Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Proste i pyszne placki z tartej cukinii z dodatkiem parmezanu to przepis na przekąskę, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczą zaledwie dwa składniki, aby stworzyć coś smacznego i zdrowego.

Placki z cukinii i parmezanu- PysznościPlacki z cukinii i parmezanu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, po które chętnie sięgam w mojej kuchni. Uwielbiam przygotowywać z niej leczo, grillować na ruszcie, faszerować i zapiekać, ale najczęściej sięgam po ten przepis na placki z cukinii.


Do ich przygotowania potrzebuję zaledwie dwóch składników: parmezanu i oczywiście cukinii. To proste połączenie błyskawicznie zamienia się w smaczną i zdrową wegetariańską przekąskę. W tym przepisie nie używam również oleju ani oliwy, bo placki powstają przy pomocy piekarnika. Dzięki temu mają w sobie mniej tłuszczu i można zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. To jeden z moich ulubionych patentów na cukinię, po który często sięgam w zabiegane dni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Chrupiące placki z cukinii i parmezanu

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 150 g grana padano.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cukinię myję, osuszam i ścieram na tarce (bez obierania skórki). Starte wiórki dobrze i dość mocno odciskam, aby pozbyć się wody.

Placki z cukinii- Pyszności
Placki z cukinii - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Grana padano lub parmezan ścieram na tarce i dorzucam do odciśniętej cukinii. Dokładnie mieszam i formuję w dłoniach nieduże kulki. Układam je, zachowując między nimi odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulkę z cukinii i parmezanu przykrywam kawałkiem papieru i rozpłaszczam przy pomocy szklanki.

Chrupiące placki z cukinii i parmezanu
Chrupiące placki z cukinii i parmezanu - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Tak przygotowane placki z cukinii i parmezanu wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.

Krok 4. Po tym czasie wyciągam blaszkę, przekładam placki na talerz i posypuję odrobiną grana padano. Świetnie smakują samodzielnie, ale możesz podać je również z dodatkiem sosu tzatziki, czosnkowego lub jogurtowego.

Chrupiące placki z cukinii i parmezanu
Chrupiące placki z cukinii i parmezanu - Pyszności © Licencjodawca

Idealnie sprawdzą się w roli prostej i zdrowej przekąski lub kolacji na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe