Nie zabielaj śmietaną. Pieczarkowa z innym składnikiem, będzie o niebo lepsza i zdrowsza

Jeśli naszła cię chęć na miskę gorącej i aromatycznej zupy pieczarkowej, to nie ma co zwlekać — trzeba działać. Zanim jednak zabielisz potrawę śmietaną, wstrzymaj się na chwilę i przeczytaj ten artykuł. Zaproponujemy ci w nim małą, kulinarną rewolucję i jesteśmy pewni, że jeśli się na nią zdecydujesz, to nie pożałujesz.

Zupa pieczarkowa będzie lepsza niż kiedykolwiek. Wystarczy jeden nietypowy składnikZupa pieczarkowa będzie lepsza niż kiedykolwiek. Wystarczy jeden nietypowy składnik
Źródło zdjęć: © canva.com

Można powiedzieć, że w jesienne dni tego typu, którego świadkami jesteśmy teraz, każda zupa smakuje dobrze. Należy jednak uczciwie zaznaczyć, że niektóre z nich rozgrzewają i sycą lepiej niż inne. Czy to placebo? Pieczarkowe lobby? Naiwność? Nazwij to jak chcesz, my uważamy, że zupa pieczarkowa jest jesienią po prostu najlepsza na świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem stworzysz piękny obraz w jadalnym wydaniu. W roli głównej wystąpi genialna dynia

Gęsta, aromatyczna i idealnie grzybowa zupa, którą dzisiaj ci pokażemy, jest efektem nie tylko użycia klasycznych składników, ale także delikatnej modyfikacji przepisu. Do zagęszczenia bulionu użyjemy bowiem nie śmietany, nie mąki, ani tym bardziej zasmażki. Posłużymy się natomiast... serkiem topionym. To wprowadzi konsystencję pieczarkowej w zupełnie inny wymiar. Taki, jakiego na długo nie zapomnisz. Zakład? Oto przepis — przekonaj się i daj nam znać, jak wyszło!

Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 250 g pieczarek,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 opakowanie serka topionego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna angielskie,
  • suszona bazylia,
  • szczypta kurkumy,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to hit, którego nie zapomnisz nigdy
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to hit, którego nie zapomnisz nigdy © canva.com
  1. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na maśle. Zrób to w tym samym garnku, w którym będziesz gotował zupę.
  2. Do cebuli dorzuć jeszcze obraną i pokrojoną marchewkę. Podsmażaj przez kilka chwil, a następnie dodaj do obecnych w garnku składników pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Gdy warzywa się zarumienią, zalej je bulionem warzywnym. Zupę dopraw listkami laurowymi, zielem angielskim, bazylią, a później również solą i pieprzem. Gotuj przez około 15 minut.
  4. W tym czasie pokrój pieczarki w plasterki, a następnie dodaj je do gotującej się zupy. Na koniec zagęść pieczarkową serkiem topionym, mieszając go stopniowo z gorącym bulionem. Podawaj z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀