Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Chrupiąca przekąska z cebuli i marchewki to przepis na hit. Świetnie sprawdzi się na imprezach, rodzinnych spotkaniach i filmowych wieczorach. Całość przygotujesz w mgnieniu oka, a z talerzy znika jeszcze szybciej.

Chrupiąca przekąska z cebulą- PysznościChrupiąca przekąska z cebulą- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chrupiące przekąski to must have na imprezowym stole. Każdy chętnie sięga po nieduże kąski, stworzone wręcz do dzielenia się. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste, a sekret tkwi w odpowiedniej panierce, która jednocześnie nadaje chrupkości i nie jest zbyt ciężka.

Całość uzupełnia delikatnie pikantny sos na bazie Srirachy oraz majonezu. Za każdym razem, gdy przygotowuję tę smażoną cebulę, znika jako pierwsza wśród przekąsek. To świetna alternatywa dla chipsów i nieco już oklepanych krążków cebulowych.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Chrupiąca przekąska z cebuli

Składniki:

  • 2 duże cebule,
  • 1 marchewka,
  • 1 pęczek cebulki dymki,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 35 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka soli.

Dip:

  • 200 ml majonezu,
  • 3 łyżki sosu Sriracha,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wsypuję mąkę pszenną, skrobię, sól oraz proszek do pieczenia i mieszam. Dolewam składniki i mieszam, aby powstało ciasto podobne do naleśnikowego, jednak o gęstszej konsystencji.

Krok 2: Cebulę obieram i kroję w pióra. Marchewkę kroję w cienkie, nieduże słupki, dymkę siekam. Wszystkie warzywa wrzucam do miski z przygotowanym ciastem. Dokładnie mieszam, aby masa dobrze otuliła warzywa.

Chrupiąca przekąska- Pyszności
Chrupiąca przekąska- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy łyżek wykładam porcje przekąsek. Smażę z obu stron, aż się zarumienią. Nie wrzucam zbyt dużej ilości masy na raz, aby nie obniżyć temperatury oleju. Gdy jest za niska, to smażone potrawy chłoną tłuszcz i gotują się w nim, zamiast smażyć. Po usmażeniu przekąski odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar oleju.

Chrupiąca przekąska z cebulą- Pyszności
Chrupiąca przekąska z cebulą- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Przygotowuję prosty dip. Łączę majonez z sosem Sriracha, cukrem oraz sokiem z cytryny i przekładam do małego pojemniczka na dip.

Krok 5: Gotowe przekąski przekładam na talerz i dekoruję posiekaną dymką. Serwuję w towarzystwie przygotowanego dipu. Smacznego!

Chrupiąca przekąska z cebulą- Pyszności
Chrupiąca przekąska z cebulą - Pyszności © Licencjodawca | Chrupiąca przekąska z cebulą- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę