Ta kawa szkodzi na żołądek. Lepiej jej nie kupuj, jest lepsze rozwiązanie

Kawa ma właściwości drażniące. Niegdyś sądzono, że to przez kofeinę, jednakże jej odpowiednik bezkofeinowy również nie zdawał egzaminu. Teraz nieco więcej wiadomo na temat tego, co u wielu osób powoduje bóle brzucha i zgagę po spożyciu czarnego naparu. Dzięki tej wiedzy fani kawy mogą świadomie unikać gatunku, który drażniąco działała na żołądek. 

ObrazekAdobe Stock

Wyróżnia się trzy podstawowe gatunki kawy: robustę, arabicę i libericę. Gatunki te dzieli się na dziesiątki odmian, pododmian oraz tzw. hybryd. Na sklepowych półkach najczęściej znajdziemy arabicę i robustę. Te różnią się zarówno pod względem smaku, warunków uprawy, jak i działania na organizm. Osoby, którym dokuczają dolegliwości żołądkowe po spożyciu czarnego naparu, powinny rozważyć ograniczenie lub zrezygnowanie z kawy. Warto też wiedzieć, że gatunek gatunkowi nierówny - wyróżnia się mniej i bardziej drażniące. Zobacz, jakiej kawy unikać, jeśli męczy cię zgaga czy niestrawność.

Jaka kawa jest lepsza: arabica czy robusta?

Kawa Arabica jest bardziej wymagająca - preferuje wyższe położenia, gdzie panuje umiarkowany klimat i obfite opady deszczu. Uprawia się ją w górskich regionach Ameryki Środkowej i Południowej, a także w niektórych częściach Afryki i Azji. Robusta zaś jest bardziej odporna na warunki atmosferyczne i może rosnąć na niższych wysokościach oraz w obszarach o większej wilgotności. Jest głównie uprawiana w Afryce, Azji Południowo-Wschodniej i Brazylii.

Arabica jest uważana za odmianę kawy o delikatniejszym, bardziej złożonym smaku. Ma ona często lekko kwaskowaty i owocowy profil smakowy, z subtelniejszymi nutami czekolady, kwiatów i orzechów. Robusta natomiast ma bardziej wyrazisty smak, jest bardziej gorzka. Opisuje się go jako bardziej ziarnisty i orzechowy.

Robusta zawiera znacznie więcej kofeiny niż arabica. Wyższa zawartość kofeiny w robuscie sprawia, że jest bardziej pobudzająca. Arabica jest ceniona za swoją wyższą jakość smakową i jest zwykle droższa od robusty. Jest często preferowana przez miłośników kawy, baristów. Robusta zaś jest bardziej powszechna i tańsza, często wykorzystywana w kawie rozpuszczalnej i do mieszania z arabicą w celu zwiększenia zawartości kofeiny.

Obrazek
Freepik

Masz problemy z żołądkiem? Unikaj takiej kawy

Skąd biorą się właściwości drażniące kawy? Do niedawna uważano, że problem stanowi zawarta w kawie kofeina. Ta w połączeniu z niskim (kwaśnym) pH wykazywać miała negatywne działanie na błonę śluzową żołądka i jelit. Rozwiązania upatrywano w kawie bezkofeinowej, ta jednak problemu nie wyeliminowała. Według najnowszych badań problemy żołądkowo-jelitowe po spożyciu kawy nie wywołuje kofeina, a woski, znajdujące się na powierzchni zielonych ziaren kawy. Woski te są grupą związków tłuszczowych, trudnych do strawienia w przewodzie pokarmowym.

Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki czarnego naparu, a masz problemy żołądkowe, wybieraj 100-proc. arabikę zamiast robusty. Robusta ma więcej kwasu chlorogenowego, odpowiedzialnego u niektórych za uczucie zgagi, niestrawności czy bólów żołądka. Arabica zawiera mniej kwasów, a woski, w jej przypadku, działają mniej drażniąco. Nieodzownym jest też trzymanie się zasady, że kawę należy pić po posiłku - nigdy na czczo. To sprawi, że substancje drażniące nie będą miały bezpośredniego dostępu do błony śluzowej żołądka.

Co ważne, zastosowanie powyższych sposobów może tylko złagodzić negatywny wpływ kawy na żołądek, lecz nie wyeliminuje problemu całkowicie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥