opakowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem na pyszny obiad nuda w kuchni na pewno ci nie grozi

Dzisiaj chcę ci zaprezentować produkt, którego jakości możesz być pewny. Skąd ta wiedza? Cóż, to bardzo proste. Tę szynkę przyrządzisz sam, w domu. Czeka cię niewiele pracy: coś około 10 minut. Później szynka będzie się już tylko gotowała i marynowała, żeby na końcu olśnić cię swoim smakiem, zapachem i konsystencją. Trzy słowa: niebo w gębie. Zrób sam i przekonaj się, jakie to proste.

Domowa gotowana szynka

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 5 łyżek soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • kilka kulek kolendry,
  • kilka owoców jałowca,
  • trzy gałązki rozmarynu,
  • kilka łyżek majonezu.

Sposób przygotowania:

Ta szynka gotowana robi się praktycznie sama
Ta szynka gotowana robi się praktycznie sama © canva.com
  1. Cały patent na sprawienie, by gotowana szynka dobrze smakowała i pachniała, to dobranie odpowiednich przypraw, dlatego na żadnej nie oszczędzaj! Kiedy już będziesz miał wszystkie, wrzuć je do garnka i zalej 2,5 litrami wody. Do tej mieszanki dodaj również majonez i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszaj łyżką lub trzepaczką i zagotuj.
  2. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy będzie już chłodna, wstaw do niej szynkę. Zagotuj ponownie. Kiedy zalewa zacznie wrzeć, gotuj jeszcze przez 10 minut.
  4. Po tym czasie odstaw garnek i trzymaj pod przykryciem przez całą noc. Następnego dnia powtórz czynność: gotuj przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij szynkę z zalewy i osusz. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje