PrzepisSałatkiNajlepsza surówka do mięsa. To będzie twój ulubiony przepis

Najlepsza surówka do mięsa. To będzie twój ulubiony przepis

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

04.02.2023 11:00, aktual.: 18.10.2023 17:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Trudno sobie wyobrazić tradycyjny polski obiad bez surówki. Jednak jeśli już znudziła ci się surówka  z kiszonej kapusty, marchewki czy gotowanych buraczków, podaj do mięsa surówkę kopenhaską. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować smaczny dodatek do dania głównego. Dlaczego surówka kopenhaska jest taka wyjątkowa?

Sekret tkwi w dobrze dobranych składnikach i kremowym sosie na bazie jogurtu naturalnego i musztardy francuskiej. Sekretnym dodatkiem do surówki kopenhaskiej są również kiszone ogórki. To one świetnie podkręcają smak i nadają surówce chrupkości. Z kolei czerwona cebula i szczypiorek dodadzą nieco ostrości oraz uatrakcyjnią wygląd surówki.

Przepis na tę surówkę kopenhaską dostaliśmy od pani Beaty, która prowadzi bloga Kulinarna chwila. Surówka z sałaty lodowej z dodatkiem marchewki i kiszonych ogórków świetnie pasuje do pieczonych mięs, kotletów mielonych lub schabowych, a także klasycznego gulaszu. Przekonaj się sami, jak wyśmienicie smakuje surówka kopenhaska.

Surówka kopenhaska - przepis

Składniki:

           
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 duża marchew
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • czosnek granulowany
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka kopenhaska to wyśmienity dodatek do tradycyjnego obiadu. Jak ją zrobić? Sałatę lodową pokrój na mniejsze kawałki, a szczypiorek drobno posiekaj. Marchew obierz, a potem zetrzyj na tarce od dużych oczkach. Ogórki kiszone również zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Wszystkie warzywa wsyp do dużej miski. W mniejszej miseczce lub kubku wymieszaj jogurt, musztardę, czosnek, pieprz i sól. Sos delikatnie wymieszaj z warzywami. Surówka kopenhaska gotowa. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz świetny przepis na schab z piekarnika z ogórkami i cebulą pod serową pierzynką:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także