Surówka z ogórków zdrowsza niż suplementy z apteki. Jedz jesienią i ciesz się efektami
Jest prosta w przygotowaniu, ekstremalnie smaczna i niezwykle zdrowa. Ta surówka z ogórków kiszonych bije rekordy zawartości składników odżywczych, a dodatkowo cudownie uzupełnia obiad. Można ją chrupać bez końca, bo ta surówka uzależnia jak cukier!
01.10.2023 | aktual.: 16.10.2023 10:13
Każdy z nas ma w swoim kulinarnym repertuarze surówkę bądź sałatkę, bez której nie wyobraża sobie niedzielnego schabowego. U nas, mówiąc nieskromnie, takich pozycji jest nawet kilka. Surówka z jabłka i marchewki nie znudziła nam się od czasów dziecięcych, a mizeria z cukinii to tegoroczny hit, który zamierzamy uskuteczniać tak długo, jak to możliwe. Naprzemiennie z nimi przyrządzamy jeszcze zdrową surówkę z ogórków kiszonych, która to właśnie jest bohaterem tego artykułu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To tylko trzy podstawowe składniki i kilka przypraw, a efekt bije na głowę wymyślne surówki z ekskluzywnych restauracji. Nie można tu nie wspomnieć też o właściwościach odżywczych, które dostarczamy sobie wraz z tą potrawą. Ogórki kiszone powinny być regularnie jedzone przez cały okres jesienno-zimowy, a cebula i jabłko dopełniają ogólnego wizerunku bomby witaminowej. Czy może być lepiej? Raczej nie, dlatego zapraszamy do przepisu.
Surówka z ogórków kiszonych
Składniki:
- 6 ogórków kiszonych,
- 1 jabłko,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki kiszone wyjmij z zalewy i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w cieniutkie piórka. Jabłko umyj, ale nie obieraj. Zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Wszystkie składniki przełóż do salaterki. Dodaj do nich łyżkę oleju (niekoniecznie rzepakowego — możesz postawić np. na olej z pestek dyni, słonecznikowy albo lniany).
- Surówkę dopraw teraz szczyptą soli i pieprzu. Rób to stopniowo — mieszaj i próbuj. Szkoda byłoby przesolić taką pyszność.
- Tak przygotowaną potrawę możesz podawać też z orzechami albo ziarnami. Doskonale sprawdzą się tu pestki słonecznika lub pokruszone orzechy włoskie, które jeszcze bardziej wzbogacą prozdrowotną naturę tej surówki. Smacznego!