To nie jest zwykła kanapka! Rodzina ustawi się w kolejce z talerzami

Znudziły ci się tradycyjne kanapki na śniadanie? A może szukasz pomysłu na szybką kolację na ciepło. Jeśli tak, to trafiłeś w dobre miejsce. Oto kanapka Monte Cristo. Jest przepyszna, chrupiąca, treściwa, wypełniona dużą ilością roztopionego sera. Na jej widok cieknie ślinka.

ObrazekPyszności - fot. Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Kanapka Monte Cristo to nic innego, jak sandwicz maczany w samym jajku lub w jajku i bułce tartej, smażony na patelni lub w głębokim tłuszczu. Może nie jest to zbyt dietetyczne danie, ale z pewnością smakuje doskonale.

Sandwicz to kanapka składana z dwóch kawałków chleba, pomiędzy którymi układa się ser, wędlinę, zimne mięsa... Sandwicze miały zapobiec brudzeniu się kart podczas podjadania kanapek w trakcie gry, a wymyślił je John Montagu, 4. hrabia Sandwich, a działo się to w XVIII wieku

- pisze Joanna Krzewińska, autorka bloga Królestwo garów.

W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku, w południowej Kalifornii pojawiła się Kanapka Monte Cristo, którą spopularyzowała restauracja Blue Bayou w Disneylandzie. Aby przygotować te słynne kanapki, nie potrzebujecie wyszukanych składników. Wystarczy to, co zazwyczaj macie w lodówce, czyli żółty ser, szynka i jajka. Do tego chleb tostowy, tarta bułka i odrobina masła. Z tych prostych produktów, wyczarujecie prawdziwe kulinarne cudo. A więc, do dzieła! Na blogu Joanny znajdziecie też świetny przepis na duszony udziec jagnięcy.

Kanapka Monte Cristo – przepis

Składniki:

  • chleb tostowy,
  • plastry szynki (u mnie konserwowej),
  • ser żółty w plastrach,
  • masło,
  • jajka,
  • bułka tarta,
  • masło lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

       
  1. Oto przepis na kanapkę Monte Cristo. Jest naprawdę łatwy i szybki, a więc nie czekaj, tylko zabieraj się za gotowanie! Kromkę chleba tostowego posmaruj masłem, połóż plaster sera. W różnych wersjach można chleb smarować musztardą, keczupem, pikantnym sosem lub syropem klonowym.
  2. Na serze poukładaj plasterki szynki (może być jeden, dwa, trzy, ile chcesz), następnie przykryj szynkę plastrem sera.
  3. Na wierzchu połóż kromkę chleba posmarowaną masłem
  4. Tak przygotowaną kanapkę zanurzy w rozbełtanych jajkach i obtocz w bułce tartej lub w panko.
  5. Kanapkę smaż w głębokim tłuszczu lub na maśle.

Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej