Chcesz zamrozić cukinię? Sprawdź, co się stanie, gdy włożysz ją do zamrażarki
17.08.2023 17:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cukinia to jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można przyrządzić z niej leczo, placki czy nawet dżem. Niestety, poza sezonem nie smakuje najlepiej. A gdyby tak ją zamrozić i wykorzystać zimą? Czy cukinia nadaje się do mrożenia?
Cukinia to bardzo niskokaloryczne warzywo, które obfituje w szereg cennych składników, takich jak witamina A, witamina C, witaminy z grupy B, potas, fosfor czy żelazo. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów, zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Poza sezonem jest wodnista i pozbawiona smaku. Dlatego też wiele osób zastanawia się, czy zebraną w sezonie cukinię można mrozić. Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Jednak trzeba trzymać się kilku prostych, ale bardzo ważnych zasad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak mrozić cukinię?
Cukinia to niskokaloryczne warzywo, bowiem składa się głównie z wody, podobnie jak ogórek. Jeśli chcesz ją zamrozić, koniecznie pokrój ją w małe kawałki albo w plastry. W ten sposób, podczas smażenia czy gotowania, nie wypuści tak dużo wody.
Jak mrozić cukinię? Po umyciu, osuszeniu i pokrojeniu, wrzuć ją do woreczków strunowych. Postaraj się nie wypełniać ich w całości. Warzywa nie powinny się stykać. W ten sposób, po rozmrożeniu, nie stracą swojego kształtu. Gdzie kupić woreczki strunowe? Dostaniesz je w większości sklepów z artykułami do domu, ale też w dużych marketach spożywczych czy w drogeriach, na dziale ze zdrową żywnością.
Jak długo można przechowywać zamrożoną cukinię?
Po pokrojeniu i zamknięciu w woreczki, od razu włóż cukinię do zamrażarki. Woreczki ułóż w szufladzie obok siebie, na płasko. Jak długo można przechowywać taką cukinię? Nawet 12 miesięcy po zamrożeniu — nie zapomnij zapisać daty na woreczku.
Pozostała kwestia rozmrażania cukinii. Jeśli zależy ci na tym, aby zachowała swój kształt, na dzień przed planowanym gotowaniem, przełóż woreczek z zamrażalnika do lodówki. Pół godziny przed użyciem, wyjmij ją z lodówki i położ na stół czy blat. Dzięki temu nie "rozwali" się podczas gotowania.
Jakie dania można przyrządzić z mrożonej cukinii? Leczo, zupę-krem czy nawet placki. Pamiętaj jednak o tym, żeby do ciasta dodać więcej mąki niż w przypadku świeżej cukinii.