To zdecydowanie najzdrowszy sposób zagęszczenia zupy. Jest też dodatkowym źródłem białka
Nie ma to jak gorąca, gęsta zupa, która nie tylko nakarmi, ale i rozgrzeje w ponure jesienne dni. Dzisiaj chcemy porozmawiać na temat zagęszczania takich potraw. Okazuje się bowiem, że są na to sposoby lepsze i gorsze, a ten, który poruszymy w tym artykule, jest z nich wszystkich najzdrowszy.
23.10.2023 | aktual.: 14.03.2024 14:21
Na drodze kulinarnego rozwoju każdego kucharza czy kucharkę w końcu czeka kwestia zagęszczania zup i sosów. Zwłaszcza te pierwsze stanowią kwintesencję ogniska domowego Polaków, bo to właśnie w naszym kraju zupy są popularne jak niemal nigdzie indziej na świecie. To chyba wystarczający powód na to, żeby nauczyć się je idealnie zagęszczać, prawda?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chociaż tę czynność robił już prawdopodobnie każdy z nas, to warto zaznaczyć, że ze wszystkich sposobów zagęszczania zup i sosów istnieje jeden, który wyróżnia się kwestią zdrowotną. Dostarcza potrawie dodatkowej porcji białka, nie obciąża żołądka i nie wyrzuca w kosmos ilości kalorii.
Zagęszczona zupa. Tylko jak?
Najpopularniejszym sposobem zagęszczania zup i sosów jest użycie mąki pszennej, zasmażki lub śmietany. W tym miejscu trzeba uczciwie zaznaczyć, że — zwłaszcza zasmażka — podbija kaloryczność zupy w znacznym stopniu, dodatkowo obciążając ją niemałą ilością wątpliwej jakości nasyconych kwasów tłuszczowych. Trochę szkoda — przecież jesteśmy w temacie bardzo zdrowych zup.
Istnieją też inne metody zagęszczania zup. Takie, które kwestie zdrowotne pozostawiają daleko w tyle, dając jasno do zrozumienia, że czasem można sobie pofolgować. Tym sposobem dowiadujemy się między innymi o tym, że co poniektórzy z nas dodają do bulionu różnego rodzaju... sery. Najpowszechniejszym gatunkiem w tej niszy okazuje się popularny mascarpone.
Najzdrowszy sposób na zagęszczenie zupy
Powróćmy na chwilę do kategorii zdrowego, a nie tylko skutecznego zagęszczania zup i sosów. Tu najlepiej odnajdują się zblendowane warzywa, ale nie zawsze mamy czas na stosowanie tej wymagającej metody. Dlatego właśnie za najzdrowszy produkt do szybkiego zagęszczenia zupy uznajemy... mąkę z ciecierzycy.
Ten ciągle jeszcze niezbyt popularny w Polsce produkt spożywczy to znakomite źródło białka, błonnika, fosforu, magnezu i wielu innych wartości odżywczych. Sproszkowaną cieciorkę bardzo upodobali sobie wegetarianie i weganie, ale o jej właściwościach prozdrowotnych jest głośno również wśród "mięsożerców". Warto zainteresować się tym artykułem i zawsze mieć go w domu!