Mieszam 3 składniki i wstawiam do lodówki. Wszyscy chcą przepis na ten torcik na zimno
Ten deser uratuje cię z wielu opresji. Potrzebujesz przepisu na ekspresowe ciasto z łatwo dostępnych składników? Czekoladowy torcik owsiany sprawdzi się idealnie. Do tego możesz podać go weganom oraz osobom będącym na diecie.
26.09.2023 09:05
Wystarczą 3 składniki, by stworzyć przepyszny torcik na zimno. Ten szybki deser pokochają i dorośli, i dzieci. W tym drugim przypadku lepiej postawić na mniej gorzką czekoladę - dziecięce buźki mogą wykrzywić się w grymasie po zjedzeniu ciasta na bazie ciemnej tabliczki. Deser ten można nazwać udawanym brownie - jest mocno czekoladowy, ale nieco odchudzony i wzbogacony płatkami owsianymi. Koniecznie wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowy deser z płatków owsianych. Dla dorosłych i dla dzieci
Czekoladowy torcik owsiany to dobry na sposób na przemycenie płatków owsianych do diety najmłodszych oraz ciekawe rozwiązanie na urozmaicenie słodkiego menu u wegan (pod warunkiem użycia wegańskiej czekolady). Do przygotowania deseru potrzebujesz jedynie czekolady, mleka kokosowego i płatków owsianych. To wszystko. Najprostsze pomysły są zawsze jednymi z najlepszych.
Deser możesz urozmaicić na wiele różnych sposobów. Zamień mleko kokosowe na krowie lub inne roślinne, np. migdałowe czy ryżowe. Płatki owsiane możesz zastąpić orkiszowymi, a do smaku dodaj do masy ulubione orzechy lub inne bakalie czy nawet owoce (banana lub gruszkę). Trzyskładnikowa baza owsianego torciku jest bardzo uniwersalna.
Deser ten można nazwać udawanym brownie, ponieważ podobnie do pierwowzoru ma ciężką konsystencję i intensywnie czekoladowy smak. Niemniej poza czekoladą brownie składa się jeszcze m.in. z jajek, masła, cukru oraz niedużej ilości mąki. Owsiany torcik na zimno jest więc alternatywą dla osób będących na diecie wykluczeniowej bądź odchudzającej.
Torcik na zimno z płatków owsianych. Przepis na udawane brownie
Składniki:
- 375 ml mleka kokosowego,
- 180 g ciemnej czekolady,
- 220 g płatków owsianych.
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe wlej go garnka i połącz z pokruszoną/posiekaną czekoladą.
- Podgrzej całość na wolnym ogniu, aż składniki połączą się i powstanie gęsta czekoladowa masa.
- Następnie do masy dodaj płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj całość.
- Masę przełóż na tortownicę (średnica 18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Torcik pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie przechowuj deser w lodówce.