Ani ziemniaki, ani cukinia. Tanie i zdrowe placki zrobisz z nietypowego warzywa
Po który produkt sięgasz, gdy masz ochotę na warzywne placki? Założę się, że najczęściej wybierasz ziemniaki lub cukinię. Na rynku jest jednak wiele produktów, które sprawią, że danie będzie wyjątkowe. Jednym z nich jest czarna rzepa. Bardzo często ją pomijamy, a to prawdziwa bomba witaminowa.
10.08.2023 | aktual.: 20.03.2024 15:09
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czarna rzepa nie wygląda zbyt fajnie - raczej przypomina nieco wyrośniętego ziemniaka z czarną skórką. Zupełnie nic, na co moglibyśmy zwrócić uwagę. Jednak nie powinniśmy oceniać książki po okładce. Okazuje się, że pod tą warstwą kryje się coś szczególnego. Warzywo jest bogate w wiele witamin i minerałów, a do tego też świetnie smakuje.
Czarna rzepa to niesamowite warzywo. Szkoda, że go nie doceniamy
W kuchni domowej znajdziemy wiele produktów, które wspomagają nasze zdrowie. Uwielbiamy zioła i warzywa. Często sięgamy po ziemniaki, cukinię, kapustę, brokuły lub kalafior. Zapominamy jednak o innych, które niezbyt często trafiają do naszych dań. Bardzo dobrym przykładem jest czarna rzepa.
Warzywo ma bardzo ciekawy smak. Przypomina nieco rzodkiewkę, gdyż jest wyrazista i lekko pikantna. Na zewnątrz wygląda bardzo niepozornie - to po prostu czarna bulwa. Po jej przekrojeniu naszym oczom ukazuje się biały miąższ z czarnymi przebarwieniami. To jeszcze nic. Czarna rzepa zawiera mnóstwo witamin (z grupy B, C, E oraz K) i minerałów (potasu, magnesu, fosforu oraz wapnia).
Do czego wykorzystać czarną rzepę?
Jak już wspomniałam we wstępie, dobrym pomysłem będzie zrobienie obłędnych placków. Przypominają one te ziemniaczane i są tak samo pyszne. Szczególnie gdy usmażymy je na złoto. Wiele osób uważa, że warzywo bardzo dobrze smakuje na surowo. To bardzo dobry składnik przystawek i sałatek. Warto tu wspomnieć, że czarna rzepa w stanie surowym ma największe i najlepsze właściwości. Obróbka termiczna je zmniejszy, ale nadal będziemy cieszyć się bogactwem witamin i minerałów.
Możemy też przygotować zupę krem. Gotowanie złagodzi jej ostry smak i sprawi, że stanie się ona aromatyczna. Jeśli zabielisz ją jogurtem lub śmietanką - będzie smakowała najlepiej.