Szwedzkie klopsiki w sosie. Smakują lepiej niż w Ikea
01.05.2023 17:03, aktual.: 20.03.2024 13:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kultowe szwedzkie klopsiki w aromatycznym, jasnym sosie z łatwością przygotujesz w swoim domu. Smakują jeszcze lepiej niż te z IKEA.
Chociaż mogłoby się wydawać, że wizyta w sklepie z meblami i akcesoriami do wnętrz kończy się na kupnie szafy, to w IKEA wygląda to zupełnie inaczej. Wraz z moją rodziną prawie za każdym razem odwiedzamy restaurację, w której flagowym daniem są właśnie klopsiki z sosem. Moi bliscy przepadają za tymi mięsnymi kuleczkami, więc postanowiłam odtworzyć ten przepis w swoim domu. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania: wyszło po prostu przepysznie. Delikatny, jasny sos świetnie komponuje się z wieprzowo-wołowymi kuleczkami- nie można opędzić się od próśb o dokładki, więc zawsze przygotowuję dużą porcję. Co najważniejsze- przepis jest naprawdę prosty i poradzi sobie z nim nawet kuchenny amator.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w filmie:
Szwedzkie klopsiki w sosie
Składniki:
Klopsiki
- 2 cebula
- 3 łyżki masła
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki
Sos
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 600 bulionu wołowego/drobiowego
- 120 ml śmietanki 18%
- 3 łyżki sosu worcester
- 1 łyżka musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
1. Do miski przekładam mięsa mielone, dodaję mleko, podsmażoną cebulkę, jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam masę, aby składniki równomiernie się połączyły.
2. Z powstałej masy formuję klopsiki. Układam je na desce do krojenia i wkładam do lodówki na 20 minut.
3. Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron, aż się zarumienią.
4. Usmażone klopsiki zdejmuję z patelni i wsypuję na nią mąkę i dokładnie mieszam, tworząc zasmażkę.
5. Dodaję sos worcester, musztardę dijon i zalewam całość bulionem. Mieszam i zagotowuję.
6. Dodaję śmietankę i dokładnie mieszam.
7. Dorzucam klopsiki do sosu, mieszam i podgrzewam.