PrzepisSzwedzkie klopsiki w sosie. Smakują lepiej niż w Ikea

Szwedzkie klopsiki w sosie. Smakują lepiej niż w Ikea

Szwedzkie klopsiki w sosie- Pyszności
Szwedzkie klopsiki w sosie- Pyszności
Ewa

01.05.2023 17:03, aktual.: 20.03.2024 13:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kultowe szwedzkie klopsiki w aromatycznym, jasnym sosie z łatwością przygotujesz w swoim domu. Smakują jeszcze lepiej niż te z IKEA.

Chociaż mogłoby się wydawać, że wizyta w sklepie z meblami i akcesoriami do wnętrz kończy się na kupnie szafy, to w IKEA wygląda to zupełnie inaczej. Wraz z moją rodziną prawie za każdym razem odwiedzamy restaurację, w której flagowym daniem są właśnie klopsiki z sosem. Moi bliscy przepadają za tymi mięsnymi kuleczkami, więc postanowiłam odtworzyć ten przepis w swoim domu. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania: wyszło po prostu przepysznie. Delikatny, jasny sos świetnie komponuje się z wieprzowo-wołowymi kuleczkami- nie można opędzić się od próśb o dokładki, więc zawsze przygotowuję dużą porcję. Co najważniejsze- przepis jest naprawdę prosty i poradzi sobie z nim nawet kuchenny amator.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w filmie:

Szwedzkie klopsiki w sosie

Składniki:

Klopsiki

             
  • 2 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki

Sos

        
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 600 bulionu wołowego/drobiowego
  • 120 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

1. Do miski przekładam mięsa mielone, dodaję mleko, podsmażoną cebulkę, jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam masę, aby składniki równomiernie się połączyły.

Szwedzkie klopsiki- Pyszności
Szwedzkie klopsiki- Pyszności

2. Z powstałej masy formuję klopsiki. Układam je na desce do krojenia i wkładam do lodówki na 20 minut.

Szwedzkie klopsiki- Pyszności
Szwedzkie klopsiki- Pyszności

3. Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron, aż się zarumienią.

4. Usmażone klopsiki zdejmuję z patelni i wsypuję na nią mąkę i dokładnie mieszam, tworząc zasmażkę.

5. Dodaję sos worcester, musztardę dijon i zalewam całość bulionem. Mieszam i zagotowuję.

6. Dodaję śmietankę i dokładnie mieszam.

Szwedzkie klopsiki- Pyszności
Szwedzkie klopsiki- Pyszności

7. Dorzucam klopsiki do sosu, mieszam i podgrzewam.

8. Gotowy sos z klopsikami podaję w towarzystwie ziemniaczanego purée. Dorzucam prostą surówkę lub ogórki ze słoika i gotowe.Smacznego!

Szwedzkie klopsiki- Pyszności
Szwedzkie klopsiki- Pyszności