Dodaj do tego napoju imbir z cynamonem i pij przed snem. Schudniesz w tydzień

Imbir z cynamonem kojarzą nam się z silnie rozgrzewającymi przyprawami, których zapach najczęściej towarzyszy nam w chłodnych miesiącach. Warto jednak korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok. Zwłaszcza osoby, redukujące wagę, powinny mieć je na względzie - imbir i cynamon mogą wspomóc proces odchudzania.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images

Dzieje się to za sprawą m.in. ich wpływu na proces termogenezy, który pozwala na wydatkowanie większej ilości energii. Ale to nie wszystko. Te niepozorne przyprawy posiadają wiele innych prozdrowotnych i wspierających proces odchudzania właściwości. Wystarczy sporządzić miksturę, których bazę stanowią imbir z cynamonem, i pić ją co wieczór przed snem. Efekty cię zaskoczą.

Imbir i cynamon na odchudzanie

Imbir może wspomóc proces odchudzania dzięki swoim właściwościom przyspieszania metabolizmu i zwiększania termogenezy, czyli procesu wytwarzania ciepła w organizmie. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego utrzymuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Imbir może również pomóc w redukcji poziomu cholesterolu oraz zwiększyć wrażliwość na insulinę, co wpływa na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi.

Cynamon również posiada właściwości regulujące poziomu cukru we krwi. To bardzo istotne, ponieważ wahania jego poziomu mogą prowadzić do uczucia głodu i przesadnego jedzenia. Ponadto, cynamon - podobnie do imbiru - może przyspieszać metabolizm i zwiększać termogenezę, co pozwala na spalanie większej ilości kalorii. Jest również pomocny w zmniejszeniu apetytu i poprawie trawienia dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.

Obrazek
Imbir i cynamon to silnie rozgrzewające przyprawy - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Ponadto, imbir zawiera związki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Zawiera też witaminy (C, E i z grupy B) oraz składniki mineralne (magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, miedź), które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronić organizm przed chorobami. Podobnymi właściwościami charakteryzuje się cynamon. Wykazuje m.in. działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. 

Przepis na imbir z cynamonem i mlekiem

Składniki:

  • 170 ml mleka
  • 80 ml wody
  • po jednej łyżeczce: sproszkowanego imbiru, cynamonu i curry

Przygotowanie:

  1. Wlej do garnka wodę i zacznij podgrzewać. Kiedy będzie gorąca, dodaj imbir z cynamonem oraz curry i zamieszaj całość.
  2. Pod sam koniec gotowania dodaj do mieszaniny mleko.
  3. Zamieszaj dokładnie miksturę, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  4. Tak przygotowany napar ziołowo-mleczny pij co wieczór przed snem. Mikstura nie jest zalecana osobom, które cierpią na problemy z układem trawienia albo mają chore nerki. Nie powinny z niej korzystać także kobiety w ciąży.

Zobacz także przepis na potrawkę z soczewicą:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy