Szybszego przepisu nie ma. Genialne ciasto marchewkowe

Zapach tego ciasta marchewkowego momentalnie wypełnia wszystkie pomieszczenia. Ten przyjemny, ciepły, korzenny aromat wspaniale koi nerwy po całotygodniowej bieganinie. Nie ma lepszego sposobu na rozpieszczenie podniebienia jesienią i szybszego przepisu na marchewkowca.

Ciasto marchewkowe z tego przepisu zrobisz raz-dwaCiasto marchewkowe z tego przepisu zrobisz raz-dwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Genialny, bo prosty. Przepis na to ciasto marchewkowe powala łatwością wykonania i krótką listą składników. Wystarczą marchewka, jajka, cukier, mąka i przyprawy korzenne, by stworzyć jesienny deser. Na wszelki wypadek przygotuj więcej, bo ręczymy, że z talerzy zniknie w okamgnieniu. Ten marchewkowiec jest przepyszny, wilgotny i aromatyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z jabłkami i malinami. Nazywane "niewidzialnym", bo znika prawie zaraz po podaniu

Ciasto marchewkowe - tradycyjnie wypiekane również w Polsce

Ciasto marchewkowe jest szczególnie popularne w Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. W Polsce zaś mamy swoje odpowiedniki tego deseru: wilijnik, kaszubski kuch marchewny, kujawskie ciasto marchewkowe i nieco wyróżniający się w tym zestawieniu piernik marchwiowy. Ten ostatni to produkt tradycyjny w województwie łódzkim. Historia specjału jest wyjątkowo banalna: w czasach, gdy brakowało miodu, do piernika dla osłody zaczęto dodawać marchew.

W rzeczywistości ciasto marchewkowe bardziej przypomina chleb z dodatkami niż tradycyjne ciasto. Dla urozmaicenia do masy dodaje się przyprawy korzenne, nie tylko cynamon, ale też goździki, gałkę muszkatołową czy kardamon. Do tego warto wzbogacić smak deseru dodatkiem orzechów, wiórków kokosowych lub suszonych owoców.

Ciasto marchewkowe często podaje się polane lukrem
Ciasto marchewkowe często podaje się polane lukrem © Pixabay

Przygotowanie ciasta marchewkowego jest banalnie proste. Najpierw dobrze połącz ze sobą jajka z tłuszczem, a następnie mąkę i inne sypkie produkty. Dopiero tak przygotowane składniki wymieszaj ze sobą i dodaj do nich marchewkę. Staraj się zrobić to ręcznie. Dlaczego? Przemiksowane ciasto może stać się zbite i gumowe, a nam zależy na uzyskaniu rozpływającej się w ustach konsystencji, do tego delikatnej i wilgotnej.

Prosty przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi

Składniki:

  • 200 g startej marchewki na drobnych oczkach,
  • 2 jajka,
  • 160 g mąki,
  • 120 g szklanki cukru,
  • pół łyżeczki sody,
  • 120 ml oleju,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 10x20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Składników na ciasto nie miksuj. Jajka rozkłóć za pomocą widelca i połącz z olejem.
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i szczyptą soli.
  4. Suche składniki wymieszaj z mokrymi. Kiedy połączą się, dodaj do nich startą marchewkę.
  5. Gotowe ciasto wylej na blaszkę. Ciasto marchewkowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟