Jaki banan jest najzdrowszy? Eksperci rozwiali wszelkie wątpliwości
Banany to jedne z najczęściej wybieranych przez nas owoców. Kupujemy je w sklepach niemalże codziennie. Zwracamy uwagę na ich wygląd i sprawdzamy, czy nie są zbyt poobijane. Który banan jest jednak najlepszy i najzdrowszy? My już to wiemy!
09.08.2023 13:50
Polacy kochają banany. Zjadamy nawet 7 kilogramów rocznie. Są prawie tak samo popularne, jak truskawki i jabłka. Czy wiemy jednak, które powinniśmy wybrać? Te dojrzałe czy raczej zielone? Eksperci nie mają co do tego żadnych wątpliwości. Postanowiliśmy wyjawić ich opinię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny i łatwy deser z 2 składników! Aż ślinka cieknie
Banany muszą spełnić pewne wymogi
Owoce na ogromną skalę produkuje się przede wszystkim w Chinach, Indiach, Brazylii, Filipinach, Ugandzie i Ekwadorze. Na rynek wprowadzono wiele jego gatunków, Polacy (i Europejczycy) najczęściej jedzą banany zwyczajne. Firmy, które zajmują się dystrybucją owoców, są piekielnie bogate i rocznie zarabiają nawet kilka miliardów złotych.
Zanim banan trafi do naszych rąk, musi spełnić surowe normy unijne. Owoc nie może mierzyć mniej niż 14 cm. Jego stopień zakrzywienia musi wynosić co najmniej 27 mm. Mniejsze sztuki lądują w koszu na śmieci i nie ma dla nich miejsca w sklepach.
Które banany są najzdrowsze?
W warzywniakach i supermarketach znajdziemy banany, które są na różnym etapie dojrzewania. Są zielone, czyli całkiem niedojrzałe oraz takie, na których pojawiają się czarne plamki. Pytanie brzmi: które owoce są dla nas najzdrowsze?
Banan bananowi nierówny. Różnią się one od siebie smakiem i wyglądem. Jednak najzdrowsze są te całkiem dojrzałe. Zawierają bowiem antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami i chronią nas przed nowotworami. Wydzielają tak zwany TNF (czynnik martwicy nowotworu), który radzi sobie z komórkami rakowymi.
Jeżeli jednak chorujesz na cukrzycę, powinieneś raczej sięgać po zielone banany. Wszystko musi jednak odbywać się pod stałą kontrolą lekarza.
To najlepsze źródło potasu
W bananach znajdziemy mnóstwo potasu. Owoce są więc świetnym wyborem dla osób, które zmagają się ze skurczami mięśni. Banany są na tyle zdrowe, że badania wykazują, iż jedzenie ich zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka nerek nawet o 40 procent. Produkt zawiera błonnik, który wspomaga wchłanianie cukru i przyspiesza przemianę materii. Chociaż jest bardzo kaloryczny, to daje długotrwałe uczucie sytości.
W bananie znajdziemy także fitasterole, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Dzięki czemu zmniejszamy ryzyko zawału serca, udaru oraz innych dolegliwości dotykających układ krążenia.