Jaki banan jest najzdrowszy? Eksperci rozwiali wszelkie wątpliwości

Banany to jedne z najczęściej wybieranych przez nas owoców. Kupujemy je w sklepach niemalże codziennie. Zwracamy uwagę na ich wygląd i sprawdzamy, czy nie są zbyt poobijane. Który banan jest jednak najlepszy i najzdrowszy? My już to wiemy!

Który banan jest najzdrowszy?Który banan jest najzdrowszy?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Paulina Hermann

Polacy kochają banany. Zjadamy nawet 7 kilogramów rocznie. Są prawie tak samo popularne, jak truskawki i jabłka. Czy wiemy jednak, które powinniśmy wybrać? Te dojrzałe czy raczej zielone? Eksperci nie mają co do tego żadnych wątpliwości. Postanowiliśmy wyjawić ich opinię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny i łatwy deser z 2 składników! Aż ślinka cieknie

Banany muszą spełnić pewne wymogi

Owoce na ogromną skalę produkuje się przede wszystkim w Chinach, Indiach, Brazylii, Filipinach, Ugandzie i Ekwadorze. Na rynek wprowadzono wiele jego gatunków, Polacy (i Europejczycy) najczęściej jedzą banany zwyczajne. Firmy, które zajmują się dystrybucją owoców, są piekielnie bogate i rocznie zarabiają nawet kilka miliardów złotych.


Zanim banan trafi do naszych rąk, musi spełnić surowe normy unijne. Owoc nie może mierzyć mniej niż 14 cm. Jego stopień zakrzywienia musi wynosić co najmniej 27 mm. Mniejsze sztuki lądują w koszu na śmieci i nie ma dla nich miejsca w sklepach.

Banany
Banany © Pexels

Które banany są najzdrowsze?

W warzywniakach i supermarketach znajdziemy banany, które są na różnym etapie dojrzewania. Są zielone, czyli całkiem niedojrzałe oraz takie, na których pojawiają się czarne plamki. Pytanie brzmi: które owoce są dla nas najzdrowsze?


Banan bananowi nierówny. Różnią się one od siebie smakiem i wyglądem. Jednak najzdrowsze są te całkiem dojrzałe. Zawierają bowiem antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami i chronią nas przed nowotworami. Wydzielają tak zwany TNF (czynnik martwicy nowotworu), który radzi sobie z komórkami rakowymi.

Jeżeli jednak chorujesz na cukrzycę, powinieneś raczej sięgać po zielone banany. Wszystko musi jednak odbywać się pod stałą kontrolą lekarza.

To najlepsze źródło potasu

W bananach znajdziemy mnóstwo potasu. Owoce są więc świetnym wyborem dla osób, które zmagają się ze skurczami mięśni. Banany są na tyle zdrowe, że badania wykazują, iż jedzenie ich zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka nerek nawet o 40 procent. Produkt zawiera błonnik, który wspomaga wchłanianie cukru i przyspiesza przemianę materii. Chociaż jest bardzo kaloryczny, to daje długotrwałe uczucie sytości.

W bananie znajdziemy także fitasterole, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Dzięki czemu zmniejszamy ryzyko zawału serca, udaru oraz innych dolegliwości dotykających układ krążenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej