Idealnie kremowy sernik z malinami. Już nigdy nie robię go z innego przepisu
Kremowy sernik bez twarogu z prostą konfiturą, aksamitną masą serową i świeżymi malinami to jeden z moich ukochanych deserów. Przygotowanie jest naprawdę proste, a sam sernik znika do ostatniego okruszka.
23.09.2023 07:40
Sernik jest niemal jak król wśród wszystkich ciast. Pomysłów i przepisów na jego podanie jest cała masa, jednak to właśnie ten kremowy sernik z malinami skradł moje serce. W roli spodu występują pokruszone ciasteczka owsiane, które nadają całości delikatnej chrupkości. Wyłamałam się również odrobinę ze schematu, bo w masie serowej próżno szukać twarogu - główne skrzypce zagra tutaj serek śmietankowy oraz mascarpone. Dzięki temu masa jest idealnie kremowa i delikatna, a jej połączenie z konfiturą malinową i świeżymi owocami sprawi, że całe ciasto zniknie w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik z malinami
Składniki:
Spód:
- 400 g ciastek owsianych,
- 150 g masła.
Malinowa konfitura:
- 250 g malin,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sernik:
- 4 jajka,
- 1 kg serka śmietankowego,
- 150 g cukru,
- 50 g serka mascarpone.
Polewa:
- 3 tabliczki białej czekolady,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 200 g malin - do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ciasteczka owsiane blenduję i mieszam z roztopionymi i przestudzonym masłem. Powstałą masą ciasteczkową wypełniam spód i odrobinę rantu tortownicy, dociskając okruszki łyżką, aby powstał zwarty spód do ciasta. Odstawiam do lodówki.
Krok 2: Przechodzę do przygotowania konfitury. W rondelku umieszczam maliny, dosypuję cukier i wyciskam sok z cytryny. Podgrzewam całość, mieszając masę, do momentu, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści.
Krok 3: Przygotowuję masę serową. Serek śmietankowy mieszam wraz z cukrem. Następnie dodaję mascarpone oraz stopniowo wbijam jajka.
Krok 4: Do tortownicy z ciasteczkowym spodem wlewam przestudzoną konfiturę, a następnie przykrywam ją masą serową. Sernik piekę w 170 st/ Celsjusza przez 30 minut, a następnie w 120 st. Celsjusza przez 50 minut.
Krok 5: Czekoladę roztapiam ze śmietanką i polewam upieczony i przestudzony sernik. Dekoruję całość malinami i wstawiam do lodówki, aby polewa zastygła. Smacznego!