Nie zabielaj śmietaną. Pieczarkowa z innym składnikiem, będzie o niebo lepsza i zdrowsza
Jeśli naszła cię chęć na miskę gorącej i aromatycznej zupy pieczarkowej, to nie ma co zwlekać — trzeba działać. Zanim jednak zabielisz potrawę śmietaną, wstrzymaj się na chwilę i przeczytaj ten artykuł. Zaproponujemy ci w nim małą, kulinarną rewolucję i jesteśmy pewni, że jeśli się na nią zdecydujesz, to nie pożałujesz.
24.10.2023 09:57
Można powiedzieć, że w jesienne dni tego typu, którego świadkami jesteśmy teraz, każda zupa smakuje dobrze. Należy jednak uczciwie zaznaczyć, że niektóre z nich rozgrzewają i sycą lepiej niż inne. Czy to placebo? Pieczarkowe lobby? Naiwność? Nazwij to jak chcesz, my uważamy, że zupa pieczarkowa jest jesienią po prostu najlepsza na świecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gęsta, aromatyczna i idealnie grzybowa zupa, którą dzisiaj ci pokażemy, jest efektem nie tylko użycia klasycznych składników, ale także delikatnej modyfikacji przepisu. Do zagęszczenia bulionu użyjemy bowiem nie śmietany, nie mąki, ani tym bardziej zasmażki. Posłużymy się natomiast... serkiem topionym. To wprowadzi konsystencję pieczarkowej w zupełnie inny wymiar. Taki, jakiego na długo nie zapomnisz. Zakład? Oto przepis — przekonaj się i daj nam znać, jak wyszło!
Zupa pieczarkowa
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
- 250 g pieczarek,
- 400 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 opakowanie serka topionego,
- 2 łyżki masła,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziarna angielskie,
- suszona bazylia,
- szczypta kurkumy,
- koperek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na maśle. Zrób to w tym samym garnku, w którym będziesz gotował zupę.
- Do cebuli dorzuć jeszcze obraną i pokrojoną marchewkę. Podsmażaj przez kilka chwil, a następnie dodaj do obecnych w garnku składników pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gdy warzywa się zarumienią, zalej je bulionem warzywnym. Zupę dopraw listkami laurowymi, zielem angielskim, bazylią, a później również solą i pieprzem. Gotuj przez około 15 minut.
- W tym czasie pokrój pieczarki w plasterki, a następnie dodaj je do gotującej się zupy. Na koniec zagęść pieczarkową serkiem topionym, mieszając go stopniowo z gorącym bulionem. Podawaj z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!