Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Chrupiąca przekąska z cebuli i marchewki to przepis na hit. Świetnie sprawdzi się na imprezach, rodzinnych spotkaniach i filmowych wieczorach. Całość przygotujesz w mgnieniu oka, a z talerzy znika jeszcze szybciej.

Chrupiąca przekąska z cebulą- PysznościChrupiąca przekąska z cebulą- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chrupiące przekąski to must have na imprezowym stole. Każdy chętnie sięga po nieduże kąski, stworzone wręcz do dzielenia się. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste, a sekret tkwi w odpowiedniej panierce, która jednocześnie nadaje chrupkości i nie jest zbyt ciężka.

Całość uzupełnia delikatnie pikantny sos na bazie Srirachy oraz majonezu. Za każdym razem, gdy przygotowuję tę smażoną cebulę, znika jako pierwsza wśród przekąsek. To świetna alternatywa dla chipsów i nieco już oklepanych krążków cebulowych.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Chrupiąca przekąska z cebuli

Składniki:

  • 2 duże cebule,
  • 1 marchewka,
  • 1 pęczek cebulki dymki,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 35 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka soli.

Dip:

  • 200 ml majonezu,
  • 3 łyżki sosu Sriracha,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wsypuję mąkę pszenną, skrobię, sól oraz proszek do pieczenia i mieszam. Dolewam składniki i mieszam, aby powstało ciasto podobne do naleśnikowego, jednak o gęstszej konsystencji.

Krok 2: Cebulę obieram i kroję w pióra. Marchewkę kroję w cienkie, nieduże słupki, dymkę siekam. Wszystkie warzywa wrzucam do miski z przygotowanym ciastem. Dokładnie mieszam, aby masa dobrze otuliła warzywa.

Chrupiąca przekąska- Pyszności
Chrupiąca przekąska- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy łyżek wykładam porcje przekąsek. Smażę z obu stron, aż się zarumienią. Nie wrzucam zbyt dużej ilości masy na raz, aby nie obniżyć temperatury oleju. Gdy jest za niska, to smażone potrawy chłoną tłuszcz i gotują się w nim, zamiast smażyć. Po usmażeniu przekąski odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar oleju.

Chrupiąca przekąska z cebulą- Pyszności
Chrupiąca przekąska z cebulą- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Przygotowuję prosty dip. Łączę majonez z sosem Sriracha, cukrem oraz sokiem z cytryny i przekładam do małego pojemniczka na dip.

Krok 5: Gotowe przekąski przekładam na talerz i dekoruję posiekaną dymką. Serwuję w towarzystwie przygotowanego dipu. Smacznego!

Chrupiąca przekąska z cebulą- Pyszności
Chrupiąca przekąska z cebulą - Pyszności © Licencjodawca | Chrupiąca przekąska z cebulą- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu