Taka cukinia może być silnie trująca. Natychmiast przestań ją jeść

Cukinia to niezwykle zdrowe warzywo, które odnalazło swoje miejsce w jadłospisach większości osób wyznających zasady świadomości żywieniowej. Ten medal ma jednak dwie strony, a nasza wiedza nie powinna dotyczyć tylko tego, co możemy zyskać na cukinii, ale również tego, jak mocno może nam ona zaszkodzić. Poznasz to po objawach — kiedy je zauważysz, natychmiast pozbądź się kupionego warzywa.

cukiniacukinia
Źródło zdjęć: © Getty Images | vkbhat

Kiedy kilka lat temu w Stanach Zjednoczonych wybuchła poważna epidemia zatruć bakteriami E.coli, wiele osób wprost nie mogło uwierzyć w to, jaki produkt był za to odpowiedzialny. Czy było to złej jakości mięso? A może nienaświetlane jajka i brak ostrożności konsumentów? Nie. Śmiercionośne żniwo zbierała wtedy sałata rzymska. Od tego momentu ludzkość dostrzegła zagrożenie ze strony nieodpowiedzialnej uprawy teoretycznie ultrazdrowych produktów roślinnych.

Okazuje się, że do przykrych skutków może doprowadzić także... cukinia. To popularne i zdrowe warzywo może nam poważnie zaszkodzić; dlatego, jeśli po jego zjedzeniu zauważysz u siebie niektóre objawy, koniecznie przestań je jeść. A już na pewno nie kupuj cukinii w tym samym miejscu, co ostatnio.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Cukinia — wskazania i przeciwskazania

Placki z cukinii, leczo, kotlety, lasagne... te wszystkie dania ociekają zdrowiem, bo przecież charakteryzują się odpowiedzialnym podejściem do użytych składników. I nie ma w tym żadnego fałszu. Cukinia to warzywo niezwykle zdrowe, pełne witamin (C, K, B1), minerałów (potas, magnez, żelazo), błonnika pokarmowego i węglowodanów. Ponadto jest niskokaloryczne, wspomaga pracę mózgu, a nawet wykazuje działanie antynowotworowe.

A jednak cukinia nie jest wskazana dla wszystkich. Specjaliści odradzają jej spożywanie osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego, nerek, woreczka żółciowego i wrzodami żołądka. Tyle z teorii. Niestety praktyka pokazuje, że nie tylko w przypadku tych dolegliwości cukinia może nam zaszkodzić.

Zatrucie cukinią

Jeśli w twojej okolicy pojawił się nowy warzywniaczek, gdzie kupiłeś cukinię, a po jej zjedzeniu poczułeś się jak po nieświeżej rybie, to nigdy więcej nie rób tam zakupów. Okazuje się bowiem, że niezachowanie wszystkich wytycznych co do uprawy cukinii może ze zdrowego warzywa zrobić swoistą truciznę. Jak to działa?

Jeśli któraś ze złotych i niepodważalnych zasad uprawiania cukinii (odpowiednia temperatura, brak roślin ozdobnych w okolicy) zostanie naruszona, w tym smacznym warzywie zacznie się wydzielać kurkubitacyna. Ta substancja nie jest uznawana przez naukowców za stricte toksyczną, ale u wielu osób może spowodować poważną biegunkę, nudności i wymioty. Jeśli po zjedzeniu cukinii towarzyszą ci takie objawy, po prostu po nią nie sięgaj!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej