Pyszna alternatywa dla sernika. Gdy usłyszysz nazwę, zaśmiejesz się na głos
Wygląda jak sernik, smakuje jak on, ale przygotowuje się go o wiele szybciej i łatwiej. Ciasto Styropian, bo o nim będzie dziś mowa, może i ma śmieszną nazwę, ale w jego genialnym smaku nie ma nic zabawnego!
05.09.2023 11:56
Chociaż przygotowanie sernika nie jest być może największym cukierniczym wyzwaniem świata, to należy jasno podkreślić, że co nieco czasu i energii trzeba w niego włożyć. Co więcej, przed spożyciem klasycznego sernika trzeba skrzętnie obliczyć wszystkie "za" i "przeciw". Smak smakiem, ale z wysoką kalorycznością nie zawsze jest nam po drodze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W takich właśnie momentach dobrze jest mieć przygotowany plan awaryjny. "Zjeść ciastko i mieć ciastko" - można by rzec. Ciasto styropian, zwane oszukanym sernikiem, smakuje bowiem doskonale (i zupełnie jak sernik), a jednocześnie jest znacznie lżejsze i mniej kaloryczne.
Główną rolę w cieście styropian odgrywa — zamiast białego sera — jogurt. Do receptury warto dorzucić jeszcze garść świeżych owoców leśnych. To dobry sposób na wykorzystanie końcówki sezonu na te zdrowe łakocie, o których właściwościach pisaliśmy niedawno tutaj. A teraz przechodzimy do konkretów i zapraszamy do przepisu!
Ciasto styropian
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
- 1200 g jogurtu brzoskwiniowego
- 2/3 szklanki cukru
- 5 białek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder
- garść owoców leśnych
Sposób przygotowania:
- Mąkę umieść w misce. Dodaj do niej cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia, żółtko i posiekane masło. Wyrób dłońmi jednolitą masę, a następnie podziel ją na dwie części: jedną odrobinę większą od drugiej.
- Mniejszy kawałek ciasta zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki. Większy przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyklej spód.
- Czas na przygotowanie masy. Białka ubij ze szczyptą soli. Po chwili zacznij stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż powstanie sztywna piana.
- W drugiej misce wymieszaj jogurt brzoskwiniowy z budyniami śmietankowymi. Kiedy składniki się połączą, dodaj do nich jeszcze pianę z białek.
- Tak przygotowaną masę przełóż na spód ciasta w tortownicy.
- Wyjmij z lodówki mniejszą część masy, pokrusz ją i wysyp na wierzch ciasta.
- Wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz 50 minut.
- Studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Podawaj z cukrem pudrem i owocami. Smacznego!