Nie zabielaj śmietaną. Pieczarkowa z innym składnikiem, będzie o niebo lepsza i zdrowsza

Jeśli naszła cię chęć na miskę gorącej i aromatycznej zupy pieczarkowej, to nie ma co zwlekać — trzeba działać. Zanim jednak zabielisz potrawę śmietaną, wstrzymaj się na chwilę i przeczytaj ten artykuł. Zaproponujemy ci w nim małą, kulinarną rewolucję i jesteśmy pewni, że jeśli się na nią zdecydujesz, to nie pożałujesz.

Zupa pieczarkowa będzie lepsza niż kiedykolwiek. Wystarczy jeden nietypowy składnikZupa pieczarkowa będzie lepsza niż kiedykolwiek. Wystarczy jeden nietypowy składnik
Źródło zdjęć: © canva.com

Można powiedzieć, że w jesienne dni tego typu, którego świadkami jesteśmy teraz, każda zupa smakuje dobrze. Należy jednak uczciwie zaznaczyć, że niektóre z nich rozgrzewają i sycą lepiej niż inne. Czy to placebo? Pieczarkowe lobby? Naiwność? Nazwij to jak chcesz, my uważamy, że zupa pieczarkowa jest jesienią po prostu najlepsza na świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem stworzysz piękny obraz w jadalnym wydaniu. W roli głównej wystąpi genialna dynia

Gęsta, aromatyczna i idealnie grzybowa zupa, którą dzisiaj ci pokażemy, jest efektem nie tylko użycia klasycznych składników, ale także delikatnej modyfikacji przepisu. Do zagęszczenia bulionu użyjemy bowiem nie śmietany, nie mąki, ani tym bardziej zasmażki. Posłużymy się natomiast... serkiem topionym. To wprowadzi konsystencję pieczarkowej w zupełnie inny wymiar. Taki, jakiego na długo nie zapomnisz. Zakład? Oto przepis — przekonaj się i daj nam znać, jak wyszło!

Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 250 g pieczarek,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 opakowanie serka topionego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna angielskie,
  • suszona bazylia,
  • szczypta kurkumy,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to hit, którego nie zapomnisz nigdy
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to hit, którego nie zapomnisz nigdy © canva.com
  1. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na maśle. Zrób to w tym samym garnku, w którym będziesz gotował zupę.
  2. Do cebuli dorzuć jeszcze obraną i pokrojoną marchewkę. Podsmażaj przez kilka chwil, a następnie dodaj do obecnych w garnku składników pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Gdy warzywa się zarumienią, zalej je bulionem warzywnym. Zupę dopraw listkami laurowymi, zielem angielskim, bazylią, a później również solą i pieprzem. Gotuj przez około 15 minut.
  4. W tym czasie pokrój pieczarki w plasterki, a następnie dodaj je do gotującej się zupy. Na koniec zagęść pieczarkową serkiem topionym, mieszając go stopniowo z gorącym bulionem. Podawaj z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej