PrzepisCiastaPyszna alternatywa dla sernika. Gdy usłyszysz nazwę, zaśmiejesz się na głos

Pyszna alternatywa dla sernika. Gdy usłyszysz nazwę, zaśmiejesz się na głos

Ciasto styropian - pyszne jak sernik, ale szybsze i łatwiejsze
Ciasto styropian - pyszne jak sernik, ale szybsze i łatwiejsze
Źródło zdjęć: © canva.com
05.09.2023 11:56

Wygląda jak sernik, smakuje jak on, ale przygotowuje się go o wiele szybciej i łatwiej. Ciasto Styropian, bo o nim będzie dziś mowa, może i ma śmieszną nazwę, ale w jego genialnym smaku nie ma nic zabawnego!

Chociaż przygotowanie sernika nie jest być może największym cukierniczym wyzwaniem świata, to należy jasno podkreślić, że co nieco czasu i energii trzeba w niego włożyć. Co więcej, przed spożyciem klasycznego sernika trzeba skrzętnie obliczyć wszystkie "za" i "przeciw". Smak smakiem, ale z wysoką kalorycznością nie zawsze jest nam po drodze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W takich właśnie momentach dobrze jest mieć przygotowany plan awaryjny. "Zjeść ciastko i mieć ciastko" - można by rzec. Ciasto styropian, zwane oszukanym sernikiem, smakuje bowiem doskonale (i zupełnie jak sernik), a jednocześnie jest znacznie lżejsze i mniej kaloryczne.

Główną rolę w cieście styropian odgrywa — zamiast białego sera — jogurt. Do receptury warto dorzucić jeszcze garść świeżych owoców leśnych. To dobry sposób na wykorzystanie końcówki sezonu na te zdrowe łakocie, o których właściwościach pisaliśmy niedawno tutaj. A teraz przechodzimy do konkretów i zapraszamy do przepisu!

Ciasto styropian

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa jogurtowa:


  • 1200 g jogurtu brzoskwiniowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • szczypta soli


Dodatkowo:


  • cukier puder
  • garść owoców leśnych


Ciasto styropian - wrócisz do niego jeszcze wiele razy
Ciasto styropian - wrócisz do niego jeszcze wiele razy© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę umieść w misce. Dodaj do niej cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia, żółtko i posiekane masło. Wyrób dłońmi jednolitą masę, a następnie podziel ją na dwie części: jedną odrobinę większą od drugiej.
  2. Mniejszy kawałek ciasta zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki. Większy przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyklej spód.
  3. Czas na przygotowanie masy. Białka ubij ze szczyptą soli. Po chwili zacznij stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż powstanie sztywna piana.
  4. W drugiej misce wymieszaj jogurt brzoskwiniowy z budyniami śmietankowymi. Kiedy składniki się połączą, dodaj do nich jeszcze pianę z białek.
  5. Tak przygotowaną masę przełóż na spód ciasta w tortownicy.
  6. Wyjmij z lodówki mniejszą część masy, pokrusz ją i wysyp na wierzch ciasta.
  7. Wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz 50 minut.
  8. Studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Podawaj z cukrem pudrem i owocami. Smacznego!



Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także