Przepyszna i prosta zapiekanka z kapusty z mięsem mielonym i pomidorami

Potrawy z młodej kapusty są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale również przepyszne. Warto wzbogacić je o soczyste mięso oraz smaczne warzywa. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was przepis na danie w tej rewelacyjnej kombinacji. Nasza zapiekanka z kapusty jest jedyna w swoim rodzaju. Poniżej zdradzamy jak ją wykonać.

ObrazekZapiekanka z kapusty - Pyszności
Agnieszka

Młodą kapustę zazwyczaj przygotowujemy z dodatkiem zasmażki. Często towarzyszy ona mięsnej potrawie. Okazuje się, że jest to nasze ulubione połączenie. W związku z tym postanowiliśmy stworzyć fantastyczną zapiekankę. Skrywa ona w sobie zarówno kapustę, jak i mięso. Dodatkowo znajdziemy w niej również wiele zdrowych warzyw.

Zapiekanka z kapusty - składniki

2 marchewki

2 ziemniaki

1 cebula

1 czerwona papryka

500 g mielonej łopatki wieprzowej

2 pomidory malinowe

1/2 młodej kapusty

200 ml mleka

2 łyżki suszonego majeranku

1 łyżka suszonego czosnku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Masa jajeczna:

3 jajka

250 ml mleka

180 g śmietany 18%

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na zapiekankę z kapusty

Młodą kapustę ponacinaj nożem na wzór szachownicy. Połóż ją w szerokim naczyniu i polej mlekiem. Płyn powinien dostać się między nacięcia. Odstaw kapustę w naczyniu na bok.

Obrazek
Kapusta - Pyszności

Ziemniaki umyj oraz obierz. Następnie pokrój je w małą kostkę. W ten sam sposób pokrój paprykę, pomidory, marchewkę i cebulę. Na rozgrzany olej wrzuć ziemniaki i marchewkę. W kolejnym kroku dodaj paprykę oraz cebulę. Całość smaż przez chwilę.

Obrazek
Smażenie warzyw - Pyszności

W kolejnym kroku dodaj do warzyw zmieloną łopatkę wieprzową. Wszystko dokładnie zmieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Wsyp majeranek, czosnek, sól i pieprz. Do całości wrzuć kawałki kapusty.

Obrazek
Smażenie warzyw - Pyszności

Wszystko zmieszaj ze sobą. Wlej do warzyw niewielką ilość wody. Następnie przykryj patelnie pokrywką. Całość duś pod przykryciem przez około 15 minut. Dzięki temu warzywa nabiorą idealnej konsystencji.

Obrazek
Duszenie warzyw - Pyszności

W międzyczasie jajka wybij do miski. Następnie dodaj do nich mleko, śmietanę, mąkę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa. Odłóż naczynie na bok.

Obrazek
Masa jajeczna - Pyszności

Duszone warzywa z mięsem przełóż do blachy - całość wyrównaj łyżką. Następnie zalej wszystko uprzednio przygotowaną masą jajeczną. Na końcu posyp danie na wierzchu startym serem żółtym. Potrawę piecz przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Obrazek
Zapiekanka z kapusty - Pyszności

Przed podaniem, polecamy posypać zapiekankę posiekaną, świeżą natką pietruszki. Jeśli masz ochotę na wyjątkowy obiad, nie zwlekaj i zrób jeszcze dzisiaj tę fantastyczną zapiekankę!

Obrazek
Zapiekanka z kapusty - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej