To zdecydowanie najzdrowszy sposób zagęszczenia zupy. Jest też dodatkowym źródłem białka

Nie ma to jak gorąca, gęsta zupa, która nie tylko nakarmi, ale i rozgrzeje w ponure jesienne dni. Dzisiaj chcemy porozmawiać na temat zagęszczania takich potraw. Okazuje się bowiem, że są na to sposoby lepsze i gorsze, a ten, który poruszymy w tym artykule, jest z nich wszystkich najzdrowszy.

Zagęszczona zupa nie musi obciążać żołądka. Poznaj najlepszy sposóbZagęszczona zupa nie musi obciążać żołądka. Poznaj najlepszy sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na drodze kulinarnego rozwoju każdego kucharza czy kucharkę w końcu czeka kwestia zagęszczania zup i sosów. Zwłaszcza te pierwsze stanowią kwintesencję ogniska domowego Polaków, bo to właśnie w naszym kraju zupy są popularne jak niemal nigdzie indziej na świecie. To chyba wystarczający powód na to, żeby nauczyć się je idealnie zagęszczać, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Halloween zbliża się wielkimi krokami. Z taką przekąską na pewno będzie udane

Chociaż tę czynność robił już prawdopodobnie każdy z nas, to warto zaznaczyć, że ze wszystkich sposobów zagęszczania zup i sosów istnieje jeden, który wyróżnia się kwestią zdrowotną. Dostarcza potrawie dodatkowej porcji białka, nie obciąża żołądka i nie wyrzuca w kosmos ilości kalorii.

Zagęszczona zupa. Tylko jak?

Najpopularniejszym sposobem zagęszczania zup i sosów jest użycie mąki pszennej, zasmażki lub śmietany. W tym miejscu trzeba uczciwie zaznaczyć, że — zwłaszcza zasmażka — podbija kaloryczność zupy w znacznym stopniu, dodatkowo obciążając ją niemałą ilością wątpliwej jakości nasyconych kwasów tłuszczowych. Trochę szkoda — przecież jesteśmy w temacie bardzo zdrowych zup.

Istnieją też inne metody zagęszczania zup. Takie, które kwestie zdrowotne pozostawiają daleko w tyle, dając jasno do zrozumienia, że czasem można sobie pofolgować. Tym sposobem dowiadujemy się między innymi o tym, że co poniektórzy z nas dodają do bulionu różnego rodzaju... sery. Najpowszechniejszym gatunkiem w tej niszy okazuje się popularny mascarpone.

Zupa może być zagęszczona śmietaną, zasmażką, a nawet mascarpone
Zupa może być zagęszczona śmietaną, zasmażką, a nawet mascarpone © canva.com

Najzdrowszy sposób na zagęszczenie zupy

Powróćmy na chwilę do kategorii zdrowego, a nie tylko skutecznego zagęszczania zup i sosów. Tu najlepiej odnajdują się zblendowane warzywa, ale nie zawsze mamy czas na stosowanie tej wymagającej metody. Dlatego właśnie za najzdrowszy produkt do szybkiego zagęszczenia zupy uznajemy... mąkę z ciecierzycy.

Ten ciągle jeszcze niezbyt popularny w Polsce produkt spożywczy to znakomite źródło białka, błonnika, fosforu, magnezu i wielu innych wartości odżywczych. Sproszkowaną cieciorkę bardzo upodobali sobie wegetarianie i weganie, ale o jej właściwościach prozdrowotnych jest głośno również wśród "mięsożerców". Warto zainteresować się tym artykułem i zawsze mieć go w domu!

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak