Klopsiki na kapuście z piekarnika. Szybki przepis na pyszny i pożywny obiad
Klopsiki na kapuście smakują wybornie i polecają się na szybki, wartościowy obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnych gołąbków. Lekkie, bez tłuszczu i pełne smaku.
11.05.2022 | aktual.: 11.05.2022 13:35
Prosty przepis na klopsiki
Klopsiki to jedno z tych dań, które zna każdy z nas. Ale czy masz w swoich zbiorach sprawdzony przepis, który udaje się za każdym razem? Jeśli nie, przychodzimy z pomocą! Klopsiki na kapuście przepisu są bajecznie proste w przygotowaniu, a efekt końcowy jest po prostu idealny. Jego wykonanie jest tak proste, że nawet całkowity, kulinarny amator mu podoła bez żadnego problemu.
W przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Składniki do przygotowania klopsików
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 tarta marchewka
- 60 g śmietany
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 mała biała kapusta
- 1,5 łyżki soli
- 100 g startego sera mozzarella
Przepis na klopsiki na kapuście z piekarnika
Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Możesz zamienić je również na mięso z kurczaka- drób świetnie sprawdzi się w tym przepisie. Do mięsa dodaj startą na większych oczkach marchewkę, posiekaną drobno cebulę, koperek, jajko i śmietanę. Całość dopraw solą oraz pieprzem i połącz składniki przy pomocy rąk lub łyżki.
Białą kapustę posiekaj. Możesz to zrobić tradycyjnie przy pomocy noża lub (tak jak my) ułatwić sobie pracę korzystając z robota kuchennego.Poszatkowaną cebulę dopraw solą i wymieszaj.
Klopsiki z kapustą - formowanie i pieczenie
Poszatkowaną kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego. Z mięsa uformuj niewielkie kulki i ułóż na kapuście. Posmaruj je śmietaną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut. Następnie posyp klopsiki startym serem i piecz przez kolejne 5 minut, żeby ser się rozpuścił.
Pyszne klopsiki na kapuście są już gotowe. Podawaj je na ciepło, posypane świeżym koperkiem. Prosty i szybki obiad jest już gotowy. Smacznego!