Chcesz zamrozić cukinię? Sprawdź, co się stanie, gdy włożysz ją do zamrażarki
Cukinia to jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można przyrządzić z niej leczo, placki czy nawet dżem. Niestety, poza sezonem nie smakuje najlepiej. A gdyby tak ją zamrozić i wykorzystać zimą? Czy cukinia nadaje się do mrożenia?
Cukinia to bardzo niskokaloryczne warzywo, które obfituje w szereg cennych składników, takich jak witamina A, witamina C, witaminy z grupy B, potas, fosfor czy żelazo. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów, zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Poza sezonem jest wodnista i pozbawiona smaku. Dlatego też wiele osób zastanawia się, czy zebraną w sezonie cukinię można mrozić. Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Jednak trzeba trzymać się kilku prostych, ale bardzo ważnych zasad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ulubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia
Jak mrozić cukinię?
Cukinia to niskokaloryczne warzywo, bowiem składa się głównie z wody, podobnie jak ogórek. Jeśli chcesz ją zamrozić, koniecznie pokrój ją w małe kawałki albo w plastry. W ten sposób, podczas smażenia czy gotowania, nie wypuści tak dużo wody.
Jak mrozić cukinię? Po umyciu, osuszeniu i pokrojeniu, wrzuć ją do woreczków strunowych. Postaraj się nie wypełniać ich w całości. Warzywa nie powinny się stykać. W ten sposób, po rozmrożeniu, nie stracą swojego kształtu. Gdzie kupić woreczki strunowe? Dostaniesz je w większości sklepów z artykułami do domu, ale też w dużych marketach spożywczych czy w drogeriach, na dziale ze zdrową żywnością.
Jak długo można przechowywać zamrożoną cukinię?
Po pokrojeniu i zamknięciu w woreczki, od razu włóż cukinię do zamrażarki. Woreczki ułóż w szufladzie obok siebie, na płasko. Jak długo można przechowywać taką cukinię? Nawet 12 miesięcy po zamrożeniu — nie zapomnij zapisać daty na woreczku.
Pozostała kwestia rozmrażania cukinii. Jeśli zależy ci na tym, aby zachowała swój kształt, na dzień przed planowanym gotowaniem, przełóż woreczek z zamrażalnika do lodówki. Pół godziny przed użyciem, wyjmij ją z lodówki i położ na stół czy blat. Dzięki temu nie "rozwali" się podczas gotowania.
Jakie dania można przyrządzić z mrożonej cukinii? Leczo, zupę-krem czy nawet placki. Pamiętaj jednak o tym, żeby do ciasta dodać więcej mąki niż w przypadku świeżej cukinii.