Ani ziemniaki, ani cukinia. Tanie i zdrowe placki zrobisz z nietypowego warzywa

Po który produkt sięgasz, gdy masz ochotę na warzywne placki? Założę się, że najczęściej wybierasz ziemniaki lub cukinię. Na rynku jest jednak wiele produktów, które sprawią, że danie będzie wyjątkowe. Jednym z nich jest czarna rzepa. Bardzo często ją pomijamy, a to prawdziwa bomba witaminowa.

Czarna rzepaCzarna rzepa
Źródło zdjęć: © pixnio
Paulina Hermann

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne

Czarna rzepa nie wygląda zbyt fajnie - raczej przypomina nieco wyrośniętego ziemniaka z czarną skórką. Zupełnie nic, na co moglibyśmy zwrócić uwagę. Jednak nie powinniśmy oceniać książki po okładce. Okazuje się, że pod tą warstwą kryje się coś szczególnego. Warzywo jest bogate w wiele witamin i minerałów, a do tego też świetnie smakuje.

Czarna rzepa to niesamowite warzywo. Szkoda, że go nie doceniamy

W kuchni domowej znajdziemy wiele produktów, które wspomagają nasze zdrowie. Uwielbiamy zioła i warzywa. Często sięgamy po ziemniaki, cukinię, kapustę, brokuły lub kalafior. Zapominamy jednak o innych, które niezbyt często trafiają do naszych dań. Bardzo dobrym przykładem jest czarna rzepa.

Warzywo ma bardzo ciekawy smak. Przypomina nieco rzodkiewkę, gdyż jest wyrazista i lekko pikantna. Na zewnątrz wygląda bardzo niepozornie - to po prostu czarna bulwa. Po jej przekrojeniu naszym oczom ukazuje się biały miąższ z czarnymi przebarwieniami. To jeszcze nic. Czarna rzepa zawiera mnóstwo witamin (z grupy B, C, E oraz K) i minerałów (potasu, magnesu, fosforu oraz wapnia).

Czarna rzepa
Czarna rzepa © Pxhere

Do czego wykorzystać czarną rzepę?

Jak już wspomniałam we wstępie, dobrym pomysłem będzie zrobienie obłędnych placków. Przypominają one te ziemniaczane i są tak samo pyszne. Szczególnie gdy usmażymy je na złoto. Wiele osób uważa, że warzywo bardzo dobrze smakuje na surowo. To bardzo dobry składnik przystawek i sałatek. Warto tu wspomnieć, że czarna rzepa w stanie surowym ma największe i najlepsze właściwości. Obróbka termiczna je zmniejszy, ale nadal będziemy cieszyć się bogactwem witamin i minerałów.

Możemy też przygotować zupę krem. Gotowanie złagodzi jej ostry smak i sprawi, że stanie się ona aromatyczna. Jeśli zabielisz ją jogurtem lub śmietanką - będzie smakowała najlepiej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem