PrzepisSzybki obiadKroję fileta i zapiekam z kilkoma dodatkami. Nawet moja teściowa się zachwyca

Kroję fileta i zapiekam z kilkoma dodatkami. Nawet moja teściowa się zachwyca

Pieczony filet z kurczaka z dodatkami to świetny pomysł na obiad. Przygotowuje się go bardzo szybko, a do tego jest pyszny i pożywny. Ma wszystko to, czego oczekujemy od dobrego posiłku. Mięso w połączeniu z zapiekanym serem i grzybami smakuje obłędnie.

Filet z kurczaka
Filet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Getty Images,

25.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jestem pewna, że niewielu z nas lubi ślęczeć długie godziny przy kuchence gazowej i pilnować, czy jakieś danie dobrze się gotuje. Na szczęście istnieją przepisy, dzięki którym nie musimy spędzać całych dni w kuchni. Na przykład pieczony filet z kurczaka z dodatkiem grzybów przygotujesz w dosłownie chwilę. Ja sama często przygotowuję tę potrawę. Moja teściowa całkowicie ją doceniła i poprosiła mnie o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Filet z kurczaka z pieczarkami i serem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 200 g startego sera żółtego (lub mozzarella),
  • cebula,
  • marchewka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz.
Filet z kurczaka
Filet z kurczaka© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Pracę zacznij dzień wcześniej. Zajmie ci to dosłownie kilka minut i będziesz mógł iść zajmować się swoimi rzeczami lub po prostu do ciepłego łóżeczka, by się wyspać. Filet podziel na mniejsze części. Posyp je papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość polej olejem lub oliwą. Mięso włóż do lodówki.
  2. Grzyby (na przykład pieczarki) pokrój w cienkie plastry. Marchewkę oraz cebulę umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj też grzyby. Całość dopraw solą i pieprzem. Składniki duś kilka minut pod przykryciem.
  3. Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez 8-10 minut, po tym czasie wyciągnij je i posmaruj majonezem. Na górze poukładaj warzywa z grzybami, a całość posyp startym serem. Na koniec dodaj zioła.
  4. Filet piecz jeszcze przez 30 minut. Danie podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem.