Połóż liść laurowy na noc pod poduszką. Rano od razu poczujesz efekt

Liście laurowe to popularna przyprawa, która ma wiele zastosowań kulinarnych i prozdrowotnych. Olejki w nich zawarte pozwolą na przykład na odprężenie i poprawę jakości snu.

Połóż liść laurowy pod poduszką. Rano od razu poczujesz różnicęPołóż liść laurowy pod poduszką. Rano od razu poczujesz różnicę
Źródło zdjęć: © Pysznosci.pl | Marcin Michałowski
Marcin Michałowski

Liście laurowe, popularna przyprawa, która często gości na naszych stołach, odgrywają ważną rolę w kuchni. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że przypisuje się im także inne właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowo-szpinakowe pankejki. Idealne na śniadanie i jako przekąska do szkoły

Liście laurowe to nieodłączny element polskiej kuchni, używane głównie do aromatyzowania zup, gulaszy i sosów. Oprócz dodawania wyjątkowego smaku mają także właściwości prozdrowotne. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby i korzystnie wpływają na stawy. Ważne jest jednak, aby używać ich z umiarem, ponieważ w nadmiarze mogą działać toksycznie.

Dlaczego warto trzymać liść laurowy pod poduszką?

Trzymanie liścia laurowego pod poduszką może bardzo pozytywnie wpłynąć na jakość naszego snu. Wszystko dzięki olejkom eterycznym, które zapobiegają bezsenności. Co więcej, działają też uspokajająco, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, a nawet i przeciwgrzybiczo.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione