Kotlety z ciecierzycy. Tani przepis na obiad bez mięsa

Apetyczne kotlety z ciecierzycy z aromatycznymi przyprawami to tani przepis na pyszny obiad. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników.

Usmażone kotlety na talerzuKotlety z ciecierzycy- Pyszności
Ewa

Pierwszym skojarzeniem z kotletami są klasyczne schabowe lub mielone. W moim domu ostatnio królują jednak te z ciecierzycy. Powstały przez przypadek- zapomniałam kupić mięso na obiad, a w spiżarce czekała zapomniana puszka cieciorki. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami powstało danie, które przenosi nasze kubki smakowe w orientalną podróż. To naprawdę tani i prosty przepis na obiad bez mięsa, który smakuje po prostu wyśmienicie. O dokładkę proszą nawet najbardziej zagorzali fani mięsa- to zdecydowanie duże wyróżnienie dla tych kotlecików.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Kotlety z ciecierzycy

Składniki:

           
  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryczki chili
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Ugotowaną ciecierzycę przekładam do miski i dodaję jajka. Blenduję na jednolitą masę. Możesz również kupić ugotowaną już ciecierzycę z puszki lub słoika.

Kotlety z ciecierzycy- Pyszności
Kotlety z ciecierzycy- Pyszności

2. Masę doprawiam solą, dodaję kminek, pieprz, proszek do pieczenia, sproszkowaną papryczkę chilli oraz posiekaną natkę pietruszki.

3. Dosypuję bułkę tartą, mąkę i wyrabiam masę. Formuję kotleciki. Jeśli masa wydaje się za sucha, to dodaję trochę wody z ciecierzycy. Dobrze ulepione kotlety nie rozpadną się i nie popękają podczas pieczenia.

Obrazek
Kotlety z ciecierzycy- Pyszności

4. Na patelni rozgrzewam olej roślinny i wykładam uformowane kotleciki. Smażę z obu stron, aż się zarumienią. Kotleciki możesz dodatkowo położyć na kawałku ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażenie kotlecików na patelni
Kotlety z ciecierzycy- Pyszności

5. Kotleciki podaję na ciepło. Świetnie sprawdzą się z ziemniakami i sałatką, w burgerach, wrapach, pitach i kanapkach. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.Smacznego!

Usmażone kotlety na dużym talerzu
Kotlety z ciecierzycy- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa