Chcesz zamrozić cukinię? Sprawdź, co się stanie, gdy włożysz ją do zamrażarki

Cukinia to jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można przyrządzić z niej leczo, placki czy nawet dżem. Niestety, poza sezonem nie smakuje najlepiej. A gdyby tak ją zamrozić i wykorzystać zimą? Czy cukinia nadaje się do mrożenia?

Cukinia zielona i żółtaCukinia zielona i żółta
Źródło zdjęć: © Pixabay | domeckopol

Cukinia to bardzo niskokaloryczne warzywo, które obfituje w szereg cennych składników, takich jak witamina A, witamina C, witaminy z grupy B, potas, fosfor czy żelazo. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów, zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Poza sezonem jest wodnista i pozbawiona smaku. Dlatego też wiele osób zastanawia się, czy zebraną w sezonie cukinię można mrozić. Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Jednak trzeba trzymać się kilku prostych, ale bardzo ważnych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia

Jak mrozić cukinię?

Cukinia to niskokaloryczne warzywo, bowiem składa się głównie z wody, podobnie jak ogórek. Jeśli chcesz ją zamrozić, koniecznie pokrój ją w małe kawałki albo w plastry. W ten sposób, podczas smażenia czy gotowania, nie wypuści tak dużo wody.

Jak mrozić cukinię? Po umyciu, osuszeniu i pokrojeniu, wrzuć ją do woreczków strunowych. Postaraj się nie wypełniać ich w całości. Warzywa nie powinny się stykać. W ten sposób, po rozmrożeniu, nie stracą swojego kształtu. Gdzie kupić woreczki strunowe? Dostaniesz je w większości sklepów z artykułami do domu, ale też w dużych marketach spożywczych czy w drogeriach, na dziale ze zdrową żywnością.

Jak długo można przechowywać zamrożoną cukinię?

Po pokrojeniu i zamknięciu w woreczki, od razu włóż cukinię do zamrażarki. Woreczki ułóż w szufladzie obok siebie, na płasko. Jak długo można przechowywać taką cukinię? Nawet 12 miesięcy po zamrożeniu — nie zapomnij zapisać daty na woreczku.


Pozostała kwestia rozmrażania cukinii. Jeśli zależy ci na tym, aby zachowała swój kształt, na dzień przed planowanym gotowaniem, przełóż woreczek z zamrażalnika do lodówki. Pół godziny przed użyciem, wyjmij ją z lodówki i położ na stół czy blat. Dzięki temu nie "rozwali" się podczas gotowania.

Biedronka roladki z cukinii
Roladki z cukinii © Adobe Stock

Jakie dania można przyrządzić z mrożonej cukinii? Leczo, zupę-krem czy nawet placki. Pamiętaj jednak o tym, żeby do ciasta dodać więcej mąki niż w przypadku świeżej cukinii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej