Surówka z ogórków zdrowsza niż suplementy z apteki. Jedz jesienią i ciesz się efektami

Jest prosta w przygotowaniu, ekstremalnie smaczna i niezwykle zdrowa. Ta surówka z ogórków kiszonych bije rekordy zawartości składników odżywczych, a dodatkowo cudownie uzupełnia obiad. Można ją chrupać bez końca, bo ta surówka uzależnia jak cukier!

Zdrowa surówka idealna na jesieńZdrowa surówka idealna na jesień
Źródło zdjęć: © canva.com

Każdy z nas ma w swoim kulinarnym repertuarze surówkę bądź sałatkę, bez której nie wyobraża sobie niedzielnego schabowego. U nas, mówiąc nieskromnie, takich pozycji jest nawet kilka. Surówka z jabłka i marchewki nie znudziła nam się od czasów dziecięcych, a mizeria z cukinii to tegoroczny hit, który zamierzamy uskuteczniać tak długo, jak to możliwe. Naprzemiennie z nimi przyrządzamy jeszcze zdrową surówkę z ogórków kiszonych, która to właśnie jest bohaterem tego artykułu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem

To tylko trzy podstawowe składniki i kilka przypraw, a efekt bije na głowę wymyślne surówki z ekskluzywnych restauracji. Nie można tu nie wspomnieć też o właściwościach odżywczych, które dostarczamy sobie wraz z tą potrawą. Ogórki kiszone powinny być regularnie jedzone przez cały okres jesienno-zimowy, a cebula i jabłko dopełniają ogólnego wizerunku bomby witaminowej. Czy może być lepiej? Raczej nie, dlatego zapraszamy do przepisu.

Surówka z ogórków kiszonych

Składniki:

Ogórki kiszone, jabłko i cebula sprawiają, że ta surówka ma wiele właściwości prozdrowotnych
Ogórki kiszone, jabłko i cebula sprawiają, że ta surówka ma wiele właściwości prozdrowotnych © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kiszone wyjmij z zalewy i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w cieniutkie piórka. Jabłko umyj, ale nie obieraj. Zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Wszystkie składniki przełóż do salaterki. Dodaj do nich łyżkę oleju (niekoniecznie rzepakowego — możesz postawić np. na olej z pestek dyni, słonecznikowy albo lniany).
  3. Surówkę dopraw teraz szczyptą soli i pieprzu. Rób to stopniowo — mieszaj i próbuj. Szkoda byłoby przesolić taką pyszność.
  4. Tak przygotowaną potrawę możesz podawać też z orzechami albo ziarnami. Doskonale sprawdzą się tu pestki słonecznika lub pokruszone orzechy włoskie, które jeszcze bardziej wzbogacą prozdrowotną naturę tej surówki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej