Ma mylącą nazwę i nietypowy wygląd, ale smakuje obłędnie. Przysmak wprost z amerykańskich filmów
Te maślano-cynamonowe kawałki ciasta drożdżowego dosłownie rozpływają się w ustach. Nie bez kozery mowa tutaj o kawałkach. To właśnie z nich -lepkich i słodkich - składa się małpi chlebek (monkey bread). To doskonały pomysł na śniadanie w amerykańskim stylu. Przepisem na wypiek podzieliła się Ewa Szczęsna znana z programu "MasterChef".
26.09.2023 10:17
Monkey bread (znany w Polsce jako małpi chlebek) to popularna amerykańska przekąska składająca się z cynamonowych, lekko karmelowych kawałków ciasta. Nie jest to jednak zwykła drożdżówka. Ze względu na nietypowy wygląd, osobliwą nazwę, jak i specyficzny sposób jedzenia smakołyku trudno przejść obok niego obojętnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Małpi chlebek. Co to takiego?
Małpi chlebek to - uproszczając - słodkie kawałki ciasta drożdżowego, skąpane przed pieczeniem w maśle i pokryte mieszanką cukru i cynamonu. To najprostsza wersja wypieku, ale istnieje wiele innych wariacji, w których znajdziemy takie dodatki jak: orzechy, rodzynki, czekoladę czy karmel. Małpi chlebek podaje się na gorąco, gdyż wtedy kawałki ciasta są miękkie i wilgotne. Można pokryć go polewą na bazie karmelu lub cukrem pudrem.
Nazwa - monkey bread (małpi chlebek) - pochodzi od sposobu, w jaki specjał jest spożywany. Kawałki ciasta oddzielane są rękoma, co przypomina sposób, w jaki małpy rozrywają jedzenie. Małpi chlebek jest popularnym daniem podczas spotkań towarzyskich i okazji świątecznych w Stanach Zjednoczonych. Przepisem na ten rarytas podzieliła się Ewa Szczęsna znana z programu "MasterChef".
Monkey bread - małpi chlebek. Przepis Ewy Szczęsnej
Składniki:
- 10 g drożdży,
- 500 g mąki pszennej,
- 300 g mleka,
- 1 jajko,
- 120 g rozpuszczonego masła,
- łyżeczka miodu,
- łyżka cukru białego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cynamonu,
- szklanka cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
- Przygotuj rozczyn: 10 gramów drożdży połącz z 50 gramami mleka. Wymieszaj dokładnie całość, aż drożdże rozpuszczą się. Dodaj mąkę, ponownie zamieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Resztę (250 g) mleka przelej do dużej miski, dodaj jajko, cukier biały, miód, rozczyn i przesianą mąkę.
- Zacznij wyrabianie ciasta. Kiedy składniki połączą się, dodaj sól. Dokładnie zagnieć ciasto na blacie, podsypując go mąką (możesz uderzyć kilkakrotnie ciastem o blat).
- Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyłóż na blat i podziel na paski, a paski podziel na mniejsze kawałki (ważące ok. 20 gramów). Z małych kawałeczków uformuj kuleczki.
- Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.
- Formę (najlepiej taką na babkę z kominem) wysmaruj tłuszczem i posyp mieszanką cukru i cynamonu, by pokryła delikatną warstwą większość blaszki.
- Roztopione masło wlej do miseczki. Każdą kuleczkę najpierw włóż do masła, a następnie obtocz w mieszance cukru i cynamonu.
- Kuleczki układaj koło siebie w formie, tworząc warstwy. Kiedy forma będzie wypełniona kuleczkami, przykryj ją i odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut).
- Po tym czasie włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Małpi chlebek piecz przez ok. 30 minut.