NewsyNiewielu wie, jak niezwykłe właściwości mają. Poprawiają kondycję skóry i spowalniają starzenie

Niewielu wie, jak niezwykłe właściwości mają. Poprawiają kondycję skóry i spowalniają starzenie

Ziarna kakaowca działają antystarzeniowo - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Ziarna kakaowca działają antystarzeniowo - Pyszności; Fot. Adobe Stock
28.06.2023 18:05

Ziarna kakaowca zaliczane są do superfoods. Lista korzyści płynąca z ich spożywania jest bardzo długa. Wpływają między innymi na zdrowy i młody wygląd. Posiadają właściwości neutralizujące działanie wolnych rodników, przyczyniających się do starzenia skóry. To jednak nie koniec drogocennych właściwości ziaren kakaowca. 

Ziarna kakaowca są wydobywane z kapsułek rosnących na drzewie kakaowym. Następnie są fermentowane, suszone i prażone, aż uzyskają ciemnobrązowy kolor. Po przetworzeniu ziarna są mielone w proszek, który jest znany jako kakao. Najlepsze są jednak nieprzetworzone ziarna, ponieważ zachowują najwięcej pozytywnych właściwości.

Kakao i czekolada a zdrowie skóry

Ziarna kakaowca, z których wytwarza się kakao i czekoladę, wpływają pozytywnie na urodę ze względu na zawartość substancji odżywczych i przeciwutleniaczy. Bogate są w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy. Te pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, przyczyniające się do starzenia się skóry. Ponadto, flawonoidy działają przeciwzapalnie i chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Mogą również poprawić jej elastyczność. 

Tłuszcze i oleje naturalnie występujące w ziarnach kakaowca pomagają w zatrzymywaniu wilgoci. To z kolei sprawia, że przyczyniają się do poprawy nawilżenia skóry. Warto też wspomnieć, że kakao zawiera naturalnie występujące związki, takie jak teobromina i fenyloetanoloamina, które wywołują uczucie relaksu i poprawiają nastrój. Spożywanie m.in. kakao czy czekolady pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie, co również przełożyć się może na wygląd skóry.

Ziarna kakaowca - Pyszności; foto: Canva
Ziarna kakaowca - Pyszności; foto: Canva

Ziarna kakaowca na wieczną młodość

Ziarna kakaowca to także źródło minerałów istotnych dla zdrowia skóry. Cynk pomaga w procesie gojenia się ran i regeneracji komórek, podczas gdy magnez wpływa na równowagę hormonalną i zdrową funkcję skóry. Jednak warto zauważyć, że najlepiej jest wybierać czekoladę o wysokiej zawartości kakao (co najmniej 70 proc.). Typowa mleczna zawiera więcej cukru i tłuszczu. 

Co więcej, kakao zawiera katalazę, koenzym Q10 oraz wiele innych substancji, które spowalniają proces starzenia. Związki te chronią przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Katalaza zmniejsza stany zapalne i procesy starzenia organizmu, a koenzym Q10 jest często stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, które niwelować mają oznaki starzenia. Skutecznie zwalcza pogłębianie się zmarszczek, a także wpływa na spłycanie niewielkich wgłębień na skórze.

Jak przemycić kakao do diety? Najlepsze przepisy

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także