Szwedzkie klopsiki w sosie. Smakują lepiej niż w Ikea

Kultowe szwedzkie klopsiki w aromatycznym, jasnym sosie z łatwością przygotujesz w swoim domu. Smakują jeszcze lepiej niż te z IKEA.

Szwedzkie klopsiki w sosie- PysznościSzwedzkie klopsiki w sosie- Pyszności
Ewa

Chociaż mogłoby się wydawać, że wizyta w sklepie z meblami i akcesoriami do wnętrz kończy się na kupnie szafy, to w IKEA wygląda to zupełnie inaczej. Wraz z moją rodziną prawie za każdym razem odwiedzamy restaurację, w której flagowym daniem są właśnie klopsiki z sosem. Moi bliscy przepadają za tymi mięsnymi kuleczkami, więc postanowiłam odtworzyć ten przepis w swoim domu. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania: wyszło po prostu przepysznie. Delikatny, jasny sos świetnie komponuje się z wieprzowo-wołowymi kuleczkami- nie można opędzić się od próśb o dokładki, więc zawsze przygotowuję dużą porcję. Co najważniejsze- przepis jest naprawdę prosty i poradzi sobie z nim nawet kuchenny amator.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w filmie:

Szwedzkie klopsiki w sosie

Składniki:

Klopsiki

             
  • 2 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki

Sos

        
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 600 bulionu wołowego/drobiowego
  • 120 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

1. Do miski przekładam mięsa mielone, dodaję mleko, podsmażoną cebulkę, jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam masę, aby składniki równomiernie się połączyły.

Szwedzkie klopsiki- Pyszności
Szwedzkie klopsiki- Pyszności

2. Z powstałej masy formuję klopsiki. Układam je na desce do krojenia i wkładam do lodówki na 20 minut.

Szwedzkie klopsiki- Pyszności
Szwedzkie klopsiki- Pyszności

3. Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron, aż się zarumienią.

4. Usmażone klopsiki zdejmuję z patelni i wsypuję na nią mąkę i dokładnie mieszam, tworząc zasmażkę.

5. Dodaję sos worcester, musztardę dijon i zalewam całość bulionem. Mieszam i zagotowuję.

6. Dodaję śmietankę i dokładnie mieszam.

Szwedzkie klopsiki- Pyszności
Szwedzkie klopsiki- Pyszności

7. Dorzucam klopsiki do sosu, mieszam i podgrzewam.

8. Gotowy sos z klopsikami podaję w towarzystwie ziemniaczanego purée. Dorzucam prostą surówkę lub ogórki ze słoika i gotowe.Smacznego!

Szwedzkie klopsiki- Pyszności
Szwedzkie klopsiki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej