To zdecydowanie najzdrowszy sposób zagęszczenia zupy. Jest też dodatkowym źródłem białka

Nie ma to jak gorąca, gęsta zupa, która nie tylko nakarmi, ale i rozgrzeje w ponure jesienne dni. Dzisiaj chcemy porozmawiać na temat zagęszczania takich potraw. Okazuje się bowiem, że są na to sposoby lepsze i gorsze, a ten, który poruszymy w tym artykule, jest z nich wszystkich najzdrowszy.

Zagęszczona zupa nie musi obciążać żołądka. Poznaj najlepszy sposóbZagęszczona zupa nie musi obciążać żołądka. Poznaj najlepszy sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na drodze kulinarnego rozwoju każdego kucharza czy kucharkę w końcu czeka kwestia zagęszczania zup i sosów. Zwłaszcza te pierwsze stanowią kwintesencję ogniska domowego Polaków, bo to właśnie w naszym kraju zupy są popularne jak niemal nigdzie indziej na świecie. To chyba wystarczający powód na to, żeby nauczyć się je idealnie zagęszczać, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Halloween zbliża się wielkimi krokami. Z taką przekąską na pewno będzie udane

Chociaż tę czynność robił już prawdopodobnie każdy z nas, to warto zaznaczyć, że ze wszystkich sposobów zagęszczania zup i sosów istnieje jeden, który wyróżnia się kwestią zdrowotną. Dostarcza potrawie dodatkowej porcji białka, nie obciąża żołądka i nie wyrzuca w kosmos ilości kalorii.

Zagęszczona zupa. Tylko jak?

Najpopularniejszym sposobem zagęszczania zup i sosów jest użycie mąki pszennej, zasmażki lub śmietany. W tym miejscu trzeba uczciwie zaznaczyć, że — zwłaszcza zasmażka — podbija kaloryczność zupy w znacznym stopniu, dodatkowo obciążając ją niemałą ilością wątpliwej jakości nasyconych kwasów tłuszczowych. Trochę szkoda — przecież jesteśmy w temacie bardzo zdrowych zup.

Istnieją też inne metody zagęszczania zup. Takie, które kwestie zdrowotne pozostawiają daleko w tyle, dając jasno do zrozumienia, że czasem można sobie pofolgować. Tym sposobem dowiadujemy się między innymi o tym, że co poniektórzy z nas dodają do bulionu różnego rodzaju... sery. Najpowszechniejszym gatunkiem w tej niszy okazuje się popularny mascarpone.

Zupa może być zagęszczona śmietaną, zasmażką, a nawet mascarpone
Zupa może być zagęszczona śmietaną, zasmażką, a nawet mascarpone © canva.com

Najzdrowszy sposób na zagęszczenie zupy

Powróćmy na chwilę do kategorii zdrowego, a nie tylko skutecznego zagęszczania zup i sosów. Tu najlepiej odnajdują się zblendowane warzywa, ale nie zawsze mamy czas na stosowanie tej wymagającej metody. Dlatego właśnie za najzdrowszy produkt do szybkiego zagęszczenia zupy uznajemy... mąkę z ciecierzycy.

Ten ciągle jeszcze niezbyt popularny w Polsce produkt spożywczy to znakomite źródło białka, błonnika, fosforu, magnezu i wielu innych wartości odżywczych. Sproszkowaną cieciorkę bardzo upodobali sobie wegetarianie i weganie, ale o jej właściwościach prozdrowotnych jest głośno również wśród "mięsożerców". Warto zainteresować się tym artykułem i zawsze mieć go w domu!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia