Widzisz takie objawy u siebie? Natychmiast zrezygnuj z kawy, bo z tym nie ma żartów

Kawa zawiera kofeinę, związek działający pobudzająco, energetyzująco, poprawiający pamięć i orientację oraz polepszający koncentrację. Uważa się, że właśnie kawa jest źródłem kofeiny nr 1 na świecie, ale niejedynym. Kofeinę bardzo łatwo jest przedawkować nieświadomie, spożywając i kawę, i herbatę, i napoje energetyczne. Zobacz, jakie objawy wskazują na to, że trzeba odstawić kawę i inne źródła kofeiny w kąt. 

ObrazekTe objawy wskazują, że powinieneś ograniczyć spożycie kawy - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kofeina jest stymulantem, który pobudza ośrodkowy układ nerwowy. Jest to najczęściej spożywana substancja psychoaktywna na świecie. W umiarkowanych dawkach sprawia, że ​​czujemy się dobrze - wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Ta poprawia czujność i uwagę oraz daje zastrzyk energii. Spożywanie mniej niż 4-5 filiżanek dziennie jest uważane za bezpieczne. Jednak co się stanie, kiedy przesadzimy?

Kawa na zdrowie? Tak, ale tylko w ograniczonych ilościach

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uważa ​​nadmierne spożycie kofeiny na poziomie wyższym od 400 mg dziennie (co odpowiada 4 filiżankom po 100 ml espresso lub 5 kubkom po 250 ml kawy rozpuszczalnej). Dzieci poniżej 12 roku nie powinny spożywać kofeiny w ogóle, a dla nastolatków zalecana maksymalna dawka wynosi 100 mg dziennie. Tutaj warto wspomnieć, że nie tylko kawa stanowi źródło kofeiny. Związek ten znajduje się w ponad 60 roślinach, ale jej głównym źródłem są ziarna kawy, liście herbaty, orzechy kola (używane w coli), strąki kakao (używane w czekoladzie).

Kofeinę więc bardzo łatwo jest przedawkować nieświadomie, ponieważ ta jest jest składnikiem wielu produktów: kawy, herbaty, czekolady i kakao, napojów energetycznych i innych, jak np. Pepsi, Coca-Cola czy Mountain Dew. Warto wspomnieć też, że nie każdy reaguje na ten związek w ten sam sposób. Alergia na kofeinę może powodować objawy przedawkowania przy dawkach poniżej 100 mg. Ponadto, niektórzy ludzie są po prostu na kofeinę nadwrażliwi.

Obrazek
Kawa (ADOBE)

15 najczęstszych objawów przedawkowania kofeiny

Uważa się, że kawa jest źródłem kofeiny nr 1 na świecie. Jeśli pijemy jej za dużo, możemy odczuwać szereg skutków ubocznych, wywołanych przedawkowaniem kofeiny. Zalicza się do nich przede wszystkim: niepokój, uczucie roztrzęsienia, bezsenność, problemy żołądkowo-jelitowe oraz przyspieszenie akcji serca do ponad 100 uderzeń na minutę (indywidualne reakcje na dowolną dawkę kofeiny mogą się znacznie różnić). Portal caffeineinformer.com wyróżnia 15 typowych objawów przedawkowania kofeiny od tych występujących na początku po te najcięższe, które wynikają z jeszcze większych przyjmowanych dawek kofeiny:

  • Drżenie, niepokój i nerwowość,
  • rozproszone myśli,
  • nadmierne mówienie,
  • niemożność skupienia się na czymkolwiek,
  • drażliwość,
  • podwyższone ciśnienie krwi,
  • zwiększone bicie serca,
  • mdłości,
  • lęk,
  • kołatanie serca (arytmia serca),
  • bezsenność,
  • wyczerpanie,
  • zawroty głowy,
  • wymioty
  • zatrzymanie akcji serca.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej