Szybszego przepisu nie ma. Genialne ciasto marchewkowe

Zapach tego ciasta marchewkowego momentalnie wypełnia wszystkie pomieszczenia. Ten przyjemny, ciepły, korzenny aromat wspaniale koi nerwy po całotygodniowej bieganinie. Nie ma lepszego sposobu na rozpieszczenie podniebienia jesienią i szybszego przepisu na marchewkowca.

Ciasto marchewkowe z tego przepisu zrobisz raz-dwaCiasto marchewkowe z tego przepisu zrobisz raz-dwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Genialny, bo prosty. Przepis na to ciasto marchewkowe powala łatwością wykonania i krótką listą składników. Wystarczą marchewka, jajka, cukier, mąka i przyprawy korzenne, by stworzyć jesienny deser. Na wszelki wypadek przygotuj więcej, bo ręczymy, że z talerzy zniknie w okamgnieniu. Ten marchewkowiec jest przepyszny, wilgotny i aromatyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z jabłkami i malinami. Nazywane "niewidzialnym", bo znika prawie zaraz po podaniu

Ciasto marchewkowe - tradycyjnie wypiekane również w Polsce

Ciasto marchewkowe jest szczególnie popularne w Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. W Polsce zaś mamy swoje odpowiedniki tego deseru: wilijnik, kaszubski kuch marchewny, kujawskie ciasto marchewkowe i nieco wyróżniający się w tym zestawieniu piernik marchwiowy. Ten ostatni to produkt tradycyjny w województwie łódzkim. Historia specjału jest wyjątkowo banalna: w czasach, gdy brakowało miodu, do piernika dla osłody zaczęto dodawać marchew.

W rzeczywistości ciasto marchewkowe bardziej przypomina chleb z dodatkami niż tradycyjne ciasto. Dla urozmaicenia do masy dodaje się przyprawy korzenne, nie tylko cynamon, ale też goździki, gałkę muszkatołową czy kardamon. Do tego warto wzbogacić smak deseru dodatkiem orzechów, wiórków kokosowych lub suszonych owoców.

Ciasto marchewkowe często podaje się polane lukrem
Ciasto marchewkowe często podaje się polane lukrem © Pixabay

Przygotowanie ciasta marchewkowego jest banalnie proste. Najpierw dobrze połącz ze sobą jajka z tłuszczem, a następnie mąkę i inne sypkie produkty. Dopiero tak przygotowane składniki wymieszaj ze sobą i dodaj do nich marchewkę. Staraj się zrobić to ręcznie. Dlaczego? Przemiksowane ciasto może stać się zbite i gumowe, a nam zależy na uzyskaniu rozpływającej się w ustach konsystencji, do tego delikatnej i wilgotnej.

Prosty przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi

Składniki:

  • 200 g startej marchewki na drobnych oczkach,
  • 2 jajka,
  • 160 g mąki,
  • 120 g szklanki cukru,
  • pół łyżeczki sody,
  • 120 ml oleju,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 10x20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Składników na ciasto nie miksuj. Jajka rozkłóć za pomocą widelca i połącz z olejem.
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i szczyptą soli.
  4. Suche składniki wymieszaj z mokrymi. Kiedy połączą się, dodaj do nich startą marchewkę.
  5. Gotowe ciasto wylej na blaszkę. Ciasto marchewkowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków