Ewa Wachowicz ma patent na placki ziemniaczane, nie używa ani tarki, ani patelni
Sezon ziemniaczany w pełni, więc to idealny czas, by wyczarować prawdziwe pyszności na naszym talerzu. Jeśli ma być prosto i smacznie, to świetnie sprawdzą się tu placki ziemniaczane. Ale czy wiesz, że to pyszne danie możesz wykonać w nieco inny sposób? Swoją recepturą na placki ziemniaczane bez tarcia, podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.
04.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:26
Placki ziemniaczane bez tarcia - innowacyjna metoda przygotowania popularnego polskiego dania
Jesteście gotowi na innowacje, związane z przygotowaniem popularnych polskich dań? Jeśli tak, to dobrze będzie rozpocząć od placków ziemniaczanych, po które sięgamy stosunkowo często. Są łatwe w przygotowaniu, nie trzeba tu skomplikowanych składników, można je podawać z różnymi dodatkami i przede wszystkim - zachwycają smakiem. Ułatwisz sobie życie i zyskasz cenny czas, decydując się na właśnie te placki ziemniaczane. Efekt zachwyci miłośników tego dania, a przepis na te placki już na stałe zagości w Waszej książce kucharskiej.
Swoją wyjątkową recepturą, podzieliła się z nami Ewa Wachowicz - autorytet kulinarny, jurorka wielu programów o tematyce kulinarnej i przede wszystkim wielka miłośniczka gotowania. Jej placki ziemniaczane zachwycają przede wszystkim prostotą wykonania, jak i samym smakiem. Rozpływają się w ustach i można je podać na wiele różnych sposobów tak jak w przypadku tradycyjnego przygotowania tego polskiego dania.
Jak przygotować placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia?
Do takiej wersji placków, wykorzystasz wcześniej ugotowane ziemniaki. Najlepiej smakują z seviche, jednak równie dobrze odnajdą się w towarzystwie innych dodatków. Przekonajcie się sami!
Składniki:
- jajko
- wcześniej ugotowane ziemniaki
- mąka
- odrobina maślanki.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować placki ziemniaczane bez tarcia, potrzebne będzie zaledwie kilka składników. Wszystko przygotujesz w krótkim czasie, a efekt zachwyci wszystkich. Rozpoczynamy od utłuczenia ziemniaków lub przeciśnięcia ich przez praskę. Następnie dodajemy jajko, odrobinę maślanki oraz tyle mąki, by uzyskać ciasto o takim poziomie gęstości, by można je było nakładać łyżką. Co dalej? Formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanej w piekarniku blaszce. Nasze popisowe placki ziemniaczane bez tarcia są już gotowe. Smacznego!
A co powiesz na placki ziemniaczane z piekarnika? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube: