Kroje kurczaka, zalewam i wstawiam do piekarnika. Najszybszy obiad na świecie
Tak łatwego i szybkiego w wykonaniu dania ze świecą szukać. To inspiracja na zabiegany dzień, kiedy trzeba ugotować coś na szybko. Ale nie tylko. Zapiekanka z piersi kurczaka jest też wybitnie pyszna, dlatego będziesz wracał do tego przepisu nawet wtedy, gdy czasu masz aż nadto!
14.08.2023 09:42
W idealnym świecie zawsze mamy dużo czasu na oddanie się kulinarnemu hobby. Wymagające ciasta, długo gotujące się potrawy, skomplikowany i karkołomny proces przygotowania składników — to wszystko stoi wtedy przed nami otworem. Ale nie żyjemy w takim świecie, dlatego często trzeba radzić sobie inaczej.
W takim sytuacjach pierwszym produktem, który przychodzi nam do głowy, jest pierś z kurczaka. To niewymagające mięso jest szybkie w obróbce, doskonale nabiera aromatu przypraw i świetnie smakuje. Jest też przyjazne amatorom. To nie stek wołowy, którego czas smażenia należy odmierzać na stoperze i co chwilę sprawdzać wewnętrzną temperaturę termometrem. O nie, pierś z kurczaka jest znacznie łatwiejsza w obsłudze, dlatego z poniższym przepisem na zapiekankę z kurczaka poradzi sobie dosłownie każdy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa zapiekanka z kurczaka
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 duży mięsisty pomidor,
- 1 czerwona cebula,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka bazylii,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Pamiętaj, że tego rodzaju mięsa się nie myje! (więcej na ten temat przeczytasz w innym naszym artykule) Następnie posól ją i wymieszaj z pokrojoną w cienkie piórka cebulą.
- Do oddzielnej miski wbij jajka i wymieszaj ze śmietanką i ziołami prowansalskimi. Teraz wlej tę mieszankę do kurczaka, przemieszaj i całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Pomidora pokrój w kostkę i ułóż na wierzchu zapiekanki. Całość skropl równomiernie oliwą.
- Naczynie wstaw teraz do rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut. Przed podaniem dopraw zapiekankę suszoną bazylią. Możesz też dorzucić drobno posiekany szczypiorek. Smacznego!