Bosacka zobaczyła opis pysznie wyglądającego schabu. Dosłownie zamarła

Katarzyna Bosacka znowu w akcji. Nieustraszona inspektorka jakościowa przyłapała kolejnego producenta na stosowaniu chwytów wątpliwej etyki. Schab wędzony aromatem dymu wędzarskiego to niestety częsta zagrywka branży mięsnej.

ObrazekPyszności; Foto: Katarzyna Bosacka/Facebook

Znana dziennikarka, autorka książek i publicystka Katarzyna Bosacka nie zajmuje się wyłącznie kwestią ekonomicznego gotowania - chociaż z tego jest najbardziej znana. W wachlarzu jej zainteresowań leży jeszcze szeroko rozumiane zdrowe odżywianie i, co ważne, rozwijanie wśród Polek i Polaków świadomości konsumenckiej. Bosacka ma też wyjątkowe uczulenie - na matactwa producentów żywności.

Obrazek
Schab wędzony aromatem dymu wędzarskiego - Pyszności; foto: Canva

Mięso na wagę jest lepsze?

Kupując szynki i wędliny krojone i ważone na miejscu, można doznać wrażenia, że dokonujemy zdrowego i rozsądnego wyboru. Paczkowana szynka kojarzy się z konserwantami, które utrzymują jej świeżość na dłużej. Nie jest to złe skojarzenie. Kupowanie mięsa "zza lady" daje nam nieocenioną możliwość rzucenia okiem na cały kawałek mięsa, a nie tylko plastry czy kawałki, które producent umieścił w paczce - a właściwie, to na jej wierzchu, bo zwykle tylko te widzimy.

Jak się jednak okazuje, nawet wybór mięsa na wagę nie zwalnia nas z obowiązku czytania etykiet, o czym przypomina Bosacka. Żeby nie być gołosłowną, dziennikarka postanowiła pokazać, jaką "perełkę" dostała właśnie zza lady...

Schab wędzony aromatem dymu wędzarskiego

W swoim wpisie na Instagramie Katarzyna Bosacka przedstawiła dowód na to, że czytanie etykiet pozwala nie tylko poznać skład produktu, ale również obiektywnie ocenić danego producenta, a następnie pozostać przy jego ofercie, albo z niej zrezygnować.

Dziennikarka posłużyła się przykładem Schabu Wędzarza. Ten produkt, jak tłumaczy Bosacka, nie został wcale uwędzony dymem. Do jego "stworzenia" został za to użyty aromat dymu wędzarskiego. Po co taki zabieg? To również tłumaczy publicystka.

Wędliny wędzone naturalnie mają specyficzny smak, zapach i aromat, ale niestety ten proces jest czasochłonny. Trwa nawet kilkanaście godzin, dlatego wielu producentów idzie na skróty i używa do „wędzenia” aromatu dymu – oszczędzają w ten sposób czas i pieniądze...

Można tu wyczuć sporą dozę ironii, zwłaszcza biorąc pod uwagę nazwę produktu.

Obrazek
Schab wędzony aromatem dymu wędzarskiego - Pyszności; foto: Canva

Reszta składu niemal się świeci

Katarzyna Bosacka zaznacza, że użycie aromatu dymu to tylko jeden z wielu punktów etykiety Schabu Wędzarza, które wprawiają w zaniepokojenie. Co jeszcze się tam znajduje?

  • izolat białka sojowego
  • woda
  • regulatory kwasowości
  • stabilizator – trifosforany
  • wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy
  • karagen
  • guma konjac
  • dekstroza (cukier)
  • przeciwutleniacz
  • ekstrakty przypraw, aromaty
  • substancja konserwująca – azotyn sodu
  • AROMAT DYMU WĘDZARNICZEGO

Jak sam widzisz, wyroby mięsne na wagę również należy sprawdzać. I to bardzo dokładnie!

A jeśli szukasz ciekawego pomysłu na przekąskę, zobacz ten film z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀