Kroję fileta i zapiekam z kilkoma dodatkami. Nawet moja teściowa się zachwyca

Pieczony filet z kurczaka z dodatkami to świetny pomysł na obiad. Przygotowuje się go bardzo szybko, a do tego jest pyszny i pożywny. Ma wszystko to, czego oczekujemy od dobrego posiłku. Mięso w połączeniu z zapiekanym serem i grzybami smakuje obłędnie.

Filet z kurczakaFilet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Jestem pewna, że niewielu z nas lubi ślęczeć długie godziny przy kuchence gazowej i pilnować, czy jakieś danie dobrze się gotuje. Na szczęście istnieją przepisy, dzięki którym nie musimy spędzać całych dni w kuchni. Na przykład pieczony filet z kurczaka z dodatkiem grzybów przygotujesz w dosłownie chwilę. Ja sama często przygotowuję tę potrawę. Moja teściowa całkowicie ją doceniła i poprosiła mnie o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Filet z kurczaka z pieczarkami i serem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 200 g startego sera żółtego (lub mozzarella),
  • cebula,
  • marchewka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz.
Filet z kurczaka
Filet z kurczaka © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Pracę zacznij dzień wcześniej. Zajmie ci to dosłownie kilka minut i będziesz mógł iść zajmować się swoimi rzeczami lub po prostu do ciepłego łóżeczka, by się wyspać. Filet podziel na mniejsze części. Posyp je papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość polej olejem lub oliwą. Mięso włóż do lodówki.
  2. Grzyby (na przykład pieczarki) pokrój w cienkie plastry. Marchewkę oraz cebulę umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj też grzyby. Całość dopraw solą i pieprzem. Składniki duś kilka minut pod przykryciem.
  3. Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez 8-10 minut, po tym czasie wyciągnij je i posmaruj majonezem. Na górze poukładaj warzywa z grzybami, a całość posyp startym serem. Na koniec dodaj zioła.
  4. Filet piecz jeszcze przez 30 minut. Danie podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej