InspiracjeW PRL-u każdy pił ją do śniadania. Dziś mało kto docenia, a to błąd

W PRL‑u każdy pił ją do śniadania. Dziś mało kto docenia, a to błąd

inka
inka
Źródło zdjęć: © Getty Images | Stefania Pelfini
09.09.2023 13:45, aktualizacja: 09.09.2023 17:44

Kawa zbożowa była wielkim hitem PRL-u. Niemalże każdy pił ją do śniadania. Nic dziwnego, smakowała ciekawie, była wszędzie dostępna i do tego tania. Trzeba było czymś zastąpić tradycyjną kawę, której brakowało. Dzisiaj mało kto o niej pamięta, a szkoda, bo kawa zbożowa to zdrowy napój.

Kawę zbożową przygotowywało się w banalnie prosty sposób. Doprowadzało się wodę do wrzenia, wsypywało proszek i gotowało przez pięć minut. Następnie zawartość przelewało się przez sitki i po prostu piło. Niektórzy ją słodzili, inni dodawali mleko. Dzisiaj możemy wykorzystać kawiarkę lub francuski zaparzacz. Na rynku dostępne są też w wersje w torebkach ekspresowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa zbożowa to symbol PRL. Jak ją zrobić?

Całość zajmie ci maksymalnie 10 minut. Zacznij od przygotowania składników. Będą to:

  • dwie czubate łyżeczki palonej kawy zbożowej (powinna być nierozpuszczalna),
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki mleka,
  • dodatkowo: łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w garnku o grubym dnie.
  2. Kawę zbożową wsyp do wrzątku i gotuj przez trzy minuty. Nie zapominaj o mieszaniu, rób to co jakiś czas.
  3. Pamiętaj, by pilnować gotującego się płynu. Nie może się pienić ani wykipieć.
  4. Następnie skrop kawę zbożową zimną wodą, przykryj na przykład talerzykiem lub pokrywką i odstaw na chwilę, by wystygła. W tym czasie fusy opadną na dno i łatwiej będzie przelać do szklanki.
  5. W międzyczasie zagrzej mleko.
  6. Kawę zbożową przelej przez sitko, dodaj do niej cukier i ciepłe mleko.

Możesz dorzucić do niej najróżniejsze dodatki, na przykład miód lub prawdziwą wanilię. Dobrze sprawdzą się również różne przyprawy, jak cynamon, kardamon bądź mielona gałka muszkatołowa. Nie musisz też używać klasycznego mleka krowiego, kawa zbożowa dobrze smakuje też z napojem roślinnym, na przykład migdałowym lub owsianym.

Kawa zbożowa
Kawa zbożowa© Adobe Stock | Etienne Voss

Dlaczego warto pić kawę zbożową?

Proszek przygotowuje się z palonych ziaren zbóż, na przykład jęczmienia, żyta, pszenicy lub orkiszu. Najczęściej dodaje się do niej cykorię lub palonego buraka. Taka kawa nie ma w sobie ani miligrama kofeiny. Dlatego poleca się ją dzieciom, karmiącym kobietom, osobom mającym problem z bezsennością oraz tym, które zmagają się z nadciśnieniem.

Zbożówka ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Przede wszystkim zapobiega zaparciom i wspomaga trawienie pokarmów. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspiera także pamięć i koncentrację (ze względu na zawartość witamin z grupy B).

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także