Jedz codziennie. Będziesz mieć serce jak dzwon i zdrowe jelita

Jeśli orzechy włoskie nie są twoją ulubioną przekąską, po przeczytaniu tych kilku informacji zmienisz zdanie i oszalejesz na ich punkcie. Mają mnóstwo właściwości odżywczych, a do tego są bardzo smaczne.

Orzechy włoskieOrzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Orzechy włoskie zostały bardziej docenione po licznych badaniach, które nad nimi przeprowadzono. Poznaliśmy dzięki nim najróżniejsze korzyści zdrowotne związane z jedzeniem przekąsek tego typu. Orzechy wpływają niemalże na każdy organ, na serce, jelita i mózg. Nie ulega wątpliwości, że powinny znaleźć się w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Jedz orzechy włoskie codziennie. Zobaczysz, co się stanie

Orzechy bogate są w nienasycone tłuszcze, na szczególną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają stan zapalny, wspierają pracę serca, funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne. 29 gramów orzechów włoskich dostarcza:

  • 185 kcal,
  • 18,25 g tłuszczu (w tym 2,5 g nasyconego),
  • O mg cholesterolu,
  • 1 mg sodu,
  • 4 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika,
  • 1 g cukru,
  • 4 g białka,
  • 28 mg wapnia,
  • 125 mg potasu,
  • 1 mg żelaza.

Jedzenie orzechów przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych

Badania pokazały, że orzechy włoskie pozytywnie wpływają na narządy w organizmie. Przede wszystkim wspierają pracę serca. Ba, uzanane są nawet za żywność dobrą dla tego organu przez American Heart Association. Dlaczego? Mają niską zawartość sodu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Do tego dochodzą witaminy i minerały, które zaspokajają co najmniej 10 procent dziennego zapotrzebowania. Przekąska obniża także poziom cukru we krwi.

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie © Adobe Stock

Orzechy pomagają również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co korzystnie wpływa na profil lipidowy. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zapadnięcia na miażdżycę i inne choroby układu krążenia. Dużo roboty mają też polifenole, które zmniejszają stres oksydacyjny.

Przekąska wpływa też na funkcjonowanie jelit. Mogą nawet działać jako prebiotyk, który wspiera pracę mikroorganizmów żyjących w jelitach. Odkrycia naukowe pokazują, że jedzenie orzechów włoskich może zmniejszyć stan zapalny i wesprzeć zdrowie jelit. Ponadto poprawia metabolizm.

To nie są wszystkie zalety przekąski. Orzechy włoskie opóźniają także pogorszenie się funkcji poznawczych. Regularne ich spożywanie ma bardzo dobry wpływ na pamięć i koncentrację. Antyoksydanty uszkadzają wolne rodniki, które prowadzą nawet do choroby Alzheimera. Mało tego, związki zawarte w orzechach wspierają układ nerwowy i są korzystne dla zdrowia psychicznego. Mogą obniżyć poziom stresu, lęku i poprawić jakość snu.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀