Jedz trzy dziennie. Działają jak eliksir młodości
Morele w naszym klimacie uznawane są owoce egzotyczne. Bez problemu jednak znajdziemy je w sklepach - zarówno suszone, jak i świeże. Warto urozmaicić nimi dietę, ponieważ są pełne drogocennych składników, wpływających na zdrowie i wygląd skóry. Działają jak prawdziwy eliksir młodości.
03.07.2023 08:00
Jeśli mamy możliwość, sięgajmy po świeżą morelę. Nie znaczy to, że suszona jest złym wyborem. Co prawda, zawiera więcej kalorii (świeża zawiera ok. 47 kcal w 100 gramach, a suszona 284 kcal w tej samej gramaturze), ale jest gęsta odżywczo. Suszone morele - podobnie, jak owoce świeże - są pełne cennych składników, wykazujących liczne właściwości zdrowotne. Co więcej, w morelach suszonych jest więcej beta-karotenu, działającego jak eliksir młodości.
Morela dla zdrowej cery. Działa jak eliksir młodości
Morele swój intensywny kolor zawdzięczają beta-karotenowi - żółtemu barwnikowi, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (przyśpieszających proces starzenia organizmu). Wystarczy zjeść 3 świeże morele dziennie (30-40 g suszonych), by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza.
Ponadto, witamina A pomaga w regeneracji tkanek, utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia i redukcji zmarszczek. Morele zawierają też inne silne przeciwutleniacze, takie jak witamina C i E. Owoce te są również bogate w wodę, co jest istotne dla utrzymania nawilżonej skóry. Nawilżona skóra wygląda zdrowo i mniej podatna jest na przesuszenie, łuszczenie się i utratę elastyczności.
Zobacz także
Co zrobić z moreli? Zastosowanie w kuchni
Owce moreli mają słodki i soczysty smak, który jest charakterystyczny dla wielu owoców pestkowych. Można jeść je na surowo lub wykorzystywać do przygotowywania różnorodnych potraw. W kuchni morele znajdują szerokie zastosowanie. Mogą być używane do przygotowywania konfitur, dżemów, deserów, ciast, kompotów, sałatek owocowych czy soku morelowego.
Morele często dodaje się do mięsnych dań, takich jak kurczak lub wieprzowina, aby nadać im słodko-kwaśnego smaku. W niektórych kuchniach owoce te są suszone i wykorzystywane jako składnik wypieków, musli, dodatek do sałatek czy nadzienie do mięs. Warto zauważyć, że pestki moreli zawierają substancję zwaną amygdaliną, która w organizmie może ulec przemianie w truciznę. Dlatego też nie powinno się spożywać pestek moreli.