Ta kawa szkodzi na żołądek. Lepiej jej nie kupuj, jest lepsze rozwiązanie

Kawa ma właściwości drażniące. Niegdyś sądzono, że to przez kofeinę, jednakże jej odpowiednik bezkofeinowy również nie zdawał egzaminu. Teraz nieco więcej wiadomo na temat tego, co u wielu osób powoduje bóle brzucha i zgagę po spożyciu czarnego naparu. Dzięki tej wiedzy fani kawy mogą świadomie unikać gatunku, który drażniąco działała na żołądek. 

ObrazekAdobe Stock

Wyróżnia się trzy podstawowe gatunki kawy: robustę, arabicę i libericę. Gatunki te dzieli się na dziesiątki odmian, pododmian oraz tzw. hybryd. Na sklepowych półkach najczęściej znajdziemy arabicę i robustę. Te różnią się zarówno pod względem smaku, warunków uprawy, jak i działania na organizm. Osoby, którym dokuczają dolegliwości żołądkowe po spożyciu czarnego naparu, powinny rozważyć ograniczenie lub zrezygnowanie z kawy. Warto też wiedzieć, że gatunek gatunkowi nierówny - wyróżnia się mniej i bardziej drażniące. Zobacz, jakiej kawy unikać, jeśli męczy cię zgaga czy niestrawność.

Jaka kawa jest lepsza: arabica czy robusta?

Kawa Arabica jest bardziej wymagająca - preferuje wyższe położenia, gdzie panuje umiarkowany klimat i obfite opady deszczu. Uprawia się ją w górskich regionach Ameryki Środkowej i Południowej, a także w niektórych częściach Afryki i Azji. Robusta zaś jest bardziej odporna na warunki atmosferyczne i może rosnąć na niższych wysokościach oraz w obszarach o większej wilgotności. Jest głównie uprawiana w Afryce, Azji Południowo-Wschodniej i Brazylii.

Arabica jest uważana za odmianę kawy o delikatniejszym, bardziej złożonym smaku. Ma ona często lekko kwaskowaty i owocowy profil smakowy, z subtelniejszymi nutami czekolady, kwiatów i orzechów. Robusta natomiast ma bardziej wyrazisty smak, jest bardziej gorzka. Opisuje się go jako bardziej ziarnisty i orzechowy.

Robusta zawiera znacznie więcej kofeiny niż arabica. Wyższa zawartość kofeiny w robuscie sprawia, że jest bardziej pobudzająca. Arabica jest ceniona za swoją wyższą jakość smakową i jest zwykle droższa od robusty. Jest często preferowana przez miłośników kawy, baristów. Robusta zaś jest bardziej powszechna i tańsza, często wykorzystywana w kawie rozpuszczalnej i do mieszania z arabicą w celu zwiększenia zawartości kofeiny.

Obrazek
Freepik

Masz problemy z żołądkiem? Unikaj takiej kawy

Skąd biorą się właściwości drażniące kawy? Do niedawna uważano, że problem stanowi zawarta w kawie kofeina. Ta w połączeniu z niskim (kwaśnym) pH wykazywać miała negatywne działanie na błonę śluzową żołądka i jelit. Rozwiązania upatrywano w kawie bezkofeinowej, ta jednak problemu nie wyeliminowała. Według najnowszych badań problemy żołądkowo-jelitowe po spożyciu kawy nie wywołuje kofeina, a woski, znajdujące się na powierzchni zielonych ziaren kawy. Woski te są grupą związków tłuszczowych, trudnych do strawienia w przewodzie pokarmowym.

Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki czarnego naparu, a masz problemy żołądkowe, wybieraj 100-proc. arabikę zamiast robusty. Robusta ma więcej kwasu chlorogenowego, odpowiedzialnego u niektórych za uczucie zgagi, niestrawności czy bólów żołądka. Arabica zawiera mniej kwasów, a woski, w jej przypadku, działają mniej drażniąco. Nieodzownym jest też trzymanie się zasady, że kawę należy pić po posiłku - nigdy na czczo. To sprawi, że substancje drażniące nie będą miały bezpośredniego dostępu do błony śluzowej żołądka.

Co ważne, zastosowanie powyższych sposobów może tylko złagodzić negatywny wpływ kawy na żołądek, lecz nie wyeliminuje problemu całkowicie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę