Idealnie kremowy sernik z malinami. Już nigdy nie robię go z innego przepisu

Kremowy sernik bez twarogu z prostą konfiturą, aksamitną masą serową i świeżymi malinami to jeden z moich ukochanych deserów. Przygotowanie jest naprawdę proste, a sam sernik znika do ostatniego okruszka.

Sernik z malinami- PysznościSernik z malinami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Sernik jest niemal jak król wśród wszystkich ciast. Pomysłów i przepisów na jego podanie jest cała masa, jednak to właśnie ten kremowy sernik z malinami skradł moje serce. W roli spodu występują pokruszone ciasteczka owsiane, które nadają całości delikatnej chrupkości. Wyłamałam się również odrobinę ze schematu, bo w masie serowej próżno szukać twarogu - główne skrzypce zagra tutaj serek śmietankowy oraz mascarpone. Dzięki temu masa jest idealnie kremowa i delikatna, a jej połączenie z konfiturą malinową i świeżymi owocami sprawi, że całe ciasto zniknie w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie kremowy sernik z malinami. Już nigdy nie robię go z innego przepisu

Sernik z malinami

Składniki:

Spód:

  • 400 g ciastek owsianych,
  • 150 g masła.

Malinowa konfitura:

  • 250 g malin,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sernik:

  • 4 jajka,
  • 1 kg serka śmietankowego,
  • 150 g cukru,
  • 50 g serka mascarpone.

Polewa:

  • 3 tabliczki białej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 36%,
  • 200 g malin - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ciasteczka owsiane blenduję i mieszam z roztopionymi i przestudzonym masłem. Powstałą masą ciasteczkową wypełniam spód i odrobinę rantu tortownicy, dociskając okruszki łyżką, aby powstał zwarty spód do ciasta. Odstawiam do lodówki.

Spód do sernika- Pyszności
Spód do sernika- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Przechodzę do przygotowania konfitury. W rondelku umieszczam maliny, dosypuję cukier i wyciskam sok z cytryny. Podgrzewam całość, mieszając masę, do momentu, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści.

Krok 3: Przygotowuję masę serową. Serek śmietankowy mieszam wraz z cukrem. Następnie dodaję mascarpone oraz stopniowo wbijam jajka.

Masa serowa- Pyszności
Masa serowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Do tortownicy z ciasteczkowym spodem wlewam przestudzoną konfiturę, a następnie przykrywam ją masą serową. Sernik piekę w 170 st/ Celsjusza przez 30 minut, a następnie w 120 st. Celsjusza przez 50 minut.

Sernik z malinami- Pyszności
Sernik z malinami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Czekoladę roztapiam ze śmietanką i polewam upieczony i przestudzony sernik. Dekoruję całość malinami i wstawiam do lodówki, aby polewa zastygła. Smacznego!

Sernik z malinami- Pyszności
Sernik z malinami- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej