Większość z nas omija to warzywo w sklepie. Nie mamy pojęcia, jak jest zdrowe

Topinambur to zapomniane, ale warte uwagi warzywo. Bulwy te przypominają małe ziemniaki i są niezwykle cennym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Poleca się je zwłaszcza diabetykom, ponieważ posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć go do diety.

ObrazekAdobe Stock

Topinambur jest warzywem korzeniowym, a jego bulwy przypominają małe ziemniaki. Mają orzechowy smak i chrupiącą teksturę. Warzywo to, znane również jako słonecznik bulwiasty (a także karczoch jerozolimski, gruszka ziemna, niemiecka rzepa), pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie było uprawiane przez Indian z plemienia Topinamboore. Topinambur stanowił część tradycyjnej diety rdzennych Amerykanów. W Europie stał się popularny w XVII wieku, ale później został w dużej mierze zapomniany. Warto jednak przybliżyć jego właściwości i odkryć na nowo to cenne warzywo.

Dlaczego warto włączyć topinambur do diety?

Topinambur jest bogaty w błonnik, witaminy C i z grupy B, żelazo, magnez, potas i inne składniki odżywcze. Potas reguluje ciśnienie krwi, a magnez oraz witaminy z grupy B wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego. To niskokaloryczne warzywo może być dobrym dodatkiem do zdrowej diety. Topinambur zawiera inulinę, która wspomaga w regulację poziomu cukru we krwi. Dlatego może być szczególnie korzystny dla osób z cukrzycą lub nadwagą. 

Inulina obecna w topinamburze działa jako prebiotyk, co oznacza, że sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii w jelitach. To może przynieść korzyści dla zdrowia układu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niską kaloryczność, topinambur może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości. To z kolei prowadzi do zmniejszenia apetytu i wspiera proces utraty wagi.

Obrazek
topinambur - Pyszności; foto: Canva

Co zrobić z topinamburu? Zastosowanie w kuchni

Topinambur można przygotować na wiele sposobów. Nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, gotowania, pieczenia, duszenia, jak i smażenia. Z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek. Może również być wykorzystywany do przygotowania puree lub chipsów. Warto jednak pamiętać, że niektóre osoby mogą doświadczać wzdęć lub problemów trawiennych po spożyciu topinamburu ze względu na zawartość inuliny. Dlatego ważne jest, aby wprowadzać go stopniowo do diety i obserwować reakcję organizmu.

Przepis na placki z topinamburu

Składniki:

  • 250 g topinamburu
  • 250 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odsącz je na gęstym sicie, by pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Obierz topinambur, a następnie bulwy włóż do wody z octem jabłkowym. Po chwili zetrzyj je na tarce, również na drobnych oczkach.
  3. Ziemniaki i topinambur połącz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkiem i mąką. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Mieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
  5. Porcje ciasta wykładaj łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz. Placki smaż z dwóch stron do zarumienienia.
  6. Po usmażeniu placuszki wyłóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj z ulubionym sosem lub śmietaną i świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇