Niewielu wie, jak niezwykłe właściwości mają. Poprawiają kondycję skóry i spowalniają starzenie
Ziarna kakaowca zaliczane są do superfoods. Lista korzyści płynąca z ich spożywania jest bardzo długa. Wpływają między innymi na zdrowy i młody wygląd. Posiadają właściwości neutralizujące działanie wolnych rodników, przyczyniających się do starzenia skóry. To jednak nie koniec drogocennych właściwości ziaren kakaowca.
28.06.2023 18:05
Ziarna kakaowca są wydobywane z kapsułek rosnących na drzewie kakaowym. Następnie są fermentowane, suszone i prażone, aż uzyskają ciemnobrązowy kolor. Po przetworzeniu ziarna są mielone w proszek, który jest znany jako kakao. Najlepsze są jednak nieprzetworzone ziarna, ponieważ zachowują najwięcej pozytywnych właściwości.
Kakao i czekolada a zdrowie skóry
Ziarna kakaowca, z których wytwarza się kakao i czekoladę, wpływają pozytywnie na urodę ze względu na zawartość substancji odżywczych i przeciwutleniaczy. Bogate są w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy. Te pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, przyczyniające się do starzenia się skóry. Ponadto, flawonoidy działają przeciwzapalnie i chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Mogą również poprawić jej elastyczność.
Tłuszcze i oleje naturalnie występujące w ziarnach kakaowca pomagają w zatrzymywaniu wilgoci. To z kolei sprawia, że przyczyniają się do poprawy nawilżenia skóry. Warto też wspomnieć, że kakao zawiera naturalnie występujące związki, takie jak teobromina i fenyloetanoloamina, które wywołują uczucie relaksu i poprawiają nastrój. Spożywanie m.in. kakao czy czekolady pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie, co również przełożyć się może na wygląd skóry.
Ziarna kakaowca na wieczną młodość
Ziarna kakaowca to także źródło minerałów istotnych dla zdrowia skóry. Cynk pomaga w procesie gojenia się ran i regeneracji komórek, podczas gdy magnez wpływa na równowagę hormonalną i zdrową funkcję skóry. Jednak warto zauważyć, że najlepiej jest wybierać czekoladę o wysokiej zawartości kakao (co najmniej 70 proc.). Typowa mleczna zawiera więcej cukru i tłuszczu.
Co więcej, kakao zawiera katalazę, koenzym Q10 oraz wiele innych substancji, które spowalniają proces starzenia. Związki te chronią przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Katalaza zmniejsza stany zapalne i procesy starzenia organizmu, a koenzym Q10 jest często stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, które niwelować mają oznaki starzenia. Skutecznie zwalcza pogłębianie się zmarszczek, a także wpływa na spłycanie niewielkich wgłębień na skórze.