Pomidory są wciąż zielone? Poznaj sposób, dzięki któremu szybciej dojrzeją

Postępujesz według wszystkich wskazówek, a twoje pomidory i tak pozostają zielone? To może skutecznie zniechęcić do dalszej uprawy tego zdrowego warzywa. Nie załamuj jednak rąk, tylko wykorzystaj trik, który przyspieszy cały proces!

Pomidory nie chcą dojrzeć? Prawdopodobnie popełniłeś prosty błądPomidory nie chcą dojrzeć? Prawdopodobnie popełniłeś prosty błąd
Źródło zdjęć: © Canva.com

Pomidory są u nas na tyle popularne, że kiedy w końcu chcemy wziąć się za samodzielną - choćby całkowicie hobbystyczną - uprawę warzyw, to właśnie na nie stawiamy jako pierwsze. Istnieje sporo wskazówek dotyczących ich "produkcji", a pomidory, jako warzywa dość wymagające, potrzebują dokładnego zastosowania się do każdej z nich.

Czasem zdarza się, że pomimo dość rzetelnego wypełniania spisanych obowiązków, pomidory - jak na złość - pozostają zielone i długo nie dojrzewają. Czemu się tak dzieje? I co zrobić w takim przypadku? Spokojnie, zaraz wszystko wyjaśnimy. Żeby to jednak zrobić, potrzebna nam będzie mała powtórka z chemii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne

Etapy rośnięcia pomidorów

Jeśli chcesz zbierać obfite plony pomidorów, musisz co nieco się o nich dowiedzieć. Zacznijmy więc od tego, jak przebiega uprawa tych smacznych i zdrowych warzyw. Można ją podzielić na dwa równie ważne etapy.

Pierwszy z nich to rozwój zielonych pomidorów. Trwa on od 3 do 4 tygodni. Jest to czas, w którym nasze warzywa zapełnia chlorofil, słynny zielony barwnik. W tym okresie nie brakuje w nich również tomatyny, czyli substancji, przez którą niedojrzałe pomidory nie powinny być zjadane.

Drugi etap to przekształcenie się zielonych pomidorów w czerwone. Odpowiedzialny za to jest etylen, a trwa to mniej więcej dwa tygodnie. W tym czasie w warzywach powstaje też likopen, czyli najbardziej ceniona przez specjalistów żywieniowych substancja obecna w pomidorach. Z całą pewnością nie chcielibyśmy jej stracić. Ale co zrobić, gdy pomidory uparcie pozostają zielone?

Pomidory wiecznie zielone? Coś na to poradzimy!
Pomidory wiecznie zielone? Coś na to poradzimy! © Canva.com

Kiedy pomidory są uparte...

Jeśli pomidory długo nie dojrzewają, prawdopodobnie popełniłeś podczas uprawy jakiś błąd. Wspominaliśmy już, że te warzywa są dość wymagające. To dlatego o pomyłkę nietrudno. Zanim więc zastosujesz wspomniany przez nas trik na szybsze dojrzewanie pomidorów, zastanów się, gdzie jest przyczyna takiej sytuacji.

Czy odpowiednio podlewasz pomidory? Woda powinna być lana na glebę, nie na liście.

Czy nie umieściłeś upraw w zbyt zacienionym miejscu? Pomidory potrzebują około 7 godzin naświetlenia dziennie.

Czy pomidorom nie jest zbyt ciepło? Zbyt wysoka temperatura (to znaczy taka, która regularnie przekracza 27 stopni w ciągu dnia i 21 stopni w nocy) może spowodować zahamowanie procesu dojrzewania.

Czy przypadkiem twoje pomidory nie mają źle wpływających na nie sąsiadów? To warzywo nie lubi się m.in. z ziemniakami, kapustą, ogórkami, rzodkiewką i grochem.


Jeśli na wszystkie te pytania już odpowiedziałeś, a pomidory dalej pozostają zielone, to możesz jeszcze zastosować pewien trik. Wykorzystując to, że warzywo to dojrzewa również po zerwaniu, zrób to - i umieść pomidory w nasłonecznionym miejscu, a obok połóż... banana. Wydziela on bowiem dużą ilość etylenu, co przyspiesza proces dojrzewania innych owoców bądź warzyw, które znajdują się obok niego. Wypróbuj więc ten sposób na zielonych pomidorach, a twoje zbiory powinny być gotowe do zjedzenia już po kilku dniach. Powodzenia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej