Chcesz zamrozić cukinię? Sprawdź, co się stanie, gdy włożysz ją do zamrażarki

Cukinia to jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można przyrządzić z niej leczo, placki czy nawet dżem. Niestety, poza sezonem nie smakuje najlepiej. A gdyby tak ją zamrozić i wykorzystać zimą? Czy cukinia nadaje się do mrożenia?

Cukinia zielona i żółtaCukinia zielona i żółta
Źródło zdjęć: © Pixabay | domeckopol

Cukinia to bardzo niskokaloryczne warzywo, które obfituje w szereg cennych składników, takich jak witamina A, witamina C, witaminy z grupy B, potas, fosfor czy żelazo. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów, zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Poza sezonem jest wodnista i pozbawiona smaku. Dlatego też wiele osób zastanawia się, czy zebraną w sezonie cukinię można mrozić. Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Jednak trzeba trzymać się kilku prostych, ale bardzo ważnych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia

Jak mrozić cukinię?

Cukinia to niskokaloryczne warzywo, bowiem składa się głównie z wody, podobnie jak ogórek. Jeśli chcesz ją zamrozić, koniecznie pokrój ją w małe kawałki albo w plastry. W ten sposób, podczas smażenia czy gotowania, nie wypuści tak dużo wody.

Jak mrozić cukinię? Po umyciu, osuszeniu i pokrojeniu, wrzuć ją do woreczków strunowych. Postaraj się nie wypełniać ich w całości. Warzywa nie powinny się stykać. W ten sposób, po rozmrożeniu, nie stracą swojego kształtu. Gdzie kupić woreczki strunowe? Dostaniesz je w większości sklepów z artykułami do domu, ale też w dużych marketach spożywczych czy w drogeriach, na dziale ze zdrową żywnością.

Jak długo można przechowywać zamrożoną cukinię?

Po pokrojeniu i zamknięciu w woreczki, od razu włóż cukinię do zamrażarki. Woreczki ułóż w szufladzie obok siebie, na płasko. Jak długo można przechowywać taką cukinię? Nawet 12 miesięcy po zamrożeniu — nie zapomnij zapisać daty na woreczku.


Pozostała kwestia rozmrażania cukinii. Jeśli zależy ci na tym, aby zachowała swój kształt, na dzień przed planowanym gotowaniem, przełóż woreczek z zamrażalnika do lodówki. Pół godziny przed użyciem, wyjmij ją z lodówki i położ na stół czy blat. Dzięki temu nie "rozwali" się podczas gotowania.

Biedronka roladki z cukinii
Roladki z cukinii © Adobe Stock

Jakie dania można przyrządzić z mrożonej cukinii? Leczo, zupę-krem czy nawet placki. Pamiętaj jednak o tym, żeby do ciasta dodać więcej mąki niż w przypadku świeżej cukinii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości