Babcie z PRL-u podawały do obiadu gotowaną marchewkę. Z tym składnikiem była smaczniejsza i zdrowsza

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jest tania, smaczna i łatwa do przyrządzenia. Ma też wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Obiad z marchewką zasmażaną i groszkiemObiad z marchewką zasmażaną i groszkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Wielu z nas kojarzy marchewkę z PRL-owskimi daniami, szczególnie z tymi podawanymi w szkolnych i zakładowych stołówkach. Marchewka często była ugotowana do miękkości, czasem serwowana z groszkiem i często obsypana mąką, a nawet zatopiona w maśle. Choć te dania nie były zbyt dietetyczne, istniał w nich pewien trafiony pomysł: dodatek tłuszczu do marchewki ma swoje uzasadnienie. Jakie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Marchewka i jej właściwości odżywcze

Marchewka jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, widzenia, skóry i włosów.

Oprócz beta-karotenu marchewka zawiera również inne witaminy i minerały, takie jak:

  • witaminy z grupy B, które są ważne dla metabolizmu, układu nerwowego i krwionośnego,
  • wapń, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów,
  • potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi,
  • jod, który jest niezbędny dla produkcji hormonów tarczycy,
  • mangan, który jest niezbędny dla metabolizmu energetycznego.

Marchewka jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga regulować pracę jelit.

Dlaczego dodatek tłuszczu do marchewki ma sens?

Marchewkę można jeść na wiele sposobów. Najpopularniejszą formą jest marchewka gotowana. Można ją również jeść surową, pieczoną, grillowaną lub w postaci soku.

Aby marchewka była jeszcze zdrowsza, warto dodać do niej trochę tłuszczu. Tłuszcz pomaga w przyswajaniu beta-karotenu. Można dodać do marchewki odrobinę masła, oliwy lub oleju roślinnego.

Marchewkę można jeść na obiad, kolację lub jako przekąskę. Jest idealnym dodatkiem do zup, sałatek, sosów i duszonych potraw. To zdrowy i pyszny dodatek do diety, który warto włączyć do codziennego menu.

Uwaga dla osób z cukrzycą i na diecie odchudzającej

Gotowana marchewka ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą powinny spożywać ją w umiarkowanych ilościach. Z kolei osoby na diecie odchudzającej powinny wybierać marchewkę surową lub gotowaną na parze.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie