Większość z nas omija to warzywo w sklepie. Nie mamy pojęcia, jak jest zdrowe

Topinambur to zapomniane, ale warte uwagi warzywo. Bulwy te przypominają małe ziemniaki i są niezwykle cennym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Poleca się je zwłaszcza diabetykom, ponieważ posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć go do diety.

ObrazekAdobe Stock

Topinambur jest warzywem korzeniowym, a jego bulwy przypominają małe ziemniaki. Mają orzechowy smak i chrupiącą teksturę. Warzywo to, znane również jako słonecznik bulwiasty (a także karczoch jerozolimski, gruszka ziemna, niemiecka rzepa), pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie było uprawiane przez Indian z plemienia Topinamboore. Topinambur stanowił część tradycyjnej diety rdzennych Amerykanów. W Europie stał się popularny w XVII wieku, ale później został w dużej mierze zapomniany. Warto jednak przybliżyć jego właściwości i odkryć na nowo to cenne warzywo.

Dlaczego warto włączyć topinambur do diety?

Topinambur jest bogaty w błonnik, witaminy C i z grupy B, żelazo, magnez, potas i inne składniki odżywcze. Potas reguluje ciśnienie krwi, a magnez oraz witaminy z grupy B wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego. To niskokaloryczne warzywo może być dobrym dodatkiem do zdrowej diety. Topinambur zawiera inulinę, która wspomaga w regulację poziomu cukru we krwi. Dlatego może być szczególnie korzystny dla osób z cukrzycą lub nadwagą. 

Inulina obecna w topinamburze działa jako prebiotyk, co oznacza, że sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii w jelitach. To może przynieść korzyści dla zdrowia układu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niską kaloryczność, topinambur może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości. To z kolei prowadzi do zmniejszenia apetytu i wspiera proces utraty wagi.

Obrazek
topinambur - Pyszności; foto: Canva

Co zrobić z topinamburu? Zastosowanie w kuchni

Topinambur można przygotować na wiele sposobów. Nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, gotowania, pieczenia, duszenia, jak i smażenia. Z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek. Może również być wykorzystywany do przygotowania puree lub chipsów. Warto jednak pamiętać, że niektóre osoby mogą doświadczać wzdęć lub problemów trawiennych po spożyciu topinamburu ze względu na zawartość inuliny. Dlatego ważne jest, aby wprowadzać go stopniowo do diety i obserwować reakcję organizmu.

Przepis na placki z topinamburu

Składniki:

  • 250 g topinamburu
  • 250 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odsącz je na gęstym sicie, by pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Obierz topinambur, a następnie bulwy włóż do wody z octem jabłkowym. Po chwili zetrzyj je na tarce, również na drobnych oczkach.
  3. Ziemniaki i topinambur połącz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkiem i mąką. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Mieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
  5. Porcje ciasta wykładaj łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz. Placki smaż z dwóch stron do zarumienienia.
  6. Po usmażeniu placuszki wyłóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj z ulubionym sosem lub śmietaną i świeżymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze