Większość z nas omija to warzywo w sklepie. Nie mamy pojęcia, jak jest zdrowe

Topinambur to zapomniane, ale warte uwagi warzywo. Bulwy te przypominają małe ziemniaki i są niezwykle cennym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Poleca się je zwłaszcza diabetykom, ponieważ posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć go do diety.

ObrazekAdobe Stock

Topinambur jest warzywem korzeniowym, a jego bulwy przypominają małe ziemniaki. Mają orzechowy smak i chrupiącą teksturę. Warzywo to, znane również jako słonecznik bulwiasty (a także karczoch jerozolimski, gruszka ziemna, niemiecka rzepa), pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie było uprawiane przez Indian z plemienia Topinamboore. Topinambur stanowił część tradycyjnej diety rdzennych Amerykanów. W Europie stał się popularny w XVII wieku, ale później został w dużej mierze zapomniany. Warto jednak przybliżyć jego właściwości i odkryć na nowo to cenne warzywo.

Dlaczego warto włączyć topinambur do diety?

Topinambur jest bogaty w błonnik, witaminy C i z grupy B, żelazo, magnez, potas i inne składniki odżywcze. Potas reguluje ciśnienie krwi, a magnez oraz witaminy z grupy B wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego. To niskokaloryczne warzywo może być dobrym dodatkiem do zdrowej diety. Topinambur zawiera inulinę, która wspomaga w regulację poziomu cukru we krwi. Dlatego może być szczególnie korzystny dla osób z cukrzycą lub nadwagą. 

Inulina obecna w topinamburze działa jako prebiotyk, co oznacza, że sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii w jelitach. To może przynieść korzyści dla zdrowia układu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niską kaloryczność, topinambur może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości. To z kolei prowadzi do zmniejszenia apetytu i wspiera proces utraty wagi.

Obrazek
topinambur - Pyszności; foto: Canva

Co zrobić z topinamburu? Zastosowanie w kuchni

Topinambur można przygotować na wiele sposobów. Nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, gotowania, pieczenia, duszenia, jak i smażenia. Z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek. Może również być wykorzystywany do przygotowania puree lub chipsów. Warto jednak pamiętać, że niektóre osoby mogą doświadczać wzdęć lub problemów trawiennych po spożyciu topinamburu ze względu na zawartość inuliny. Dlatego ważne jest, aby wprowadzać go stopniowo do diety i obserwować reakcję organizmu.

Przepis na placki z topinamburu

Składniki:

  • 250 g topinamburu
  • 250 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odsącz je na gęstym sicie, by pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Obierz topinambur, a następnie bulwy włóż do wody z octem jabłkowym. Po chwili zetrzyj je na tarce, również na drobnych oczkach.
  3. Ziemniaki i topinambur połącz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkiem i mąką. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Mieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
  5. Porcje ciasta wykładaj łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz. Placki smaż z dwóch stron do zarumienienia.
  6. Po usmażeniu placuszki wyłóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj z ulubionym sosem lub śmietaną i świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe