Szybszego przepisu nie ma. Genialne ciasto marchewkowe
Zapach tego ciasta marchewkowego momentalnie wypełnia wszystkie pomieszczenia. Ten przyjemny, ciepły, korzenny aromat wspaniale koi nerwy po całotygodniowej bieganinie. Nie ma lepszego sposobu na rozpieszczenie podniebienia jesienią i szybszego przepisu na marchewkowca.
01.10.2023 19:52
Genialny, bo prosty. Przepis na to ciasto marchewkowe powala łatwością wykonania i krótką listą składników. Wystarczą marchewka, jajka, cukier, mąka i przyprawy korzenne, by stworzyć jesienny deser. Na wszelki wypadek przygotuj więcej, bo ręczymy, że z talerzy zniknie w okamgnieniu. Ten marchewkowiec jest przepyszny, wilgotny i aromatyczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto marchewkowe - tradycyjnie wypiekane również w Polsce
Ciasto marchewkowe jest szczególnie popularne w Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. W Polsce zaś mamy swoje odpowiedniki tego deseru: wilijnik, kaszubski kuch marchewny, kujawskie ciasto marchewkowe i nieco wyróżniający się w tym zestawieniu piernik marchwiowy. Ten ostatni to produkt tradycyjny w województwie łódzkim. Historia specjału jest wyjątkowo banalna: w czasach, gdy brakowało miodu, do piernika dla osłody zaczęto dodawać marchew.
Zobacz także
W rzeczywistości ciasto marchewkowe bardziej przypomina chleb z dodatkami niż tradycyjne ciasto. Dla urozmaicenia do masy dodaje się przyprawy korzenne, nie tylko cynamon, ale też goździki, gałkę muszkatołową czy kardamon. Do tego warto wzbogacić smak deseru dodatkiem orzechów, wiórków kokosowych lub suszonych owoców.
Przygotowanie ciasta marchewkowego jest banalnie proste. Najpierw dobrze połącz ze sobą jajka z tłuszczem, a następnie mąkę i inne sypkie produkty. Dopiero tak przygotowane składniki wymieszaj ze sobą i dodaj do nich marchewkę. Staraj się zrobić to ręcznie. Dlaczego? Przemiksowane ciasto może stać się zbite i gumowe, a nam zależy na uzyskaniu rozpływającej się w ustach konsystencji, do tego delikatnej i wilgotnej.
Prosty przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi
Składniki:
- 200 g startej marchewki na drobnych oczkach,
- 2 jajka,
- 160 g mąki,
- 120 g szklanki cukru,
- pół łyżeczki sody,
- 120 ml oleju,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu.
Przygotowanie:
- Przygotuj blaszkę o wymiarach 10x20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Składników na ciasto nie miksuj. Jajka rozkłóć za pomocą widelca i połącz z olejem.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i szczyptą soli.
- Suche składniki wymieszaj z mokrymi. Kiedy połączą się, dodaj do nich startą marchewkę.
- Gotowe ciasto wylej na blaszkę. Ciasto marchewkowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 40 minut.