WideoIdealnie kremowy sernik z malinami. Już nigdy nie robię go z innego przepisu

Idealnie kremowy sernik z malinami. Już nigdy nie robię go z innego przepisu

Sernik z malinami- Pyszności
Sernik z malinami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
23.09.2023 07:40

Kremowy sernik bez twarogu z prostą konfiturą, aksamitną masą serową i świeżymi malinami to jeden z moich ukochanych deserów. Przygotowanie jest naprawdę proste, a sam sernik znika do ostatniego okruszka.

Sernik jest niemal jak król wśród wszystkich ciast. Pomysłów i przepisów na jego podanie jest cała masa, jednak to właśnie ten kremowy sernik z malinami skradł moje serce. W roli spodu występują pokruszone ciasteczka owsiane, które nadają całości delikatnej chrupkości. Wyłamałam się również odrobinę ze schematu, bo w masie serowej próżno szukać twarogu - główne skrzypce zagra tutaj serek śmietankowy oraz mascarpone. Dzięki temu masa jest idealnie kremowa i delikatna, a jej połączenie z konfiturą malinową i świeżymi owocami sprawi, że całe ciasto zniknie w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik z malinami

Składniki:

Spód:

  • 400 g ciastek owsianych,
  • 150 g masła.

Malinowa konfitura:

  • 250 g malin,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sernik:

  • 4 jajka,
  • 1 kg serka śmietankowego,
  • 150 g cukru,
  • 50 g serka mascarpone.

Polewa:

  • 3 tabliczki białej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 36%,
  • 200 g malin - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ciasteczka owsiane blenduję i mieszam z roztopionymi i przestudzonym masłem. Powstałą masą ciasteczkową wypełniam spód i odrobinę rantu tortownicy, dociskając okruszki łyżką, aby powstał zwarty spód do ciasta. Odstawiam do lodówki.

Spód do sernika- Pyszności
Spód do sernika- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Przechodzę do przygotowania konfitury. W rondelku umieszczam maliny, dosypuję cukier i wyciskam sok z cytryny. Podgrzewam całość, mieszając masę, do momentu, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści.

Krok 3: Przygotowuję masę serową. Serek śmietankowy mieszam wraz z cukrem. Następnie dodaję mascarpone oraz stopniowo wbijam jajka.

Masa serowa- Pyszności
Masa serowa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Do tortownicy z ciasteczkowym spodem wlewam przestudzoną konfiturę, a następnie przykrywam ją masą serową. Sernik piekę w 170 st/ Celsjusza przez 30 minut, a następnie w 120 st. Celsjusza przez 50 minut.

Sernik z malinami- Pyszności
Sernik z malinami- Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Czekoladę roztapiam ze śmietanką i polewam upieczony i przestudzony sernik. Dekoruję całość malinami i wstawiam do lodówki, aby polewa zastygła. Smacznego!

Sernik z malinami- Pyszności
Sernik z malinami- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także