WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

Jedz codziennie. Będziesz mieć serce jak dzwon i zdrowe jelita

Jeśli orzechy włoskie nie są twoją ulubioną przekąską, po przeczytaniu tych kilku informacji zmienisz zdanie i oszalejesz na ich punkcie. Mają mnóstwo właściwości odżywczych, a do tego są bardzo smaczne.

Orzechy włoskieOrzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Orzechy włoskie zostały bardziej docenione po licznych badaniach, które nad nimi przeprowadzono. Poznaliśmy dzięki nim najróżniejsze korzyści zdrowotne związane z jedzeniem przekąsek tego typu. Orzechy wpływają niemalże na każdy organ, na serce, jelita i mózg. Nie ulega wątpliwości, że powinny znaleźć się w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Jedz orzechy włoskie codziennie. Zobaczysz, co się stanie

Orzechy bogate są w nienasycone tłuszcze, na szczególną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają stan zapalny, wspierają pracę serca, funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne. 29 gramów orzechów włoskich dostarcza:

  • 185 kcal,
  • 18,25 g tłuszczu (w tym 2,5 g nasyconego),
  • O mg cholesterolu,
  • 1 mg sodu,
  • 4 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika,
  • 1 g cukru,
  • 4 g białka,
  • 28 mg wapnia,
  • 125 mg potasu,
  • 1 mg żelaza.

Jedzenie orzechów przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych

Badania pokazały, że orzechy włoskie pozytywnie wpływają na narządy w organizmie. Przede wszystkim wspierają pracę serca. Ba, uzanane są nawet za żywność dobrą dla tego organu przez American Heart Association. Dlaczego? Mają niską zawartość sodu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Do tego dochodzą witaminy i minerały, które zaspokajają co najmniej 10 procent dziennego zapotrzebowania. Przekąska obniża także poziom cukru we krwi.

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie © Adobe Stock

Orzechy pomagają również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co korzystnie wpływa na profil lipidowy. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zapadnięcia na miażdżycę i inne choroby układu krążenia. Dużo roboty mają też polifenole, które zmniejszają stres oksydacyjny.

Przekąska wpływa też na funkcjonowanie jelit. Mogą nawet działać jako prebiotyk, który wspiera pracę mikroorganizmów żyjących w jelitach. Odkrycia naukowe pokazują, że jedzenie orzechów włoskich może zmniejszyć stan zapalny i wesprzeć zdrowie jelit. Ponadto poprawia metabolizm.

To nie są wszystkie zalety przekąski. Orzechy włoskie opóźniają także pogorszenie się funkcji poznawczych. Regularne ich spożywanie ma bardzo dobry wpływ na pamięć i koncentrację. Antyoksydanty uszkadzają wolne rodniki, które prowadzą nawet do choroby Alzheimera. Mało tego, związki zawarte w orzechach wspierają układ nerwowy i są korzystne dla zdrowia psychicznego. Mogą obniżyć poziom stresu, lęku i poprawić jakość snu.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser