Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Proste i pyszne placki z tartej cukinii z dodatkiem parmezanu to przepis na przekąskę, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczą zaledwie dwa składniki, aby stworzyć coś smacznego i zdrowego.

Placki z cukinii i parmezanu- PysznościPlacki z cukinii i parmezanu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, po które chętnie sięgam w mojej kuchni. Uwielbiam przygotowywać z niej leczo, grillować na ruszcie, faszerować i zapiekać, ale najczęściej sięgam po ten przepis na placki z cukinii.


Do ich przygotowania potrzebuję zaledwie dwóch składników: parmezanu i oczywiście cukinii. To proste połączenie błyskawicznie zamienia się w smaczną i zdrową wegetariańską przekąskę. W tym przepisie nie używam również oleju ani oliwy, bo placki powstają przy pomocy piekarnika. Dzięki temu mają w sobie mniej tłuszczu i można zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. To jeden z moich ulubionych patentów na cukinię, po który często sięgam w zabiegane dni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Chrupiące placki z cukinii i parmezanu

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 150 g grana padano.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cukinię myję, osuszam i ścieram na tarce (bez obierania skórki). Starte wiórki dobrze i dość mocno odciskam, aby pozbyć się wody.

Placki z cukinii- Pyszności
Placki z cukinii - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Grana padano lub parmezan ścieram na tarce i dorzucam do odciśniętej cukinii. Dokładnie mieszam i formuję w dłoniach nieduże kulki. Układam je, zachowując między nimi odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulkę z cukinii i parmezanu przykrywam kawałkiem papieru i rozpłaszczam przy pomocy szklanki.

Chrupiące placki z cukinii i parmezanu
Chrupiące placki z cukinii i parmezanu - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Tak przygotowane placki z cukinii i parmezanu wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.

Krok 4. Po tym czasie wyciągam blaszkę, przekładam placki na talerz i posypuję odrobiną grana padano. Świetnie smakują samodzielnie, ale możesz podać je również z dodatkiem sosu tzatziki, czosnkowego lub jogurtowego.

Chrupiące placki z cukinii i parmezanu
Chrupiące placki z cukinii i parmezanu - Pyszności © Licencjodawca

Idealnie sprawdzą się w roli prostej i zdrowej przekąski lub kolacji na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze