Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Proste i pyszne placki z tartej cukinii z dodatkiem parmezanu to przepis na przekąskę, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczą zaledwie dwa składniki, aby stworzyć coś smacznego i zdrowego.

Placki z cukinii i parmezanu- PysznościPlacki z cukinii i parmezanu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, po które chętnie sięgam w mojej kuchni. Uwielbiam przygotowywać z niej leczo, grillować na ruszcie, faszerować i zapiekać, ale najczęściej sięgam po ten przepis na placki z cukinii.


Do ich przygotowania potrzebuję zaledwie dwóch składników: parmezanu i oczywiście cukinii. To proste połączenie błyskawicznie zamienia się w smaczną i zdrową wegetariańską przekąskę. W tym przepisie nie używam również oleju ani oliwy, bo placki powstają przy pomocy piekarnika. Dzięki temu mają w sobie mniej tłuszczu i można zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. To jeden z moich ulubionych patentów na cukinię, po który często sięgam w zabiegane dni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Chrupiące placki z cukinii i parmezanu

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 150 g grana padano.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cukinię myję, osuszam i ścieram na tarce (bez obierania skórki). Starte wiórki dobrze i dość mocno odciskam, aby pozbyć się wody.

Placki z cukinii- Pyszności
Placki z cukinii - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Grana padano lub parmezan ścieram na tarce i dorzucam do odciśniętej cukinii. Dokładnie mieszam i formuję w dłoniach nieduże kulki. Układam je, zachowując między nimi odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulkę z cukinii i parmezanu przykrywam kawałkiem papieru i rozpłaszczam przy pomocy szklanki.

Chrupiące placki z cukinii i parmezanu
Chrupiące placki z cukinii i parmezanu - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Tak przygotowane placki z cukinii i parmezanu wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.

Krok 4. Po tym czasie wyciągam blaszkę, przekładam placki na talerz i posypuję odrobiną grana padano. Świetnie smakują samodzielnie, ale możesz podać je również z dodatkiem sosu tzatziki, czosnkowego lub jogurtowego.

Chrupiące placki z cukinii i parmezanu
Chrupiące placki z cukinii i parmezanu - Pyszności © Licencjodawca

Idealnie sprawdzą się w roli prostej i zdrowej przekąski lub kolacji na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟