Przepyszna i prosta zapiekanka z kapusty z mięsem mielonym i pomidorami
Potrawy z młodej kapusty są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale również przepyszne. Warto wzbogacić je o soczyste mięso oraz smaczne warzywa. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was przepis na danie w tej rewelacyjnej kombinacji. Nasza zapiekanka z kapusty jest jedyna w swoim rodzaju. Poniżej zdradzamy jak ją wykonać.
03.08.2022 | aktual.: 16.10.2023 14:30
Młodą kapustę zazwyczaj przygotowujemy z dodatkiem zasmażki. Często towarzyszy ona mięsnej potrawie. Okazuje się, że jest to nasze ulubione połączenie. W związku z tym postanowiliśmy stworzyć fantastyczną zapiekankę. Skrywa ona w sobie zarówno kapustę, jak i mięso. Dodatkowo znajdziemy w niej również wiele zdrowych warzyw.
Zapiekanka z kapusty - składniki
2 marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
1 czerwona papryka
500 g mielonej łopatki wieprzowej
2 pomidory malinowe
1/2 młodej kapusty
200 ml mleka
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego czosnku
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Masa jajeczna:
3 jajka
250 ml mleka
180 g śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis na zapiekankę z kapusty
Młodą kapustę ponacinaj nożem na wzór szachownicy. Połóż ją w szerokim naczyniu i polej mlekiem. Płyn powinien dostać się między nacięcia. Odstaw kapustę w naczyniu na bok.
Ziemniaki umyj oraz obierz. Następnie pokrój je w małą kostkę. W ten sam sposób pokrój paprykę, pomidory, marchewkę i cebulę. Na rozgrzany olej wrzuć ziemniaki i marchewkę. W kolejnym kroku dodaj paprykę oraz cebulę. Całość smaż przez chwilę.
W kolejnym kroku dodaj do warzyw zmieloną łopatkę wieprzową. Wszystko dokładnie zmieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Wsyp majeranek, czosnek, sól i pieprz. Do całości wrzuć kawałki kapusty.
Wszystko zmieszaj ze sobą. Wlej do warzyw niewielką ilość wody. Następnie przykryj patelnie pokrywką. Całość duś pod przykryciem przez około 15 minut. Dzięki temu warzywa nabiorą idealnej konsystencji.
W międzyczasie jajka wybij do miski. Następnie dodaj do nich mleko, śmietanę, mąkę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa. Odłóż naczynie na bok.
Duszone warzywa z mięsem przełóż do blachy - całość wyrównaj łyżką. Następnie zalej wszystko uprzednio przygotowaną masą jajeczną. Na końcu posyp danie na wierzchu startym serem żółtym. Potrawę piecz przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Przed podaniem, polecamy posypać zapiekankę posiekaną, świeżą natką pietruszki. Jeśli masz ochotę na wyjątkowy obiad, nie zwlekaj i zrób jeszcze dzisiaj tę fantastyczną zapiekankę!