PoradyCzęsty błąd. To dlatego kiszone ogórki wychodzą puste w środku

Częsty błąd. To dlatego kiszone ogórki wychodzą puste w środku

Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły puste w środku?
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły puste w środku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.09.2023 12:25, aktual.: 10.10.2023 20:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wystarczy jeden pozornie błahy błąd, a ogórki kiszone wyjdą niesmaczne i puste w środku. Lepiej dowiedz się, gdzie jest pies pogrzebany, zanim przeżyjesz druzgocące rozczarowanie. To wcale nie jest takie oczywiste!

Ogórki kiszone to ukochane przetwory Polaków, które możemy jeść właściwie na okrągło. To rzadkie połączenie tego, co pyszne, z tym, co zdrowe. Kiszonki doskonale wpływają na mikroflorę jelitową i trawienie. Warto się nimi zajadać przy każdej możliwej okazji. Cieszenie się z tego może być jednak utrudnione w momencie, w którym okazuje się, że nasze ogórki wyszły kompletnie puste w środku.

Co się z nimi stało? Gdzie został popełniony błąd? Bo że coś złego się wydarzyło — to jasne. Teraz przyszedł czas na kulinarne śledztwo. To się przecież nie może powtórzyć. Prześledźmy więc całą drogę przygotowania kiszonek. Od kupienia ogórków, aż po zamknięcie ich w słoikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błędy podczas kiszenia ogórków

Istnieje kilka popularnych błędów, które przydarzają się notorycznie zwłaszcza tym, którzy swoją przygodę z przetworami dopiero zaczynają. Po pierwsze — złe proporcje zalewy. To pomyłka, której najłatwiej uniknąć, bo wystarczy podążać za sprawdzoną recepturą. "Na oko" w tym przypadku nie istnieje.

Po drugie — brudne słoiki. Nawet najdokładniejsze ich umycie tu nie wystarczy. Przed kiszeniem szkło należy jeszcze wyparzyć. To kwestia niezwykle ważna, bo zepsute kiszonki będą nie tylko niesmaczne, ale i szkodliwe. Eksperymentowanie z żywymi kulturami bakterii to nie igraszka.

Zepsute ogórki kiszone? Nigdy więcej!
Zepsute ogórki kiszone? Nigdy więcej!© Licencjodawca

Po trzecie — coś nieoczywistego. Podczas gdy w kwestii kiszenia ogórków dużo mówi się o słoikach, wiele osób zapomina o... wieczkach. Według nas to właśnie nieszczelne zakrętki odpowiadają za co najmniej połowę zepsutych kiszonek. Pamiętaj, że muszą być one w nienagannej kondycji. Powiemy więcej: warto zrobić sobie ich zapas i wymieniać je co roku.

Ogórki puste środku

Pomimo tego, że wyżej wspomniane błędy mogą zniweczyć całą pracę, którą włożyłeś w przygotowanie ogórków, żaden z nich nie odpowiada za sytuację, w której kiszonki wyszły totalnie puste w środku. Co w takim razie stanowi przyczynę tego zajścia?

Odpowiedź na to pytanie prawdopodobnie leży na samym początku naszego śledztwa. Jeśli kupiłeś ogórki ze złego źródła — takie, do których produkcji użyto za dużo nawozów — to musisz liczyć się z tym, że po kiszeniu prawie nic nie zostanie w środku. Już na wstępie znajdowało się w nich bowiem za dużo wody, a po procesie fermentacji, cała się ulotniła.

Pamiętaj również o tym, że po kupieniu ogórków nie możesz czekać zbyt długo z ich przetworzeniem. Za kiszenie zabierz się od razu. Dzięki temu później będziesz cieszył się pysznymi, twardymi i aromatycznymi ogórkami kiszonymi!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ogórki kiszonekiszonkiporady