Oryginalny i zachwycający w smaku burger z foremki to nasze najnowsze odkrycie
Burger kojarzy ci się pewnie w ściśle określony sposób. Bułka, kawałek mięsa i cała masa dodatków. A gdyby tak, trochę zaszaleć i przygotować kultową przekąskę zupełnie inaczej?
31.10.2023 | aktual.: 14.03.2024 14:33
Jeśli śledzisz nasze poczynania od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że w kuchni Pyszności zawsze się coś dzieje. Jednocześnie nie boimy się wyzwań kulinarnych, a każda nowinka z zakresu kulinariów budzi w nas ogromną ekscytację.
Nie inaczej będzie też dzisiaj. Postanowiliśmy tym razem zająć się kultową przekąską, która przeszła jednocześnie małą modyfikację. I naszym zdaniem wyszło jej to tylko na dobre, bo odkryliśmy zupełnie nową mieszankę smakową. Jednocześnie podaliśmy dobrze znane danie w zupełnie nowy sposób. Goście byli zachwyceni!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Burger niby bez bułki, ale i tak na bogato!
Składniki:
- 600 g mielonej wołowiny,
- 1 jajko,
- ½ bułki pszennej,
- ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 100 g tartej mozzarelli,
- ½ cukinii.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od włożenia połowy bułki do miseczki z mlekiem. Do drugiej miski ścieram na tarce cukinię. Następnie obficie posypuję warzywo solą i odstawiam na bok, aby puściło wodę.
Krok 2. Na blacie kuchennym umieszczam miskę z mięsem mielonym, po czym dodaję do środka namoczoną w mleku bułkę, jajko, posiekaną drobno pietruszkę, słodką paprykę, suszony czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam zawartość miski, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Krok 3. Część powstałej mieszanki przekładam do foremki, po czym rozprowadzam ją dokładnie na spodzie, jak i bokach kuchennego gadżetu.
Krok 4. Następnie odsączam dokładnie wcześniej startą cukinię z nadmiaru wody. Dopiero teraz mogę przy jej pomocy zrobić drugą warstwę w foremce do pieczenia.
Krok 5. Kolejną warstwę tworzę ze startego na tarce żółtego sera. Po czym całość przykrywam drugą częścią mięsnej mieszanki. Gotowe danie wkładam do piekarnika na 20 minut. Urządzenie pracuje w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowego burgera można podzielić na 4 części i podać z ulubionymi dodatkami jak, chociażby kolorowe warzywa, aksamitny sos, czy chleb tostowy, który będzie świetnie komponował się z pozostałymi składnikami. Smacznego!
Zobacz także