Ewa Wachowicz ma patent na placki ziemniaczane, nie używa ani tarki, ani patelni

Sezon ziemniaczany w pełni, więc to idealny czas, by wyczarować prawdziwe pyszności na naszym talerzu. Jeśli ma być prosto i smacznie, to świetnie sprawdzą się tu placki ziemniaczane. Ale czy wiesz, że to pyszne danie możesz wykonać w nieco inny sposób? Swoją recepturą na placki ziemniaczane bez tarcia, podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

ObrazekPlacki ziemniaczane bez tarcia - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=KwP-ShPhUz4
Karol Wiak

Placki ziemniaczane bez tarcia - innowacyjna metoda przygotowania popularnego polskiego dania

Jesteście gotowi na innowacje, związane z przygotowaniem popularnych polskich dań? Jeśli tak, to dobrze będzie rozpocząć od placków ziemniaczanych, po które sięgamy stosunkowo często. Są łatwe w przygotowaniu, nie trzeba tu skomplikowanych składników, można je podawać z różnymi dodatkami i przede wszystkim - zachwycają smakiem. Ułatwisz sobie życie i zyskasz cenny czas, decydując się na właśnie te placki ziemniaczane. Efekt zachwyci miłośników tego dania, a przepis na te placki już na stałe zagości w Waszej książce kucharskiej.

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Swoją wyjątkową recepturą, podzieliła się z nami Ewa Wachowicz - autorytet kulinarny, jurorka wielu programów o tematyce kulinarnej i przede wszystkim wielka miłośniczka gotowania. Jej placki ziemniaczane zachwycają przede wszystkim prostotą wykonania, jak i samym smakiem. Rozpływają się w ustach i można je podać na wiele różnych sposobów tak jak w przypadku tradycyjnego przygotowania tego polskiego dania.

Jak przygotować placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia?

Do takiej wersji placków, wykorzystasz wcześniej ugotowane ziemniaki. Najlepiej smakują z seviche, jednak równie dobrze odnajdą się w towarzystwie innych dodatków. Przekonajcie się sami!

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności

Składniki:

      
  • jajko
  • wcześniej ugotowane ziemniaki
  • mąka
  • odrobina maślanki.

Sposób przygotowania:

Aby przygotować placki ziemniaczane bez tarcia, potrzebne będzie zaledwie kilka składników. Wszystko przygotujesz w krótkim czasie, a efekt zachwyci wszystkich. Rozpoczynamy od utłuczenia ziemniaków lub przeciśnięcia ich przez praskę. Następnie dodajemy jajko, odrobinę maślanki oraz tyle mąki, by uzyskać ciasto o takim poziomie gęstości, by można je było nakładać łyżką. Co dalej? Formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanej w piekarniku blaszce. Nasze popisowe placki ziemniaczane bez tarcia są już gotowe. Smacznego!

A co powiesz na placki ziemniaczane z piekarnika? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe