Ewa Wachowicz ma patent na placki ziemniaczane, nie używa ani tarki, ani patelni

Sezon ziemniaczany w pełni, więc to idealny czas, by wyczarować prawdziwe pyszności na naszym talerzu. Jeśli ma być prosto i smacznie, to świetnie sprawdzą się tu placki ziemniaczane. Ale czy wiesz, że to pyszne danie możesz wykonać w nieco inny sposób? Swoją recepturą na placki ziemniaczane bez tarcia, podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

ObrazekPlacki ziemniaczane bez tarcia - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=KwP-ShPhUz4
Karol Wiak

Placki ziemniaczane bez tarcia - innowacyjna metoda przygotowania popularnego polskiego dania

Jesteście gotowi na innowacje, związane z przygotowaniem popularnych polskich dań? Jeśli tak, to dobrze będzie rozpocząć od placków ziemniaczanych, po które sięgamy stosunkowo często. Są łatwe w przygotowaniu, nie trzeba tu skomplikowanych składników, można je podawać z różnymi dodatkami i przede wszystkim - zachwycają smakiem. Ułatwisz sobie życie i zyskasz cenny czas, decydując się na właśnie te placki ziemniaczane. Efekt zachwyci miłośników tego dania, a przepis na te placki już na stałe zagości w Waszej książce kucharskiej.

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Swoją wyjątkową recepturą, podzieliła się z nami Ewa Wachowicz - autorytet kulinarny, jurorka wielu programów o tematyce kulinarnej i przede wszystkim wielka miłośniczka gotowania. Jej placki ziemniaczane zachwycają przede wszystkim prostotą wykonania, jak i samym smakiem. Rozpływają się w ustach i można je podać na wiele różnych sposobów tak jak w przypadku tradycyjnego przygotowania tego polskiego dania.

Jak przygotować placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia?

Do takiej wersji placków, wykorzystasz wcześniej ugotowane ziemniaki. Najlepiej smakują z seviche, jednak równie dobrze odnajdą się w towarzystwie innych dodatków. Przekonajcie się sami!

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności

Składniki:

      
  • jajko
  • wcześniej ugotowane ziemniaki
  • mąka
  • odrobina maślanki.

Sposób przygotowania:

Aby przygotować placki ziemniaczane bez tarcia, potrzebne będzie zaledwie kilka składników. Wszystko przygotujesz w krótkim czasie, a efekt zachwyci wszystkich. Rozpoczynamy od utłuczenia ziemniaków lub przeciśnięcia ich przez praskę. Następnie dodajemy jajko, odrobinę maślanki oraz tyle mąki, by uzyskać ciasto o takim poziomie gęstości, by można je było nakładać łyżką. Co dalej? Formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanej w piekarniku blaszce. Nasze popisowe placki ziemniaczane bez tarcia są już gotowe. Smacznego!

A co powiesz na placki ziemniaczane z piekarnika? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇