PrzepisSałatkiSurówka z ogórków zdrowsza niż suplementy z apteki. Jedz jesienią i ciesz się efektami

Surówka z ogórków zdrowsza niż suplementy z apteki. Jedz jesienią i ciesz się efektami

Zdrowa surówka idealna na jesień
Zdrowa surówka idealna na jesień
Źródło zdjęć: © canva.com
01.10.2023 17:46, aktualizacja: 16.10.2023 10:13

Jest prosta w przygotowaniu, ekstremalnie smaczna i niezwykle zdrowa. Ta surówka z ogórków kiszonych bije rekordy zawartości składników odżywczych, a dodatkowo cudownie uzupełnia obiad. Można ją chrupać bez końca, bo ta surówka uzależnia jak cukier!

Każdy z nas ma w swoim kulinarnym repertuarze surówkę bądź sałatkę, bez której nie wyobraża sobie niedzielnego schabowego. U nas, mówiąc nieskromnie, takich pozycji jest nawet kilka. Surówka z jabłka i marchewki nie znudziła nam się od czasów dziecięcych, a mizeria z cukinii to tegoroczny hit, który zamierzamy uskuteczniać tak długo, jak to możliwe. Naprzemiennie z nimi przyrządzamy jeszcze zdrową surówkę z ogórków kiszonych, która to właśnie jest bohaterem tego artykułu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To tylko trzy podstawowe składniki i kilka przypraw, a efekt bije na głowę wymyślne surówki z ekskluzywnych restauracji. Nie można tu nie wspomnieć też o właściwościach odżywczych, które dostarczamy sobie wraz z tą potrawą. Ogórki kiszone powinny być regularnie jedzone przez cały okres jesienno-zimowy, a cebula i jabłko dopełniają ogólnego wizerunku bomby witaminowej. Czy może być lepiej? Raczej nie, dlatego zapraszamy do przepisu.

Surówka z ogórków kiszonych

Składniki:

Ogórki kiszone, jabłko i cebula sprawiają, że ta surówka ma wiele właściwości prozdrowotnych
Ogórki kiszone, jabłko i cebula sprawiają, że ta surówka ma wiele właściwości prozdrowotnych© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kiszone wyjmij z zalewy i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w cieniutkie piórka. Jabłko umyj, ale nie obieraj. Zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Wszystkie składniki przełóż do salaterki. Dodaj do nich łyżkę oleju (niekoniecznie rzepakowego — możesz postawić np. na olej z pestek dyni, słonecznikowy albo lniany).
  3. Surówkę dopraw teraz szczyptą soli i pieprzu. Rób to stopniowo — mieszaj i próbuj. Szkoda byłoby przesolić taką pyszność.
  4. Tak przygotowaną potrawę możesz podawać też z orzechami albo ziarnami. Doskonale sprawdzą się tu pestki słonecznika lub pokruszone orzechy włoskie, które jeszcze bardziej wzbogacą prozdrowotną naturę tej surówki. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także