PrzepisDeseryMa mylącą nazwę i nietypowy wygląd, ale smakuje obłędnie. Przysmak wprost z amerykańskich filmów

Ma mylącą nazwę i nietypowy wygląd, ale smakuje obłędnie. Przysmak wprost z amerykańskich filmów

Monkey bread, czyli cynamonowy chlebek jest szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych
Monkey bread, czyli cynamonowy chlebek jest szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
26.09.2023 10:17

Te maślano-cynamonowe kawałki ciasta drożdżowego dosłownie rozpływają się w ustach. Nie bez kozery mowa tutaj o kawałkach. To właśnie z nich -lepkich i słodkich - składa się małpi chlebek (monkey bread). To doskonały pomysł na śniadanie w amerykańskim stylu. Przepisem na wypiek podzieliła się Ewa Szczęsna znana z programu "MasterChef".

Monkey bread (znany w Polsce jako małpi chlebek) to popularna amerykańska przekąska składająca się z cynamonowych, lekko karmelowych kawałków ciasta. Nie jest to jednak zwykła drożdżówka. Ze względu na nietypowy wygląd, osobliwą nazwę, jak i specyficzny sposób jedzenia smakołyku trudno przejść obok niego obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małpi chlebek. Co to takiego?

Małpi chlebek to - uproszczając - słodkie kawałki ciasta drożdżowego, skąpane przed pieczeniem w maśle i pokryte mieszanką cukru i cynamonu. To najprostsza wersja wypieku, ale istnieje wiele innych wariacji, w których znajdziemy takie dodatki jak: orzechy, rodzynki, czekoladę czy karmel. Małpi chlebek podaje się na gorąco, gdyż wtedy kawałki ciasta są miękkie i wilgotne. Można pokryć go polewą na bazie karmelu lub cukrem pudrem.

Nazwa - monkey bread (małpi chlebek) - pochodzi od sposobu, w jaki specjał jest spożywany. Kawałki ciasta oddzielane są rękoma, co przypomina sposób, w jaki małpy rozrywają jedzenie. Małpi chlebek jest popularnym daniem podczas spotkań towarzyskich i okazji świątecznych w Stanach Zjednoczonych. Przepisem na ten rarytas podzieliła się Ewa Szczęsna znana z programu "MasterChef".

Małpi chlebek w wykonaniu Ewy Szczęsnej
Małpi chlebek w wykonaniu Ewy Szczęsnej © Instagram | Ewa Szczesna (screenshot)

Monkey bread - małpi chlebek. Przepis Ewy Szczęsnej

Składniki:

  • 10 g drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 g mleka,
  • 1 jajko,
  • 120 g rozpuszczonego masła,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka cukru białego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • szklanka cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn: 10 gramów drożdży połącz z 50 gramami mleka. Wymieszaj dokładnie całość, aż drożdże rozpuszczą się. Dodaj mąkę, ponownie zamieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Resztę (250 g) mleka przelej do dużej miski, dodaj jajko, cukier biały, miód, rozczyn i przesianą mąkę.
  3. Zacznij wyrabianie ciasta. Kiedy składniki połączą się, dodaj sól. Dokładnie zagnieć ciasto na blacie, podsypując go mąką (możesz uderzyć kilkakrotnie ciastem o blat).
  4. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat i podziel na paski, a paski podziel na mniejsze kawałki (ważące ok. 20 gramów). Z małych kawałeczków uformuj kuleczki.
  6. Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.
  7. Formę (najlepiej taką na babkę z kominem) wysmaruj tłuszczem i posyp mieszanką cukru i cynamonu, by pokryła delikatną warstwą większość blaszki.
  8. Roztopione masło wlej do miseczki. Każdą kuleczkę najpierw włóż do masła, a następnie obtocz w mieszance cukru i cynamonu.
  9. Kuleczki układaj koło siebie w formie, tworząc warstwy. Kiedy forma będzie wypełniona kuleczkami, przykryj ją i odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut).
  10. Po tym czasie włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Małpi chlebek piecz przez ok. 30 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także