Kroję fileta i zapiekam z kilkoma dodatkami. Nawet moja teściowa się zachwyca
Pieczony filet z kurczaka z dodatkami to świetny pomysł na obiad. Przygotowuje się go bardzo szybko, a do tego jest pyszny i pożywny. Ma wszystko to, czego oczekujemy od dobrego posiłku. Mięso w połączeniu z zapiekanym serem i grzybami smakuje obłędnie.
25.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jestem pewna, że niewielu z nas lubi ślęczeć długie godziny przy kuchence gazowej i pilnować, czy jakieś danie dobrze się gotuje. Na szczęście istnieją przepisy, dzięki którym nie musimy spędzać całych dni w kuchni. Na przykład pieczony filet z kurczaka z dodatkiem grzybów przygotujesz w dosłownie chwilę. Ja sama często przygotowuję tę potrawę. Moja teściowa całkowicie ją doceniła i poprosiła mnie o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Filet z kurczaka z pieczarkami i serem - przepis
Potrzebne składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 250 g pieczarek,
- 200 g startego sera żółtego (lub mozzarella),
- cebula,
- marchewka,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy,
- łyżka masła,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki ostrej,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka oregano,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- Pracę zacznij dzień wcześniej. Zajmie ci to dosłownie kilka minut i będziesz mógł iść zajmować się swoimi rzeczami lub po prostu do ciepłego łóżeczka, by się wyspać. Filet podziel na mniejsze części. Posyp je papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość polej olejem lub oliwą. Mięso włóż do lodówki.
- Grzyby (na przykład pieczarki) pokrój w cienkie plastry. Marchewkę oraz cebulę umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj też grzyby. Całość dopraw solą i pieprzem. Składniki duś kilka minut pod przykryciem.
- Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez 8-10 minut, po tym czasie wyciągnij je i posmaruj majonezem. Na górze poukładaj warzywa z grzybami, a całość posyp startym serem. Na koniec dodaj zioła.
- Filet piecz jeszcze przez 30 minut. Danie podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem.