Lekarz radzi, by dodać do kawy zamiast mleka i cukru. Zbawiennie wpływa na organizm

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej kawy. Lekarz gastrolog radzi, co dodać do filiżanki napoju, aby dodatkowo podkręcić właściwości zdrowotne i nadać nowy smak.

Kawa- PysznościKawa- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Gastroenterolog i autor książki kucharskiej dr Will Bulsiewicz na swoim profilu na Instagramie zdradził patenty, jak uatrakcyjnić poranną kawę. Te dodatkiem nie tylko sprawią, że napój będzie smakował jeszcze lepiej, ale również korzystnie wpłyną na zdrowie. Po te sezonowe smaki warto sięgać jesienią oraz zimą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Kawa z cynamonem

Niezależnie od tego, czy dodajesz cynamon do fusów z kawy, czy dodajesz go już po zaparzeniu, to jeden z najlepszych "podkręcaczy" smaku. Cynamonowa kawa działa stymulująco na organizm, wzmacniając jego odporność. Ponadto, picie takiego naparu może opóźnić procesy starzenia się skóry oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób.

Kawa z cynamonem- Pyszności
Kawa z cynamonem- Pyszności © Canva

Kofeina jest naturalnym środkiem hamującym apetyt, a cynamon pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Nagłe skoki insuliny w organizmie często prowadzą do uczucia głodu. Dodanie cynamonu do kawy może faktycznie pomóc w ograniczeniu sięgania po przekąski, co z kolei pomaga w trakcie diety. Kawa i cynamon mają również zdolność przyspieszania przemiany materii, co dodatkowo korzystnie wpływa na proces odchudzania.

Kawa dyniowa idealna na jesień

Sieciowe kawiarnie opanowała "pumpkin spice latte". Doktor Busiewicz sugeruje, aby i w naszym domu zagościła kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Przyprawa dyniowa zazwyczaj zawiera cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki, które są jednymi z najzdrowszych przypraw, które można dodać do swojej codziennej diety.

Pumpkin Spice Latte- Pyszności
Pumpkin Spice Latte- Pyszności © Canva

Gastrolog stawia również na inną mieszankę: cynamon, kurkuma i imbir. Połączenie kurkumy i imbiru to mieszanka bogata w przeciwutleniacze, które między innymi wspierają pracę serca, zmniejszają stany zapalne i łagodzą bóle brzucha.


Te trzy przyprawy razem są niesamowite. Zwykle dodaję do tego również trochę mleka sojowego

opowiada dr Busiewicz na Instagramie

Otwórz swoją szafkę z przyprawami i sięgnij po sezonowe przyprawy. Dodaj szczyptę do swojej kawy i ciesz się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również zdrowotnymi właściwościami. Twój organizm ci za to podziękuje!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie